14 Ιουνίου 2009

ΠΕΡΟΥ: Σφοδρές μάχες στρατού - Ιθαγενών


Οι ιθαγενείς διαδηλωτές και ο στρατός κάθε άλλο παρά έμοιαζαν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν και το ενδεχόμενο να υπάρξει εκεχειρία έμοιαζε πολύ μακρινό το Σάββατο, μετά από δυο μάχες στη ζούγκλα του Αμαζονίου, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 50 ανθρώπων, αποκορυφώνοντας τη χειρότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ο Περουβιανός πρόεδρος Άλαν Γκαρσία στην μέχρι σήμερα θητεία του.

Οι διαδηλωτές ανέφεραν ότι 30 ιθαγενείς έχασαν τη ζωή τους, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως 22 μέλη των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού σκοτώθηκαν μετά από 48 ώρες σφοδρών συγκρούσεων εξ αιτίας της απόφασης του προέδρου να διαθέσει δασικές εκτάσεις σε ξένες εταιρίες για να εκμεταλλευθούν κοιτάσματα πετρελαίου και τον υπόλοιπο ορυκτό πλούτο στην περιοχή.
Η αιματοχυσία εξώθησε πολλούς να ζητήσουν την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης κι υπογράμμισε με τραγικό τρόπο το χάσμα ανάμεσα στις ελίτ στη Λίμα και τους φτωχούς στην επαρχία, που απειλεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειες του Γκαρσία να ανοίξει τη χώρα στους ξένους επενδυτές.

Χιλιάδες Ίντιος, κρατώντας ξύλινα ακόντια, παρέμεναν σε μπλόκα το Σάββατο κατά μήκος των δρόμων που διαπερνούν τη ζούγκλα του Αμαζονίου, προειδοποιώντας ότι θα συνεχίσουν την ένοπλη αντίσταση, αν η αστυνομία δε σταματήσει να προσπαθεί να καταστείλει τις διαμαρτυρίες τους.
Περίπου 10 αστυνομικοί που κρατούνταν όμηροι από διαδηλωτές σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου 24 απελευθερώθηκαν από στρατιώτες που επενέβησαν για να τερματίσουν μια «κρίση ομήρων», δήλωσε ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομικής διεύθυνσης του Περού, Μιγκέλ Ιδάλγο, στο ραδιοφωνικό σταθμό RPP το Σάββατο. Άλλοι επτά όμηροι αγνοούνται, κατά τον ίδιο.

Στα επεισόδια που προηγήθηκαν της αιχμαλώτισης των αστυνομικών, άλλοι 11 αστυνομικοί σκοτώθηκαν, προσπαθώντας να διαλύσουν μπλόκο διαδηλωτών 870 χλμ. βόρεια της Λίμας, σε ένα σημείο που είναι γνωστό ως «Η Στροφή του Διαβόλου», σύμφωνα με την κυβέρνηση. Στην επιχείρηση σκοτώθηκαν επίσης 30 διαδηλωτές, δήλωσε ο Τσάμπιον Νονίμγκο από το φορέα AIDESEP, που μάχεται για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων στο Περού. Αντίθετα, κατά κυβερνητικές πηγές, οι νεκροί διαδηλωτές ήταν 9. «Μιλάμε για παραπάνω από 30 θανάτους ιθαγενών μέχρι τώρα», δήλωσε ο Νονίμγκο.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει εκτεταμένη απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές του Αμαζονίου από το απόγευμα του Σαββάτου.
Ο πρόεδρος Γκαρσία επέρριψε την ευθύνη για τα αιματηρά επεισόδια σε αριστερούς αντιπάλους του και υπερασπίστηκε τη χρήση βίας από τις δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού. «Ντροπή στους πολιτικούς εκείνους που δεν μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές και γιʼ αυτό μαζεύουν ομάδες παράλογων ανθρώπων για να κάνουν αυτό που έκαναν χθες», δήλωσε ο Γκαρσία το Σάββατο.
Ακόμη, υποστήριξε ότι η κινητοποίηση των ιθαγενών αποτελεί «συνομωσία κατά της δημοκρατίας» και πως ίσως έχει «υποστήριξη από το εξωτερικό». Δεν διευκρίνισε σε ποια χώρα αναφέρεται.

Οι φυλές των ιθαγενών που αντιτίθενται στην παραχώρηση των γαιών στη ζούγκλα του Αμαζονίου, προβλέποντας εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή και κάνοντας λόγο περί απειλής για τον τρόπο ζωής τους, διαδηλώνουν από τον Απρίλιο, ζητώντας από το Κογκρέσο της χώρας των Άνδεων να ανακαλέσει νόμους που «ενθαρρύνουν» ξένες εταιρίες πετρελαίου και μεταλλευτικές εταιρίες να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια για την εκμετάλλευση πόρων που βρίσκονται στο τροπικό δάσος.
«Δεν θα εγκαταλείψουμε έως ότου να καταργήσουν αυτούς τους νόμους που θα μας βλάψουν. Θέλουν να μας πάρουν τις γαίες μας και το δάσος και να αφανίσουν τις παραδόσεις μας», δήλωσε ο Λουίς Ουάνσι, ηγέτης της φυλής Σουάι στην περιοχή Λορέτο, από ένα μπλόκο ανάμεσα στις πόλεις Ταραπότο και Γιουριμάγουας. «Δεν έχουμε όπλα, έχουμε μόνο ετούτα τα ακόντια», πρόσθεσε.

Στο μπλόκο συμμετείχαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά από την αγροτική περιοχή. Ορισμένοι ήταν ντυμένοι με κόκκινους χιτώνες, είχαν κορδέλες στο κεφάλι και κρατούσαν ξύλινα ακόντια. Οι οικογένειες είχαν στήσει σκηνές από πλαστικό πλάι στο δρόμο.
Ο υπουργός Άμυνας Άντερο Φλόρες δήλωσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο ενός σταθμού άντλησης πετρελαίου της κρατικής επιχείρησης Petroperu, που διαδηλωτές απειλούσαν να πυρπολήσουν.
Ο Γκαρσία, του οποίου το ποσοστό δημοτικότητας βρίσκεται στο 30% σε εθνικό επίπεδο, είναι μισητή φιγούρα στην περιοχή του Αμαζονίου, όπου η οικονομική ανάπτυξη είναι μηδενική. Επικριτές του επισημαίνουν ότι έπραξε ελάχιστα για να αμβλύνει τη φτώχεια, που μαστίζει το 36% του πληθυσμού και ότι η περίοδος της οικονομικής ανάπτυξης, λίγο πριν ενσκήψει η τρέχουσα κρίση, ελάχιστα ωφέλησε τους κοινωνικά αδύναμους.
Ακόμη, λένε ότι η πολιτική των «ελεύθερων αγορών» και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων απλώς θα συνεχίσει να ευνοεί τις αστικές ελίτ.

Οι περίπου 65 φυλές των ιθαγενών είναι έξαλλες για τους νόμους που ο Γκαρσία προώθησε πέρυσι για να εναρμονιστεί το δικαιικό πλαίσιο του Περού με τις διατάξεις της λεγόμενης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που συνήψε με τις ΗΠΑ.
Μετά τα επεισόδια, μέλη της κυβέρνησης Γκαρσία κατηγόρησαν τους ηγέτες των διαδηλωτών ότι επιδεικνύουν αδιαλλαξία, αρνούνται να διαπραγματευθούν και προειδοποίησαν ότι θα επιβάλουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Οι Ίντιος καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τους συμμάχους της ότι ενέργησαν με κακή πίστη όταν εμπόδισαν, την Πέμπτη, την έναρξη διαλόγου για ένα νόμο που οι φυλές θέλουν να ανακληθεί.

«Εκπροσωπούμε 1.350 κοινότητες, περίπου 600.000 Ινδιάνους του Αμαζονίου, και ζητάμε από την κυβέρνηση να θεωρήσει ότι 25 εκατομμύρια εκτάρια είναι προγονική μας γη», δήλωσε ο Αλμπέρτο Πισάνγκο, εκ των ηγετών των διαδηλωτών. «Αισθανόμαστε ότι η κυβέρνηση πάντα μας αντιμετώπιζε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας», πρόσθεσε. Μετά τα επεισόδια ο Πισάνγκο κατηγόρησε τον Γκαρσία για «γενοκτονία» και για την «διάπραξη της χειρότερης σφαγής του λαού μας τα τελευταία 20 χρόνια». Ο Πισάνγκο κρύβεται, μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του που τον κατηγορεί για υποκίνηση στάσης, συνομωσία και συμμετοχή σε εξέγερση.

news.gr
φωτο: http://www.cherouvim.gr/content/05activities/03photography/06america/03peru/20.jpg


επιμέλεια: AMK