5 Μαρτίου 2011

Το κρυμμένο γκέτο της Κηφισιάς


-Εργατικές κατοικίες στην Κάτω Κηφισιά, λέω στον ταξιτζή του σταθμού .                                    -Αα … στο γκέτο, φύγαμε.
Πολύ κοντά απ’την ψεύτικη λάμψη (τύφλωση) του «γιορτινού» κέντρου της πόλης, βρίσκεται ένα γκέτο κοινωνικά σχεδόν αποκλεισμένο, ξεχασμένο και εμπαιζόμένο απ’τον κρατικό μηχανισμό (όχι εγώ η κυβέρνηση, εσύ ο δήμος …) με εθνολογικό κοινωνικό ιστό, που εύκολα μπορεί να διαρραγεί (Έλληνες, Έλληνες Θράκης με λεκτικό ιδίωμα αλλοδαποί (κύρια Αλβανοί), και να χειραγωγηθεί πελατειακά, πνίγεται στην αδιαφορία και στην κυριολεξία στα νερά, και στα … σκατά. 
    Η αποχέτευση μου είπαν. Η πρώτη τους, ανάγκη εδώ και πολλά χρόνια. Όχι η παιδεία, όχι η υγεία, η εργασία, μα η αποχέτευση. Εν έτει 2010 (σε λίγες μέρες)!

«Είναι φορές που γεμίζουν σκατούλες τα ρολόγια νερού. Κολυμπάνε και μεις πίνουμε. Αν είναι δυνατόν; Υπάρχει θέμα δημόσιας υγείας, υγιεινής. Οι ηπατίτιδες αυξημένες : Θέλουν να υποφέρουμε; Έλεος, ας μας το πουν καθαρά … Άσε δε που πληρώνουμε κι ένα σκασμό λεφτά στους ιδιώτες για καθαρισμό κοντά στα 20.000 ευρώ. Δεν φτάνει η ΕΥΔΑΠ κι ο δήμος Γόρδιος δεσμός, χρόνια τώρα. Γιατί;»

Γιατί; Το μπαλάκι, όπως μου είπαν οι κάτοικοι, παίζεται μεταξύ κεντρικής και δημοτικής διοίκησης. Δεν έχουν ξεκαθαρίσει τον γεωγραφικό (μόνο;) προσανατολισμό τους. Είναι εσωτερικού δικτύου που ανήκουν στο κεντρικό ή μήπως είναι ο δήμος υποχρεωμένος μιας και είναι κοινόχρηστες διακλαδώσεις του (λέγονται και στη Πολιτεία αυτά;) … Ή μήπως κάθε δίκτυο ανήκει στην πολυκατοικία; (43 συνολικά). Τον περασμένο Μάρτη και Ιούλη δεσμεύτηκαν οι διοικούντες τον Δήμο (Νικ.Χιωτάκης, Κ.Παναγιώτου) πως από Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουν έργα και … ξανά το έργο στον προϋπολογισμό του 2010.

