1 Οκτωβρίου 2012

Το ξεπούλημα συνεχίζεται - Στον Λάτση το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης για 90 χρόνια

Στην εταιρία Lamda ΔΟΜΗ Α.Ε., 100% θυγατρική της Lamda Development και συμφερόντων Σπύρου Λάτση, περνά το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC) για 90 έτη, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.
Το άμεσο οικονομικό αντάλλαγμα ανέρχεται σε 81 εκατ. ευρώ, ενώ - ανάλογα με τη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα εντός των προσεχών 50 ετών - το Δημόσιο θα εισπράξει επιπλέον έως και 32,4 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή των συμβατικών κειμένων και η καταβολή του οικονομικού ανταλλάγματος θα ολοκληρωθεί μετά τον προ-συμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το χρονικό του ξεπουλήματος
Το 2006 η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ., προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης τμήματος του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (I.B.C.) στον όμιλο Λάτση, μέσω της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, με σκοπό την ίδρυση εμπορικού κέντρου-πολυκαταστήματος. Στην απόφαση αυτή καθολική ήταν η αντίδραση κατοίκων, φορέων και οικολογικών κινήσεων της περιοχής, αλλά και ευρύτερα. Για τον λόγο αυτό μάλιστα είχανε προσφύγει στο ΣτΕ. 

Το συγκεκριμένο κτίριο συνολικής επιφάνειας άνω των 100.000 τ.μ. αποτελούσε μία «προσωρινή μεταλλική κατασκευή» για τη δημοσιογραφική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Σύμφωνα μάλιστα με τις δεσμεύσεις των τότε αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, προβλεπόταν αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να αποσυναρμολογηθεί και η έκτασή του να αποδοθεί στους πολίτες ως χώρος πρασίνου. Αντί για αυτό, έγινε παραχώρηση μεγάλης έκτασης με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου MALL! 

Η συνεχής συσσώρευση υπερτοπικών δράσεων κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην περιοχή επιδείνωσε δραματικά το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί. Ομολογείται και στην ίδια την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ότι θα υπάρξει πρόσθετη κυκλοφοριακή φόρτιση της περιοχής λόγω των εμπορικών δραστηριοτήτων με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Η συνεπακόλουθη αύξηση των φονικών μικροσωματιδίων και του όζοντος θα πολλαπλασιάζεται με τρομακτικούς ρυθμούς, ενώ τα παραδοσιακά εμπορικά κέντρα γειτνιαζόντων περιοχών θα δεχθούν και νέα ισχυρά πλήγματα.

Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και θα ενταθούν από την αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου και οι παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν να υπάρξουν λόγω αυτού του γεγονότος στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο της περιοχής όπως: κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, εγκαταστάσεις φωτεινών σηματοδοτών, οριζόντιες και κάθετες σημάνσεις, κ.ά. φυσικά θα επιβαρύνουν μονοσήμαντα τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να μπορούν οι ιδιώτες ανενόχλητοι να αναπτύσσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.  

Πολιτική ενάντια στις ανάγκες των πολιτών

Η σημερινή μνημονιακή τρικομματική κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική που αγνοεί προκλητικά τις ανάγκες των πολιτών για πράσινο, ελεύθερους χώρους και αθλητικές εγκαταστάσεις. Συνεπέστατη στην επιλογή της ιδιωτικοποίησης και μετατροπής σε εμπόρευμα των δημόσιων εγκαταστάσεων, παραδίδει με συνοπτικές διαδικασίες, στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα κάθε έκταση που θα μπορούσε να χρησιμεύσει για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.