13 Σεπτεμβρίου 2009

Juan Almeida Bosque


O Comandante Juan Almeida Bosque μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Κούβας, πέθανε στις 11.30 μ.μ. στις 11/09/2009 από καρδιο αναπνευστικό επεισόδιο.


Falleció el Comandantede la RevoluciónJuan Almeida BosqueCon profundo dolor, la Dirección del Partido y del Estado comunica a nuestro pueblo que el Comandante de la Revolución Juan Almeida Bosque, miembro del Buró Político y Vicepresidente del Consejo de Estado, falleció en esta capital a las 11:30 de la noche de ayer 11 de septiembre, como consecuencia de un paro cardio-respiratorio.Duelo OficialMientras esté vigente el Duelo Oficial, la bandera nacional será izada a media asta en los edificios públicos y establecimientos militares.
Ήταν από τους πρώτους που πήρε μέρος μαζί με τον Fidel στον αγώνα ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς της Κούβας το 1952 και στην επίθεση στο στρατόπεδο της Moncada, το 1953. Ήταν ο δεύτερος από 12 αδέλφια και αυτός που βοήθησε τον πατέρα του να συντηρήσει την πολυάριθμη οικογένειά τους.

Μετά την επίθεση στην Moncada διατέλεσε πολιτικός κρατούμενος στο Isla de Pinos και πήρε μέρος από ηγετική θέση στην μάχη του El Uvero. Υπήρξε ιδρυτής του Ejército Rebelde και έπαιξε ρόλο στην Granma. Διοικητής του τρίτου μετώπου των ανταρτών, στρατιωτικός αρχηγός και επαναστάτης είχε μια σειρά υπευθυνότητες μέχρι τον Θρίαμβο της επανάστασης την 1η Ιανουαρίου του 1959.

Ήταν μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας από την ίδρυσή του το 1965.

Ανάμεσα στα επαναστατικά του καθήκοντα δεν παρέβλεπε και την ανθρώπινη ευαισθησία και την καλλιτεχνική του φύση με την συμμετοχή του σε πάνω από 300 τραγούδια, και την συγγραφή μιας ντουζίνας βιβλίων που αναφέρονταν στην ανεκτίμητη ιστορία της χώρας.

Ο Comandante Juan Almeida Bosque ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των μαχών, αφοσιωμένος μέχρι τις τελευταίες του στιγμές. Το όνομα του Comandante της επανάστασης θα μείνει για πάντα στις καρδιές και στην μνήμη των συμπατριωτών του, σαν παράδειγμα επαναστατικής πίστης, στρατιωτικής αποφασιστικότητας, πατριωτισμού και αφοσίωσης στο λαό.


Eφημερίδα Granma 12/9/2009