Πάντως οι κάτοικοι προειδοποιούν πως αν το πρώτο μήνα του νέου έτους δεν λυθεί το θέμα και συνεχίζουν οι υποσχέσεις από τη πλευρά του δήμου θα προβούν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Η ανεργία καλπάζει κοντά στα 50%, λίγοι μαθητές συνεχίζουν, μετά τη Τρίτη γυμνασίου στο μεροκάματο. (αρκετές θέσεις εργασίας χάθηκαν μες στο 2009 λόγω της «καραμέλας» της οικονομικής κρίσης), αλλά αρκετοί δουλεύουν με κάθε είδους σύμβαση εργασίας στον δήμο. (εύκολη συνήθως λεία).
Ιατρεία για να εξυπηρετήσει 3.500 χιλιάδες ανθρώπους περίπου δεν υπάρχουν ουσιαστικά. Υπάρχει ένα υποκατάστημα του ΙΚΑ με δύο μόνο ειδικότητες : ένας παθολόγος κι ένας παιδίατρος.
Συγκοινωνιακά κοντά στη μισή ώρα αναμονή, δίχως συγκεκριμένα ωράρια λόγω πνιγηρής κυκλοφορίας. Ένα λεωφορείο ζητάν οι άνθρωποι για να πηγαίνουν στο ΙΚΑ … Αμαρουσίου και είναι … ακατόρθωτο για το γραφειοκρατικό Σίσυφο .
Νηπιαγωγείο ένα για 40 παιδιά περίπου, 2 δημοτικά, 1 γυμνάσιο-λύκειο, ούτε κουβέντα για παιδικούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Από δρόμους; Οι καλύτεροι της Αθήνας λένε χαμογελώντας πικρά. Τέσσερα αμάξια έχουν ήδη πέσει μέσα. Οι δρόμοι βασικά παρέμειναν οι ίδιοι από την τελευταία παράδοση πολυκατοικίας (’75).
Κεντρική θέρμανση οι πολυκατοικίες δεν έχουν. Από μόνοι τους ότι τοποθετούν αυθαίρετα οι κάτοικοι, που ενέχει ψίγματα επικινδυνότητας για την ασφάλειά τους. Ούτε ασανσέρ. Οι γέροι κι ασθενείς ν’ανεβαίνουν με τα πόδια στον τρίτο.
Παιδική χαρά δεν υπάρχει. Σπασμένη και ξεχασμένη. Υποσχέθηκαν ΟΕΚ και δήμαρχος Νικ.Χιωτάκης πως θα την φτιάξουν από την αρχή. Αλλά … χάθηκε η αρχή.
Δημοτική αστυνομία ούτε που πατάει το πόδι της λέει ο Νίκος παρά μόνο για τα πρόστιμα … Έτσι τα μέλη του συλλόγου Αγ.Αθανάσιος (οι εκ Θράκης εσωτερικοί μετανάστες με υποχρεωτική απόφαση της χούντας) περιπολούν … στη παιδική χαρά και στο μπάσκετ προκειμένου, όπως θεωρούν να διαφυλάξουν τα παιδιά τους από πιθανό κίνδυνο (η εξέλιξη αυτή εγκυμονεί κινδύνους για αναφλέξεις και αυθαρσίες).
Ζητάν χώρους άθλησης και δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου κύρια για όλους ανεξαρτήτως τους νεολαίους των εργατικών κατοικιών. Και υπάρχει κι ένας άδειος χώρος (τέσσερα μαγαζιά μαζί) αλλά δύσκολα μιας και ο εν λόγω χώρος εμφανίζεται ενοικιαζόμενος … (κι αλλού; δεν υπάρχει αλλού;) Αν και οι κάτοικοι, λένε πως η σύμβαση ανανέωσης έγινε εν μια νυκτί σε δ.σ. αν και το τελευταίο γνώριζε το αίτημά τους. Ζητούν δύο χημικές τουαλέτες για τις λαϊκές. Ακατόρθωτο κι αυτό.
Με την καθαριότητα και το πράσινο φαίνεται ότι είναι τα μόνα που δεν έχουν παράπονο. Όχι βέβαια πως δε χρήζουν βελτίωσης, αλλά οι κάτοικοι λένε πως μέχρι τώρα είναι οι μόνες υπηρεσίες του Δήμου, που κάπως λειτουργούν.
Η Ν.Δ. συνήθως έχει ανεβασμένο ποσοστό (σ’εργατική συνοικία!), το ΠΑΣΟΚ κοντά στο 35% κι η αριστερά ‘ο,τι της αναλογεί στις εθνικές εκλογές, ενώ η νεολαία στη συντριπτική πλειοψηφία της είναι ψυχρή και άοσμη με την πολιτική. (αυτό ακριβώς επιδιώκουν). Μας μίλησαν ενδεικτικά ορισμένοι κάτοικοι των εργατικών κατοικιών. Ο κ.Κώστας, κάτοικος της περιοχής, επισήμανε το σοβαρό ζήτημα που δημιουργούν οι δυνατές νεροποντές στην περιοχή : Οι συνεχόμενες βροχές και καταιγίδες που έπεσαν τον προηγούμενο μήνα εμποδίζουν την διέλευση των πεζών : «Κάθε φορά που βρέχει κατεβαίνει χείμαρρος νερού και λάσπης και δεν μπορούμε καν να περάσουμε το δρόμο».
«Πολλές φορές βουλώνουν τα φρεάτια και δημιουργείται έντονη δυσοσμία, καθώς δεν υπάρχει αποχετευτικό σύστημα», μας λέει η κ.Χριστίνα και συμπληρώνει : «Είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας στο δήμο αλλά μας έχουν ξεχασμένους εδώ και πολλά χρόνια».
Ο κ.Θανάσης, κάτοικος της περιοχής, δηλώνει : «Το θέμα του αποχετευτικού δικτύου είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα της περιοχής. Δεν έχουν γίνει τα έργα όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις».