16 Φεβρουαρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ:ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ!

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ 
 ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ
                                                                     Του Δημήτρη Πολυχρονιάδη*
                             
   Ένα βήμα πριν από τη συγχώνευση και το κλείσιμο Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων – Λυκείων και στο Μαρούσι βρίσκεται ο διοικητικός μηχανισμός του Υπουργείου Παιδείας. Η εποχή του Δ.Ν.Τ. έφτασε και στα σχολεία της περιοχής μας. Το Υπουργείο Παιδείας και οι μηχανισμοί του μετατρέπονται σε λογιστές. Δεν βλέπουν μαθητές, γονείς και δασκάλους αλλά νούμερα και ευρώ. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τις μέχρι τώρα ενέργειες του ΥΠΔΒΜΘ και τις εξαγγελίες του σχετικά με τον εκπαιδευτικό «Καλλικράτη», που επιχειρείται να περάσει σε όλη τη χώρα με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους και των δαπανών για τη δημόσια εκπαίδευση.  Ελπίζουμε να κάνουμε λάθος, αλλά δεν το πιστεύουμε πια.

       Πίσω από αστήρικτα επιχειρήματα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ αφήνει να εννοηθεί ότι θα προτείνει το κλείσιμο σχολείων της περιοχής μας. Τα επιχειρήματα του ΥΠΔΒΜΘ εξαντλούνται στον αριθμό των μαθητών των σχολείων αυτών και στην ακαταλληλότητα των διδακτηρίων τους.
      
       Έτσι κινδυνεύουν να συγχωνευθούν – καταργηθούν τα συστεγαζόμενα Δημοτικά Σχολεία (3ο & 11ο Δημ. Σχ. Αμαρουσίου, 9ο &17ο Δημ. Σχ. Αμαρουσίου) αλλά και μικρότερα Δημοτικά Σχολεία (5ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου – 6ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου τα οποία είναι εξαθέσια). Μάλιστα για τα εξαθέσια Δημοτικά Σχολεία φημολογείται ότι κριτήριο για τη συγχώνευση – κατάργησή τους θα είναι ο αριθμός των εγγεγραμμένων σ’ αυτά μαθητών (δεν πρέπει να είναι μικρότερος των 130 μαθητών) αλλά και η καταλληλότητα των κτηριακών τους εγκαταστάσεων, όπως ήδη αναφέρθηκε.
   
       Ανάλογες προτάσεις υπάρχουν και για τις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής μας.   


       Με βάση τα επιχειρήματα του ΥΠΔΒΜΘ εξισώνονται τα σχολεία με οποιαδήποτε εμπορική επιχείρηση, μετατρέποντας τους μαθητές σε πελάτες, χωρίς να αναγνωρίζεται ότι κάποια σχολεία λειτουργούν καλά, ακριβώς επειδή είναι μικρά και επιτρέπουν την οικειότητα, τη φιλική σχέση, τη βαθιά γνώση των προβλημάτων των μαθητών και τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης τους. Θα ήταν πιο ειλικρινείς οι εκπρόσωποι του ΥΠΔΒΜΘ αν μας έλεγαν πως το κάνουν για τα λεφτά. Η επίκληση παιδαγωγικών λόγων είναι εξοργιστική.

       Το ίδιο εξοργιστική είναι και η επίκληση του επιχειρήματος εκείνου, σχετικά  με την  ακαταλληλότητα των διδακτηρίων. Και είναι εξοργιστικό, γιατί τα σχολεία αυτά, οι μαθητές τους, οι γονείς τους και οι δάσκαλοι τους, αφού πρώτα εγκαταλείφθηκαν σε άθλια κτήρια, αφού έγιναν αντικείμενο εμπαιγμού και τα απαλλοτριωθέντα οικόπεδα για τη στέγαση τους παρέμειναν αναξιοποίητα επί δεκαετίες, σήμερα τιμωρούνται γιατί δεν έχουν κατάλληλα διδακτήρια.
 
       Το αποτέλεσμα που επιδιώκει να έχει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ είναι η παραπέρα μείωση των δαπανών για την Παιδεία από τον Γ. Κ. Π. (σήμερα δίνεται το 2,5% του ΑΕΠ για την Παιδεία, από τα χαμηλότερα ποσοστά των τελευταίων 40 χρόνων), η μείωση των μόνιμων διορισμών των εκπαιδευτικών (με την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη), η υποχρεωτική μετακίνηση μαθητών από σχολείο σε σχολείο (με στόχο τον οικονομικό «εξορθολογισμό» των δημοσίων δαπανών για την Παιδεία με την αύξηση του αριθμού των μαθητών στην τάξη και την εξοικονόμηση θέσεων εκπαιδευτικών), αλλά και το πέρασμα των λειτουργικών εξόδων των σχολείων στους γονείς και στους ιδιώτες – χορηγούς μέσω της λειτουργίας των Δήμων και του ν. 3852/2010 (του γνωστού Καλλικράτη).

