8 Ιανουαρίου 2009

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ


Αθήνα 8/1/2009
ΟΧΙ ΣΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Συνάδελφοι-σες
Η κυβέρνηση της Ν.Δ., το πολυεθνικό κεφάλαιο και οι μεγαλοεργοδότες μεθοδεύουν την κατάργηση της Κυριακής αργίας και την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου δηλ. 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων.
Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε στις αρχές εκδήλωσης μια γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης η οποία στο εμπόριο εκδηλώνεται με την:

1. Χειροτέρευση της θέσης της εργατικής τάξης δηλ. απελευθερωμένα ωράρια εργασίας, μισθοί στα όρια της εξαθλίωσης, μαζικές απολύσεις εργαζομένων, τρομοκρατία, απαγόρευση συνδικαλιστικής δράσης, ανασφάλιστη εργασία, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, εντατικοποίηση της εργασίας, εργαζόμενοι που έχουν υποχρέωση να αυξάνουν διαρκώς τα κέρδη της εργοδοσίας, να παράγουν συνεχώς πλούτο χωρίς όμως το δικαίωμα να καρπούνται το πλούτο που παράγουν.

2. Ταχύτερη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, που αυτό σημαίνει κλείσιμο πολλών μικρών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα την έκρηξη της ανεργίας και της ακρίβειας.
Σε αυτούς τους άξονες κινούνται τα μέτρα που παίρνουν π.χ. τα 28 δις. Ευρώ που πάνε για τη χρηματοδότηση των τραπεζών, του κεφαλαίου μαζί και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των αστικών κυβερνήσεων μαζί και της δικής μας.
Σύμμαχο η κυβέρνηση της ΝΔ στη μεθόδευση αυτή είχε και έχει και το ΠΑΣΟΚ στους νόμους του οποίου στηρίχτηκε για να προχωρήσει στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, την απελευθέρωση του ωραρίου όπως και στις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα, τους Δημάρχους και τους Νομάρχες που είναι στελέχη της Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Άλλωστε το Νοέμβρη του 2008 οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν την έκθεση ΣΕΡΚΑΣ που εκεί εντάσσεται η εργάσιμη εβδομάδα των 78 ωρών και η κατάργηση της Κυριακής αργίας όπως και ο ενεργός και ανενεργός χρόνος εργασίας όπως και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Στο όνομα της κρίσης η εργοδοσία και το μεγάλο κεφάλαιο ζητάνε από τους εργαζόμενους να δουλεύουν τρεις ημέρες την εβδομάδα με αντίστοιχη μείωση βέβαια των μισθών και των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, δηλαδή χρόνια ολόκληρα οι εργαζόμενοι πληρώναμε τα κέρδη της εργοδοσίας τώρα απαιτούν να πληρώσουμε και την κρίση τους είτε με εξαντλητικά ωράρια εργασίας, είτε με μείωση των αποδοχών μας και όλα αυτά ασκώντας επάνω μας την τρομοκρατία της απόλυσης και της ανεργίας.
Είναι γνωστό ότι τόσο η πλειοψηφία της Ομοσπονδία ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος , όσο και της ΓΣΕΕ, έχει συμφωνήσει με διάφορες δικαιολογίες μερικώς ή συνολικά στις διάφορες ρυθμίσεις και νόμους που μέχρι σήμερα έχουν προωθηθεί.
Καλούμε τους εργαζόμενους να μαζικοποιήσουν το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, να παλέψουμε συλλογικά μέσα από το σωματείο μας για ανατροπή αυτών των πολιτικών ώστε να γίνουμε κάτοχοι του πλούτου που παράγουμε.
Αμφισβητούμε το δικαίωμα των πολυεθνικών να καθορίζουν της τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα, παλεύουμε για χονδρικό και λιανικό εμπόριο που θα το κατέχει η τάξη που παράγει τον πλούτο, εμπόριο που θα εξυπηρετεί τις ποιοτικές και κοινωνικές ανάγκες των εργαζομένων.

Απαιτούμε και διεκδικούμε:

• Όχι στην κατάργηση της Κυριακής αργίας – νομοθετική κατοχύρωση της.

• Όχι στην απελευθέρωση του ωραρίου. Να καταργηθούν οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

• Εθνικό ενιαίο, υποχρεωτικό ωράριο για όλους, μέχρι 48 ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.

• Κατάργηση ωρομίσθιου, μερικής απασχόλησης, συμβάσεων ορισμένου χρόνου και κάθε ελαστικής μορφής εργασίας.

• Πλήρη και σταθερή δουλειά. 35ωρο-7ωρο-5θήμερο.

• 1400 ευρώ κατώτερο μισθό, 1120 ευρώ σύνταξη, 1120 επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα αυτή διαρκεί.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