24 Οκτωβρίου 2012

Κινητοποίηση για την επαναλειτουργία του Σικιαριδείου Ιδρύματος


Γονείς, κηδεμόνες, φίλοι, συμπαραστάτες, εργαζόμενοι σε επιστημονικές και διοικητικές θέσεις, άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, άνθρωποι της τέχνης  και  πολιτικοί, θα βρεθούν στις πύλες του Σικιαριδείου Ιδρύματος στις 25 Οκτωβρίου στις 2μμ. , σε μια εκδήλωση ευαισθησίας και  διαμαρτυρίας.  

Αίτημα όλων αυτών και όχι μόνο :  Να επαναλειτουργήσει ένα ίδρυμα που είναι πολύτιμο για τους μαθητευόμενους, σημαντικό για την ζωή των γονέων και των κηδεμόνων, ελπιδοφόρο όσον αφορά την δυνατότητα ένταξης των  συγκεκριμένων ανθρώπων στην οικονομία και στην κοινωνία….

Το κλείσιμο του Σικιαριδείου Ιδρύματος ισοδυναμεί με  την  διάλυση μιας παιδαγωγικής μικροκοινωνίας, που πρόσφερε γνώσεις, παραγωγικές εμπειρίες, βιώματα κοινωνικοποίησης. Πρόκειται για μια κίνηση οιονεί προσφυγοποίησης, επιστροφής σε μια άγονη κατάσταση οικιακού εγκλωβισμού, σε ένα παρκάρισμα ατόμων μπροστά στις τηλεοπτικές συσκευές, σε μια απίστευτη επιδείνωση των  όρων ζωής  - παιδιών και γονέων. Πρόκειται για ένα «κοινωνικό Κωσταλέξι» που επαναφέρει τα κοινωνικά ήθη ακόμη και πριν την εποχή της ασυλοποιημένης βαρβαρότητας, απέναντι στο οποίο είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε. Να μιλήσουμε γι αυτούς που δεν μπορούν να μιλήσουν.

Στον κάθε ένα από εμάς αντιστοιχεί ένας ρόλος και μια λειτουργία, που πρέπει να εκπληρωθεί στο συντομότερο δυνατό χρόνο.
Πρέπει να απευθυνθούμε στα μίντια, κάθε απόχρωσης και κάθε εμβέλειας, αξιώνοντας μια αλλαγή των προτεραιοτήτων τους και ανάδειξη του συγκεκριμένου θέματος,  έστω και σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές για τη χώρα.
Πρέπει να θέσουμε το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να αναδείξουμε τις καταστρεπτικές συνέπειες μιας πολιτικής που επαναφέρει τη πρόνοια σε μεσαιωνικές συνθήκες.

Πρέπει να ζητήσουμε από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να εκχωρήσουν αυτές τις ελάχιστες οικονομικές παροχές, που απαιτούνται για το Σικιαρίδειο και τις αντίστοιχες προνοιακές μονάδες.
Πρέπει να ζητήσουμε τη συνδρομή αυτοδιοικητικών και κοινωνικών φορέων, που κατανοούν τη σημασία του ζητήματος.

Χωρίς διάθεση φιλοφρονήσεων, χαιρετίζουμε ως  υποδειγματική  τη στάση του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, που έχει αναδείξει τα μέγιστα αυτή την υπόθεση και έχει συνδράμει ουσιαστικά τον αγώνα γονέων, κηδεμόνων, συμπαραστατών. Η στάση αυτή είναι ήδη αλλά αξίζει να γίνει  και ευρύτερα  «πιλοτική», δείχνοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν να λειτουργούν χειραφετημένοι από μια στενή «πελατειακή» λογική , υπηρετώντας  όσες ανθρώπινες ανάγκες αναδύονται και εκφέρονται στον δικό τους χώρο.

Από την επιτροπή αγώνα για την επαναλειτουργία του Σικιαριδείου
Γιάννης Σχίζας
Ελένη Μποτσαράκου
Αναστασία Νίκα
Σταύρος Μπορμπουδάκης