       Τα πράγματα έχουν πια ξεκαθαρίσει. Αν δε θέλουμε να κλείσουν τα δημόσια σχολεία μας πρέπει να ξεσηκωθούμε όλοι (μαθητές – γονείς – εκπαιδευτικοί – δημοτικές παρατάξεις – Δημοτικά Συμβούλια κ. λ. π.). Αν δε θέλουμε τα παιδιά μας να αντιμετωπίζονται ως αριθμοί σε λογιστικές καταστάσεις πρέπει να δώσουμε στην κυβέρνηση να καταλάβει ότι η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.
     
      Ήδη τοπικοί σύλλογοι του Αμαρουσίου, προσπαθώντας ν’ αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα της αντιεκεπαιδευτικής – αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης των εντολοδόχων του Δ. Ν. Τ., ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν προσπάθειες παρέμβασης στο ΥΠΔΒΜΘ, ώστε να αποφευχθεί η συγχώνευση – κλείσιμο μικρών σχολικών μονάδων της Π. Ε. στο Μαρούσι (5ο Δημοτικό Σχολείο – Άγιος Θωμάς).

       Τώρα είναι η στιγμή που και ο Δήμος Αμαρουσίου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρέπει να πάρει θέση για το ζήτημα των συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολείων που επιχειρείται από το ΥΠΔΒΜΘ, στοχεύοντας στην ανατροπή της απόφασης του αυτής.   

       Εμείς το λέμε καθαρά: Όποιος συναινέσει με εισήγησή του στην επιχειρούμενη αντιεκπαιδευτική πολιτική της Κυβέρνησης θα έχει διαλέξει όχθη. Και αυτή δεν είναι με τους εργαζόμενους - Δημότες και το εκπαιδευτικό - λαϊκό  κίνημα. Θα είναι συνυπεύθυνος για την κατάργηση σχολείων, για την υποχρεωτική μετακίνηση μαθητών από σχολείο σε σχολείο και για την εκχώρηση των οικοπέδων, που προορίζονται για την ανέγερση των κτιρίων των σχολείων που συγχωνεύονται, ως «φιλέτα» στους ιδιώτες, όπως και για τους εκπαιδευτικούς που θα χάσουν την οργανική τους θέση.

        Η Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ έθεσε ήδη το θέμα με τοποθέτηση του εκπροσώπου της στο Δ. Σ. Αμαρουσίου (9 – 1 – 2011) και δεσμεύεται  ότι μόλις συνεδριάσει (σε τακτική συνεδρίαση) το Δ. Σ. Αμαρουσίου (ελπίζουμε ότι σύντομα θα σταματήσουν τα παιχνίδια σχετικά  με τη συγκρότηση του Προεδρείου του Δ. Σ.) θα καταθέσουμε σχετική πρόταση, ώστε να αποφευχθούν οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων στην περιοχή μας, ελπίζοντας ότι θα στηριχθεί και από τις άλλες Δημοτικές Παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

       Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους με τη Δημόσια Παιδεία φορείς (στο Δήμο μας) δηλ. γονείς – μαθητές – εκπαιδευτικούς – τοπικά εκπαιδευτικά συνδικάτα -  δημοτικές παρατάξεις κ. λ. π.  να συστρατευθούμε στον κοινό παλλαϊκό – πανεκπαιδευτικό αγώνα για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής – αντιλαϊκής πολιτικής που μας επιβάλλει η κυβέρνηση του μνημονίου του Δ. Ν. Τ. – Ε.Ε. – Ε. Κ. Τ. (ήδη σχετική απόφαση ενάντια στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων έλαβε το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου – μέλος της Δ. Ο. Ε.).

 Ο αγώνας για ΔΗΜΟΣΙΑ – ΔΩΡΕΑΝ – ΠΑΙΔΕΙΑ είναι μπροστά μας και μας αφορά όλους.

                                                        Μαρούσι 13 – 2 – 2011
     (email)
  *Ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης είναι δάσκαλος και αιρετός και ανακλητός εκπρόσωπος της Αριστερής Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης  ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου.