25 Μαρτίου 2011

Άντε και του χρόνου να καταργηθούν οι παρελάσεις!


Η οικονομική κρίση έχει κλονίσει πολλές από τις βεβαιότητές μας αλλά αποτελεί και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την επίτευξη στόχων που πριν κάποια χρόνια ήταν αδιανόητο να τεθούν. Ένα απ’ αυτούς είναι και η κατάργηση των παρελάσεων. Ήδη στην αυριανή παρέλαση, με την απουσία της αεροπορίας και των μηχανοκίνητων τμημάτων το κράτος εξοικονομεί 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Δε νομίζω πραγματικά να ενοχλήθηκε κανείς που δε θα δει τα F-16 να σκίζουν τον αττικό ουρανό και τα τανκς να οργώνουν την πίσσα της Πανεπιστημίου.
Ούτε νομίζω ότι θα πάθουμε τίποτα αν στην επόμενη παρέλαση δε δούμε τους ΟΥΚάδες να κραυγάζουν «Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε, γουρούνι Αλβανέ».

Η οικονομική λοιπόν, κρίση προσδίδει μια σημαντική δυναμική για να καταργήσουμε παρωχημένου τύπου εκδηλώσεις, όπως αυτή της παρέλασης. Είναι μια καλή ευκαιρία για να αναστοχαστούμε το σκοπό της ύπαρξης στοιχισμένων και ντυμένων ομοιόμορφα αγοριών και κοριτσιών, όταν η σημερινή δομή της κοινωνίας μάς “επιβάλλει” την ανοχή στη διαφορετικότητα και την αποδοχή της πολυχρωμίας, ενδυματολογικής, πολιτιστικής, γλωσσικής κ.ο.κ.
Είναι μια σπουδαία αφορμή για να καταδείξουμε ότι τέτοιες αστείες εκδηλώσεις, όπως οι παρελάσεις, δε τονώνουν το εθνικό φρόνημα, δεν κάνουν κάποιο περισσότερο Έλληνα, δεν αναδεικνύουν την ανωτερότητά μας και το κυριότερο: φροντίζουν να “παραμυθιάζουν” τον κόσμο για τις μεταφυσικές ικανότητες του Έλληνα στην αντιμετώπιση της κακής του τύχης.
Είναι πια αυτονόητο ότι καμία οικογένεια δε χρειάζεται να ξοδεύει λεφτά για στολές στα παιδιά, καμία οικογένεια δεν πρόκειται να ντροπιαστεί αν δε δει το γιόκα της ή την κορούλα της σημαιοφόρο. Έτσι κι αλλιώς το παπαγαλίζειν και ο βαθμοθηρικός ανταγωνισμός του ελληνικού σχολείου δεν αποτελούν εχέγγυα για μια μελλοντική, αξιοπρεπή ζωή.
Κατάργηση λοιπόν, των παρελάσεων που δεν έχουν να κομίσουν κάτι θετικό στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας παρά μόνο την ομοιομορφία, την άκριτη πειθαρχία των συμμετεχόντων, την ενίσχυση των Goodies  και τον μετέπειτα καφέ στις παρακείμενες καφετέριες.