8 Ιουλίου 2007

πάμε CINEMA ;

Τα παιδιά των ανθρώπων

Στην τελειομανία ενός εκ των συνεχιστών του Στάνλει Κιούμπρικ οφείλει τη δημιουργία της αυτή η ταινία.
Ο τρόπος που ο Μεξικάνος Αλφόνσο Κουαρόν κινηματογραφεί την δράση είναι μοναδικός.
Η μουσική επένδυση της ταινίας είναι καταπληκτική.
Θυμίζει Κιούμπρικ, Αγγλία, Beatles.
H απόλυτα μεταναστευτική ταινία. *2
Η ταινία είναι ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας. Εφιαλτικής καλύτερα.
Όπου στην Αγγλία υπάρχει δικτατορία. *4
Οι μετανάστες αντιμετωπίζονται χειρότερα και από σκυλιά. Τους κλείνουν σε κλουβιά σαν άγρια θηρία. *1
Όπου ύστερα από κάμποσα χρόνια καμία θηλυκή ύπαρξη στην πλανήτη Γη δεν θα μπορεί να κυοφορεί. Τέλος η εγκυμοσύνη, τέλος η αναπαραγωγή του ανθρώπινου “είδους”, τέλος η ανθρωπότητα. Ανατριχιαστικό. Γιατί ; Βάλτε το μυαλό σας να λειτουργήσει. Τα πειράματα, η χημεία, η μόλυνση ! Όλα αυτά μαζί και πολλά άλλα.
Κι όμως. Από το πουθενά, δηλαδή από μια ασήμαντη μαύρη μετανάστρια, μια έγχρωμη μικρή, είναι έγκυος και πρέπει να προφυλαχθεί. Διότι από τη μια οι κυβερνητικοί υπάλληλοι την καταδιώκουν για αυτονόητους λόγους, και από την άλλη οι αντάρτες μιας επαναστατικής οργάνωσης *3 την ορέγονται σαν κελεπούρι. Ένα αγέννητο μωρό μετατρέπεται σε όμηρο πολιτικών αντιδικιών. Ένας και μοναδικός ο τρόπος διαφυγής της. Να εμπιστευτεί έναν άγνωστο, πρώην ακτιβιστή. Ίσως αυτός να καταφέρει να την παραδώσει σε μια οργάνωση ακτιβιστών που θα την περιμένει στα διεθνή ύδατα για να την μεταφέρει σε ασφαλές μέρος.
Σ πολλούς η ταινία δεν άρεσε. Την βρήκαν καταθλιπτική. Για μένα αποτελεί διαμάντι της 7ης τέχνης.

Η ταινία κυκλοφορεί πλέον και σε DVD.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ


*1 Θυμίζει λίγο τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έχει στήσει η Αγγλία στην έξοδο του τούνελ της Μάγχης για τους μετανάστες.

*2 Σε κάποιες στιγμές η ταινία θυμίζει road movie. Δηλ. ταινία δρόμου. Μυρίζεις το άρωμα της αγγλικής εξοχής.

Και ναι μεν ο Κιούμπρικ μπορεί να είναι αμερικάνος που εγκαταστάθηκε και μεγαλούργησε στην Αγγλία, ο Κουαρόν μεξικάνος , η ταινία μπορεί να γυρίστηκε αλλού, παρ΄ όλα αυτά αποπνέει Αγγλία.
*3 Οικολογικής.
*4 Όπου η χούντα βάζει βόμβες για να κατηγορήσει τους αντιπάλους της. Κάνει πλύση εγκεφάλου στους πειθήνιους πειθαρχημένους πολίτες.