16 Ιουνίου 2011

Πλατεία Συντάγματος : Δεν πέρασε η καταστολή

"Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι έγινε γενικευμένη επίθεση των ΜΑΤ, από όλες τις πλευρές της πλατείας Συντάγματος εναλάξ, με  τέτοια χρήση χημικών που κρύφτηκε ο ήλιος. Κινδύνεψαν μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, και δεν δίστασαν να ρίξουν δακρυγόνα ακόμα και μέσα στο σταθμό του μετρό. Η επιχείρηση κράτησε μέχρι τις 5 το απόγευμα.Στη διάρκεια της η πλατεία καταλήφθηκε από τα ΜΑΤ και επανακαταλήφθηκε από τους διαδηλωτές πολλές φορές".

Όλοι ξέρουν ότι στις διαδηλώσεις και τις πορείες αρκεί η προκλητική εμφάνιση των ΜΑΤ για να προκληθούν επεισόδια. Και δεν μιλάμε για τις παραδοσιακές διμοιρίες που παρατάσσονται μπροστά από την Βουλή, αλλά για "μάχιμες διμοιρίες" που εμφανίζονται στις παρυφές σε κάθε πορεία, μηχανοκίνητες ομάδες Ζ,Δ κλπ που περνάνε με μεγάλη ταχύτητα ανάμεσα από τους συγκεντρωμένους τραυματίζοντας όχι λίγες φορές διαδηλωτές, για ρίψη κροτίδων κρότου-λάμψης για ψίλου πήδημα, όλα αυτά δηλ.που τις τελευταίες μέρες έλειψαν από τις εκδηλώσεις του Συντάγματος. 


Ολα αυτά που έγιναν στην προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση και οδήγησαν στο νοσοκομείο 97 διαδηλωτές και 1 στην εντατική του οποίου κινδύνεψε η ζωή.  Ολα αυτά επιχειρήθηκαν και σήμερα σε ένα κακά εκτελεσμένο επιχειρησιακό σχέδιο των δυνάμεων καταστολής. Βούιξε το Σύνταγμα ότι 2 "κουκουλοφόροι" συνελήφθησαν από διαδηλωτές -παραδόθηκαν σηκώνοντας τα χέρια ψηλά, σύμφωνα με τη στρατιωτική τους εκπαίδευση- οι οποίοι έφεραν  μαζί τις αστυνομικές τους ταυτότητες. Επίσης όπως συνήθως δεκάδες κουκουλοφόροι ασφαλίτες ήταν μαζί με τα ΜΑΤ,  και κυκλοφόρησε βίντεο στο ιντερνετ  το οποίο  μεταδόθηκε και από τα κανάλια, με ασφαλίτες φρουρούμενους από τα ΜΑΤ να μεταφέρουν δεκάδες καδρόνια από το προαύλιο του Ζαππείου. 

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι έγινε γενικευμένη επίθεση των ΜΑΤ, από όλες τις πλευρές της πλατείας Συντάγματος εναλάξ, με  τέτοια χρήση χημικών που κρύφτηκε ο ήλιος. Κινδύνεψαν μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, και δεν δίστασαν να ρίξουν δακρυγόνα ακόμα και μέσα στο σταθμό του μετρό.  Η επιχείρηση κράτησε μέχρι τις 5 το απόγευμα.Στη διάρκεια της η πλατεία καταλήφθηκε από τα ΜΑΤ και επανακαταλήφθηκε από τους διαδηλωτές πολλές φορές.Ο κόσμος δεν διαλυόταν και επανέρχονταν στο ΣύνταγΜα, το οποίο κρατήθηκε ανοικτό μέχρι νωρίς το απόγευμα που άρχισαν να κατεβαίνουν οι  απογευματινοί διαδηλωτές. Η όλη επιχείρηση των δυνάμεων καταστολής έγινε με εγκληματική "προχειρότητα χωρίς να τηρηθούν οι συνήθεις κανόνες εμπλοκής,  δηλ. να   απωθείται  το πλήθος αφήνοντας ανοικτή δίοδο για να υποχωρήσει και να διαλυθεί".

Το ότι δεν υπήρξαν θύματα οφείλεται στην αποφασιστικότητα και στην ψυχραιμία των διαδηλωτών, που όχι μόνο δεν κατελήφθησαν από πανικό, αλλά κατάφεραν να κρατήσουν ανοιχτή την πλατεία Συντάγματος για τις απογευματινές εκδηλώσεις, καθώς και να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη προσέγγιση των ασθενοφόρων στην πλατεία, και την επιτόπια παροχή πρώτων βοηθειών στους τραυματίες. Καθοριστική βοήθεια προσέφερε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος που έφερε στο χώρο της πλατείας εκατοντάδες Μαλόξ και χάρτινες αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Τέλος οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αποφασιστική και καθοριστική συμβολή σε αυτή την εξέλιξη είχαν τα μπλοκ που ήρθαν και έμειναν στην πλατεία Συντάγματος από τις απεργιακές συγκεντρώσεις  που έγιναν νωρίτερα, και τα οποία ήταν σχετικά έμπειρα στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.