Τα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται σε διάφορους δήμους τα τελευταία χρόνια, αν δεν αποτελούν μια άσκοπη πασαρέλα ηχηρών ονομάτων και, ταυτόχρονα, μέσο κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος (80000 ευρώ θα κοστίσουν στο δήμο μας) σε διάφορες κατευθύνσεις, ειδικά σε μια εποχή που μαίνεται η οικονομική κρίση, θα λέγαμε ότι μάλλον προβάλουν ως πολιτισμό ένα «γκλάμουρους» lifestyle, μια ιλουστρασιόν αισθητική φωταγωγημένων περιπτέρων, όπου το «εορταστικό» και κατά συνέπεια το καταναλωτικό κλίμα είναι πολύ πιο σημαντικό από την αναζήτηση, την ομορφιά της ανακάλυψης και ανάδειξης μιας πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας ή, ακόμα περισσότερο, των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και των ανθρώπων. Έτσι λοιπόν, και οι «δικές μας» Ιωνικές Μέρες, ενώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια καλή ευκαιρία συνεύρεσης των ανθρώπων στην πόλη τους έξω από την γκρίζα καθημερινότητα, δεν ξεφεύγουν από αυτό το μοντέλο.
Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό αν αναλογιστεί κανείς ότι μερικούς μήνες πριν ζήσαμε στην περιοχή μας το γεγονός των κατ’ επανάληψη επιθέσεων σε μετανάστες με αποτέλεσμα τον σοβαρό, σε αρκετές περιπτώσεις, τραυματισμό αρκετών από αυτούς. Φυσικά δεν βρέθηκε ποτέ κανείς υπεύθυνος για τις επιθέσεις αυτές, ενώ οι όποιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αντιμετωπίστηκαν με την εμφάνιση των ΜΑΤ στην πόλη μας.
Η δημοτική αρχή, με τον αποκλεισμό των μεταναστευτικών κοινοτήτων, φαίνεται τουλάχιστον να συναινεί στο κλίμα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που πάει να επιβληθεί στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα μετά και τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.
Για εμάς, ο πολιτισμός δεν αποτελεί «άβατο» στις διαθέσεις, τους προβληματισμούς και την ανάδειξη ρευμάτων, συλλογικοτήτων, καινούργιων δράσεων της νεολαίας, των εργαζομένων των μεταναστών. Θεσμοί όπως οι «Ιωνικές Μέρες» θα έπρεπε μέσω του πολιτισμού, να αποτελούν μέσο για την αντιστροφή αυτού του κλίματος, να συμβάλλουν στην προσέγγιση των ανθρώπων και στην αποδοχή της διαφορετικότητας.
Για μας οι μετανάστες αποτελούν οργανικό κομμάτι της πόλης μας, συμμετέχοντας σε κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Είναι κομμάτι και εικόνα της συλλογικής μνήμης της προσφυγικής καταγωγής της πόλης μας αφού είναι οι σύγχρονοι πρόσφυγες της νέας τάξης και των πολέμων που διεξάγει σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η αλληλεγγύη μας είναι δεδομένη όπως δεδομένη είναι και η αντίθεσή μας σε κάθε ενέργεια που θέλει να τους περιθωριοποιήσει και να τους αποκλείσει από την καθημερινότητα της πόλης μας.
Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία