6 Ιουνίου 2011

Γενικευμένες μειώσεις στα υπολλείματα των μισθών αναδρομικά από 1/1/2011

 η παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών θα ξεκινά από τις 8.001 ευρώ, αντί 12.001 ευρώ σήμερα και θα εφαρμοσθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011. 
Μείωση αποδοχών και εισοδημάτων από την 1η Ιουλίου
6/06/2011 ,Πηγή: www.in.gr
Παρουσιάζονται σήμερα, στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου οι νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις για το 2011 και τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου. Τα μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ για το 2011 θα λάβουν την τελική τους μορφή με νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου στο τέλος Ιουνίου και τα περισσότερα εξ αυτών θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου. 
Στις σημαντικότερες αλλαγές που θα φέρει το νέο νομοσχέδιο στο φορολογικό τοπίο περιλαμβάνονται: 

- Η μείωση του αφορολογήτου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μισθωτούς και συνταξιούχους ηλικίας έως 60 ετών στις 8.000 ευρώ. Με την αλλαγή αυτή η παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών θα ξεκινά από τις 8.001 ευρώ, αντί 12.001 ευρώ σήμερα και θα εφαρμοσθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011. 
Την ίδια στιγμή από το 2012 θα υπάρξει αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Το ύψος του συντελεστή, που θα επιβληθεί για το τμήμα του ποσού από το νέο αφορολόγητο έως τα 12.000 ευρώ θα διαμορφωθεί στο ή στο 10% ή στο 15%. Έτσι, ο εργαζόμενος που σήμερα αμείβεται με τις κατώτερες αποδοχές και δεν φορολογείται από τον Ιούλιο θα έχει παρακράτηση φόρου κάθε μήνα. 

- Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, ενώ περιορίζεται το όφελος και για τους έχοντες χαμηλότερα εισοδήματα. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τα εφετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το 2012. Οι απαλλαγές θα παραμείνουν για τους έχοντες χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά θα αφαιρούνται από το φόρο και όχι από το εισόδημα. 

- Μειώνεται το αφορολόγητο όριο για την εφαρμογή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, πλήθος μικροϊδιοκτητών θα πληρώνουν πλέον ΦΑΠ. 

- Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων όλων των αστικών περιοχών της χώρας θα αυξηθούν κατά περίπου 30% από το Σεπτέμβριο. Η άνοδος των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει στην αύξηση των επιβαρύνσεων από διάφορους φόρους και τέλη που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα. 

- Εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, από τις 15 Οκτωβρίου 2011, με στόχο την απόδοση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το 2011 και 320 εκατ. ευρώ το 2012. 

- Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά, για την άντληση ποσού τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. 

- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα. 

- Αύξηση των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων του 2012 κατά 15 - 20% που θα πληρωθούν τον ερχόμενο Οκτωβριο. 

- Επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. 

- Οι μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%, θα γίνουν από το Σεπτέμβριο και θα περιοριστούν στα είδη και στις υπηρεσίες εστίασης. 

- Αύξηση των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης που επιβλήθηκαν από τη χρήση 2010. 


- Επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όσους κατέχουν ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας.