27 Φεβρουαρίου 2011

Κούβα, ο τελευταίος παράδεισος. Β' ΜΕΡΟΣ.

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΤΡΟΠΙΚΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ
Kείμενα - φωτογραφίες: Μυρσίνη Τσακίρη



Πανοραμική θέα της Αβάνας από το Κάστρο  San Carlos de la Cabana
   

Το κάστρο Fortaleza de San Carlos de la Cabana





Φεύγω σκεπτόμενη τα όσα με θεατρικό τρόπο μου επεξηγούσε νωρίτερα ο κρατικός ξεναγός. Για τον ανταγωνισμό της ελίτ μέχρι και στον θάνατο, για το ομορφότερο και ακριβότερο μνημείο που έφτιαξε ένας άντρας για την αγαπημένη του που έχασε νωρίς.. Φτάνω στο Fortaleza de San Carlos de laCabana. Ένα κάστρο του 18ου αιώνα στην υπερυψωμένη ανατολική πλευρά της εισόδου του λιμανιού. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας Μπατίστα, χρησιμοποιούταν σαν στρατιωτική φυλακή. Τον Ιανουάριο του 1959, τα στρατεύματα του Che το κατέλαβαν και έκτοτε και για αρκετούς μήνες ήταν το γραφείο του Che, το οποίο και διατηρείται μέχρι σήμερα. Δίπλα υπάρχει μια αίθουσα στην οποία εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του, συμπεριλαμβανομένου και του πράσινου δερμάτινου μπουφάν που φοράει στη πασίγνωστη φωτογραφία του.

Στην είσοδο του Κάστρου υπάρχει ένα πρατήριο πούρων, ρούμι και καφέ, στο οποίο συνάντησα τονJose Castelar, κάτοχος του ρεκόρ Guiness για 3 χρονιές για τη κατασκευή του μεγαλύτερου χειροποίητου πούρου στον κόσμο. Το βραβευμένο πούρο μήκους 43.38m βρίσκεται τοποθετημένο στη οροφή σαν ένα τεράστιο καφέ φίδι.


H Habana Vieja

Κατευθύνομαι προς την Habana Vieja για να επισκεπτώ το Museo de La Revolucion (Μουσείο Επανάστασης), το οποίο στεγάζεται στο κτίριο που ήταν το Προεδρικό Παλάτι όλων των Κουβανών Προέδρων. Μετά την Επανάσταση του 1959 μετατράπηκε σε μουσείο. Τα εκθέματα του είναι αφιερωμένα στη περίοδο του Επαναστατικού πολέμου του κινήματος της 26ης Ιουλίου. Ανάμεσα σε αυτά, ρούχα και όπλα των Ηρώων της Επανάστασης, προσωπικά αντικείμενα του Che, του Camilo και του FidelEδώ φυλάγεται ο μαύρος μπερές του Che.

Δίπλα από το μουσείο βρίσκεται η αιώνια φλόγα προς τιμή των νεκρών Ηρώων της Επανάστασης και εκτίθεται μέσα σε γυάλινο πλαίσιο το θρυλικό πλοίο Granma με το οποίο ο Φιντέλ και οι σύντροφοι του κατέφθασαν στη Κούβα από το Μεξικό με σκοπό τον Ένοπλο Επαναστατικό Αγώνα τους ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα.

Πραγματοποιώ την τελευταία επίσκεψη της ημέρας, λίγα μέτρα πιο κάτω, στο Museo Nacional de BellasArtes (Moυσείο Καλών Τεχνών). Εκθέτει Κουβανικές συλλογές έργων τέχνης από τη περίοδο της αποικιοκρατίας μέχρι και σήμερα. Παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον για έναν λάτρη των καλών τεχνών και ιδίως της ζωγραφικής.

Yπάρχουν φυσικά και ένα σωρό άλλα μουσεία να επισκεφτεί κανείς στην Αβάνα μα η ώρα έχει πάει 6, σχεδόν όλα έχουν κλείσει και εγώ πάω στο Floridita, το διάσημο στέκι του Hemingway, για ένα αναζωογονητικό daquiri, πριν κατευθυνθώ για φαγητό στο εστιατόριο Café Taberna αφιερωμένο στον διάσημο ταλαντούχο μουσικό Benny More (1919 – 1963).


Μουσείο Επανάστασης. Κέρινα ομοιώματα του Τσε και του Καμίλο.  Αβάνα

Εξω από την Αβάνα. Το εργοστάσιο πούρων και το σπήλαιο Cueva del Indio

Την επόμενη ημέρα σειρά είχε μια εκδρομή εκτός Aβάνας, στην επαρχία Pinar del Rio και στην όμορφη κοιλάδα Vinales η οποία είναι περικυκλωμένη από τεράστιους ασβεστολιθικούς λόφους, πλούσια βλάστηση με πολλούς φοίνικες, σπήλαια και λίμνες.

Έκανα μια στάση πρώτα στην ομώνυμη πόλη της επαρχίας για να επισκεφτώ το εργοστάσιο πούρων στο οποίο έκπληκτη διαπιστώνω πόση πολλή δουλειά χρειάζεται για κάτι που γίνεται καπνός και στάχτες στη κυριολεξία μέσα σε 40’ αφήνοντας απλά και μόνο ευχαρίστηση σε όποιον το καπνίζει. Στις αρχές του 1500 οι Ισπανοί άρχισαν να παράγουν και να τυλίγουν καπνό σε μορφή πούρου. Το πούρο (cigar) ήταν αρχικά γνωστό ως sikar που ήταν η πράξη του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της μαντικής τελετουργίας.

Η Κούβα παράγει τα καλύτερα πούρα στον κόσμο και έχοντας το μεθυστικό άρωμα και τη γεύση ενός για συντροφιά, με ενθουσιασμό κατευθύνομαι 5 ½ χλμ. βόρεια, στο Cueva del Indio. Είναι ένα σπήλαιο που στο παρελθόν κατοικήθηκε από Ινδιάνους. Το 1920 ανακαλύφθηκε πάλι. Τα πρώτα 300mδιασχίζονται με τα πόδια και τα υπόλοιπα 400m με βάρκα. Πραγματικά είναι εκπληκτικό και σου κόβουν την ανάσα τα όσα σχήματα μπορείς να διακρίνεις παρατηρώντας τριγύρω.

Μετά τη βόλτα μου στο σπήλαιο απολαμβάνω ένα μεσημεριανό παραδοσιακό γεύμα και επιστρέφω στην Αβάνα. Απόγευμα πια, παίρνω ταξί από το ξενοδοχείο μου στη περιοχή Miramar και μέσω της παραλιακής οδού Μalecon κατευθύνομαι για μια τελευταία βόλτα στη Παλιά Πόλη καθώς αύριο θα συνεχίσω το ταξίδι μου σε άλλες πόλεις της Κούβας.

Καθισμένη στο πίσω κάθισμα του παλιού Lada, απολαμβάνω τη διαδρομή θαυμάζοντας το ηλιοβασίλεμα και τις αντανακλάσεις των χρωμάτων του στα παλιά κτίρια της παραλιακής λεωφόρου. Φτάνω στον προορισμό μου και επιτρέπω στον εαυτό μου να χαθεί περιπλανώμενος τριγύρω στα διάφορα στενά, να χαρεί όσο καλύτερα γίνεται τη πόλη με την ελπίδα το μυαλό μου να αποτυπώσει όσο το δυνατόν περισσότερες εικόνες για να με συντροφεύουν όταν γυρίσω πίσω στην Ελλάδα.



Η συντάκτρια του americalatina.com.gr Μυρσίνη Τσακίρη στη φάρμα κροκοδείλων Guama, αγκαλία με τον "Pepe" 

Το εκτροφείο κροκοδείλων στην Κούβα

Η Αβάνα όντως μου χάρισε τις πιο ωραίες εικόνες, θα συμπεράνω στον απολογισμό του ταξιδιού μου αργότερα, και την επόμενη ημέρα πλέον κατευθύνομαι στη πόλη Trinidad αλλά με αρκετές ενδιαφέρουσες στάσεις στο ενδιάμεσο, με πρώτη και καλύτερη στο Guama, ένα κέντρο εκτροφής κροκοδείλων στην Επαρχία Μatanzas, που απαρτίζεται από μια τεχνητή λίμνη και ένα καταπληκτικό τοπίο.

Η εκμετάλλευση του πάρκου ξεκίνησε ως μια λύση αντιμετώπισης της σταδιακής εξαφάνισης των κροκοδείλων από την Κούβα, αλλά σήμερα υπάρχουν τόσοι πολλοί κροκόδειλοι που έχουν ανοίξει ένα εστιατόριο όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει το κρέας τους. Παράτολμη εγώ δοκιμάζω, μετανιώνω βέβαια με τη πρώτη μπουκιά, και συνεχίζω με ανυπομονησία για την επόμενη στάση μου στη SantaClara.

Η ιστορική Σάντα Κλάρα

Η πόλη αυτή βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Κούβας και η σπουδαιότητα της σήμερα καθίσταται στους τομείς της βιομηχανίας και της εκπαίδευσης. Παρόλα αυτά παρουσιάζει ιστορικό και τουριστικό ενδιαφέρον, καθώς τον Ιανουάριο του 1958 μια άγρια μάχη έλαβε χώρα εδώ μεταξύ των ανταρτών του Τσε και των δυνάμεων του δικτάτορα Μπατίστα.

Η πόλη φέρει ακόμα τα σημάδια αυτής της μάχης, η οποία στην ουσία κατοχύρωσε τη νίκη της Επανάστασης και εξαιτίας αυτού του γεγονότος χρόνια αργότερα επιλέχθηκε η πόλη αυτή να φιλοξενεί τα οστά του Τσε όταν αυτά βρέθηκαν τελικά θαμμένα στη Βολιβία και δόθηκαν στη Κούβα το 1997. (Είχαν περάσει σχεδόν 30 χρόνια μέχρι να ανακαλυφθούν. Ο Τσε είχε πιαστεί και εκτελεστεί στη Βολιβία το 1967 στη προσπάθεια του να απαλλάξει τις διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής από τα τυραννικά καθεστώτα και να πετύχει την ενοποίηση της Ηπείρου.)

Στη Πλατεία της Επανάστασης, κοντά στο κέντρο της πόλης, υπάρχει το επιβλητικό άγαλμα του και ακριβώς πίσω από αυτό βρίσκεται το μαυσωλείο στο οποίο φυλάσσονται τα οστά αυτού και των συντρόφων του, που σκοτώθηκαν μαζί του στη Βολιβία, και η αιώνια φλόγα που έχει ανάψει ο Φιντέλ Κάστρο στη μνήμη του. Επίσης, υπάρχει και ένα μουσείο αφιερωμένο στη ζωή του, στου οποίου τα εκθέματα συγκαταλέγονται και προσωπικά αντικείμενα του Τσε, φωτογραφίες, γράμματα, κτλ.