Το Ρίο ντε Τζανέιρο μοιάζει με την Βραζιλία και την εικόνα της χώρας που η άρχουσα τάξη θέλει να δείχνει για αυτήν στο εξωτερικό. Μπροστά το περιτύλιγμα, oι παγκοσμίως γνωστές Κόπα Καμπάνα και Ιπανέμα, οι τεράστιες παραλιακές λεωφόροι που τις διασχίζουν, τα υπέροχα κτίρια, τα μοντέρνα αυτοκίνητα και τα χλιδάτα καταστήματα. Λίγο πιο πίσω, το κυρίως περιεχόμενο, εκατομμύρια φτωχών μέσα σε τσίγκους, πνιγμένοι στην απελπισία. Ευτυχώς δεν φαίνονται στις τουριστικές φωτό…
Τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα και πάνω από 800 στρατιώτες έστειλε σε 28 φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο το Υπουργείο Άμυνας της χώρας σε μία προσπάθεια εκκαθάρισης του «κύματος εγκληματικότητας» που μαστίζει την πόλη. Περιττό να αναφέρω ότι για όλα φταίνε οι εγκληματίες στις φαβέλες και οι παρατρατιωτικές ένοπλες ομάδες τους, κυρίως δε οι Comando Vermelho και Amigo de los Αmigos που από την προηγούμενη Κυριακή «προσπαθούν να επιβάλλουν τον πανικό» στο Ρίο αρχίζοντας να καίνε οχήματα και ότι άλλο έβρισκαν μπροστά τους…
Ο υπουργός Άμυνας Νέλσον Χομπίμ έδωσε εντολή για βοήθεια της τοπικής κυβέρνησης του Ρίο, από τις Ένοπλες Δυνάμεις ενώ ο Πρόεδρος Λούλα δήλωσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις πήγαν στην περιοχή «προκειμένου να εγγυηθούν την προστασία των περιοχών που έχουν καταληφθεί από την αστυνομία». Είναι η πρώτη φορά που τανκ μπαίνουν στις φαβέλες.
Πάνω από τις παραγκουπόλεις της Vila Cruzeiro (240 χιλ. κάτοικοι), του Jacarezinho (αμφότερες σε πολύ κεντρικό σημείο της πόλης), αλλά και των άλλων φαβελών του Ρίο περιπολούν ελικόπτερα του στρατού, σε μία προσπάθεια ελέγχου των «εγκληματιών», των «ναρκεμπόρων» και όλων των φτωχών που μιάζουν το μεγάλο Ρίο, την καρδιά της Βραζιλίας που πρέπει να «καθαρίσει» ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ώστε η Βραζιλία να δείξει μια απαστράπτουσα βιτρίνα στον έξω κόσμο.
Οι συλλήψεις από τον πόλεμο που διεξάγεται μέσα στις φαβέλες από την προηγούμενη Κυριακή ξεπερνούν τις 190. Οι νεκροί είναι μέχρι τώρα 35 και οι τραυματίες περισσότεροι από 200 (κυβερνητικοί αριθμοί). Αστυνομικοί και στρατιώτες όταν σχολούν από την υπηρεσία τους, πάνε να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους σε κάποια παραστρατιωτική ομάδα που έχουν συγκροτήσει. Συνήθως δεν θα στείλουν στον τάφο μεγαλοεγκληματίες εμπόρους ναρκωτικών, όπλων και σάρκας, αλλά κάποια βαποράκια, πολλά παιδάκια και μανάδες. Όποιον πάρει ο χάρος. Για ένα 14χρονο κοριτσάκι που σκοτώθηκε η αστυνομία είχε έτοιμη την απάντηση: εξοστρακισμός της σφαίρας σε πόρτα…
Η ανταποκρίτρια του Τelesur στο Ρίο, κάνει λόγο για 18.000 τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που συνδράμουν σε αυτό τον «πόλεμο» όπως τον χαρακτήρισε και ανοιχτά, ο κυβερνήτης της Πολιτείας Sergio Cabral.
Ο πόλεμος αυτός, που έχει υπολογιστεί ότι κοστίζει στην Βραζιλία, ψυχές και χρήματα ανάλογα με το να βρισκόταν σε μόνιμη πολεμική σύρραξη, περιλαμβάνει κατάληψη και έλεγχο περιοχών εντός της πόλης. Στo Belford Roxo στο βορρά της πόλης, στις φαβέλες Guaxá και Jardim Floresta η ανταλλαγή πυρών είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 8 «υπόπτων»… Ο ναύαρχος Alvaro Rodrigues δήλωσε πως σκοπός των δυνάμεων ασφαλείας είναι η ανακατάληψη των περιοχών και η σωτηρία της κοινωνίας από τους «ναρκεμπόρους» καθώς αυτοί φαίνεται ότι έφτασαν να ελέγχουν μία τεράστια περιοχή μέχρι και την κεντρικότατη λεωφόρο Avenida Brasil.
Οι αστυνομικοί, οι στρατιωτικοί, ο πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος της χώρας εκπαιδεύεται, αναπτύσσεται πάνω στη θεωρία πως η μαύρη αυτή κηλίδα για την χώρα πρέπει να εξαφανιστεί και προσπαθεί να πείσει άπαντες. για την ανάγκη αυτών των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων. Φτωχοί δεν είναι επειδή δεν τους δόθηκε καμιά ευκαιρία στην μόρφωση, στην εργασία, στην κοινωνία, φτωχοί είναι επειδή φταίει το ξερό τους το κεφάλι.
Η χώρα με αυτή τη λογική, ζει έναν μόνιμο πόλεμο μέσα στις πόλεις τηςαρνούμενη να παραδεχτεί την ολική ευθύνη που έχει για την δημιουργία αυτής της τεράστιας πάμφτωχης και απελπισμένης πλειοψηφίας που «αμαυρώνει» την χώρα.
Τα σχολεία –για όσα από τα παιδιά στις φαβέλες πάνε- έχουν σταματήσει να λειτουργούν, τα καταστήματα και τα μέσα μεταφοράς επίσης, και οι τηλεοράσεις βρίσκονται σε συνεχείς συνδέσεις για να καλύψουν το «θέαμα».
Προς το παρόν οι Βραζιλιάνοι που ενημερώνονται από την τηλεόραση μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι ότι η πολιτεία κάνει καλά την δουλεία της, καθώς τα πλάνα με τον ένα τόνο μαριχουάνας, τα όπλα, τις χειροβομβίδες και κυρίως τους «συλληφθέντες ναρκέμπορους» δεν σταματούν να παίζουν.
Το γιατί η κατάσταση σε μία εβδομάδα θα είναι ακριβώς ίδια όμως, προτιμούν όλοι να το «ξεχνούν»… Στρατοί παιδιών, 10χρονοι δολοφόνοι, ακόμα πιο μικρά σε ηλικία «βαποράκια», ναρκέμποροι που μέσα στην απελπισία μοιάζουν με θεούς, διαφθορά, ρατσιστικές παραστρατιωτικές ομάδες έτοιμες σε συνεργασία με τις επίσημες αρχές να «καθαρίσουν» τους φτωχούς, πρέζα παντού και ένα κράτος που συνεχίζει να εκτρέφει την αρρώστια, προτιμώντας τα μεγαλεπήβολα σχέδια των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων που θα διαφημίσουν την χώρα σε ολόκληρο τον πλανήτη.