10 Οκτωβρίου 2012

" ΕΛ.ΑΣ - SS ' ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ"

Guardian: Καταγγελίες Ελλήνων - θυμάτων βίας στη ΓΑΔΑ Απειλούσαν να δώσουν τα στοιχεία τους στη Χρυσή Αυγή


Δεκαπέντε Έλληνες διαδηλωτές που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας που έλαβε χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου, καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα βασανισμού στη ΓΑΔΑ.

Παράλληλα σημειώνουν, ότι οι αστυνομικοί που βιαιοπράγησαν εναντίον τους, απειλούσαν ότι θα παραδώσουν τα στοιχεία τους στη Χρυσή Αυγή.

Οι δεκαπέντε έλαβαν μέρος στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο όπου υπήρξαν συμπλοκές με μέλη της Χρυσής Αυγής.


"Τους ξυλοκόπησαν, έσβηναν τσιγάρα πάνω τους ενώ τους βιντεοσκόπησαν με τα κινητά τους και απείλησαν να δώσουν τα στοιχεία τους στην Χρυσή Αυγή", αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Μια γυναίκα μάλιστα κατήγγειλε ότι δέχθηκε ύβρεις σεξουαλικού περιεχομένου ενώ ελλείψει νερού, καθώς για 19 ώρες δεν είχαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, αναγκάστηκε να πιει από την τουαλέτα.

Άλλοι 25 διαδηλωτές που συμμετείχαν σε πορεία αλληλεγγύης για τους συλληφθέντες, προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ και με τη σειρά τους καταγγέλλουν ότι άνδρες της αστυνομίας τους έγδυσαν και τους ανάγκασαν να σκύψουν γυμνοί μπροστά από άλλους συλληφθέντες. Παράλληλα αναφέρουν, ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, αστυνομικοί τους τύφλωναν με λέιζερ.
Σοκάρουν οι μαρτυρίες

Μερικοί από τους συλληφθέντες υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικοί τους έκαψαν στα χέρια με αναπτήρα ενώ άλλοι αστυνομικοί βιντεοσκοπούσαν την σκηνή στο κινητό τους τηλέφωνο και τους απειλούσαν ότι θα δώσουν την διεύθυνσή τους στη Χρυσή Αυγή .

Ένας άντρας, τον οποίο η δημοσιογράφος του "Guardian" περιγράφει ως αιμόφυρτο λόγω πληγής στο κεφάλι και με σπασμένο μπράτσο, λέει ότι τραυματίστηκε στη  ΓΑΔΑ όπου οι αστυνομικοί του αρνήθηκαν την ιατρική περίθαλψη ως το επόμενο πρωί. Άλλος κατήγγειλε ότι ένας αστυνομικός του άνοιξε τα πόδια και τον κλώτσησε στους όρχεις. "Με έφτυσαν και μου είπαν ότι θα πεθάνω όπως οι παππούδες μας στον εμφύλιο", είπε.

Ένας τρίτος κατήγγειλε ότι, την ώρα της σύλληψής του, τον χτύπησαν στη σπονδυλική στήλη με ένα όπλο που προκαλεί ηλεκτροσόκ. "Τα σημάδια καψίματος ήταν ακόμη ορατά", λέει ο "Guardian".

"Τα πόδια μου παρέλυσαν για λίγα λεπτά και έπεσα κάτω. Μου έβαλαν χειροπέδες και άρχισαν να με χτυπούν και να με κλωτσούν στα πλευρά και στο κεφάλι. Ύστερα μου είπαν να σηκωθώ αλλά δεν μπορούσα γι' αυτό με τράβηξαν από την αλυσίδα. Συνέχισαν να με κλωτσούν και να με γρονθοκοπούν επί πέντε τετράγωνα, μέχρι να φθάσουμε στο περιπολικό", λέει.

Οι συλληφθέντες ζήτησαν από τον "Guardian" να μη δημοσιοποιήσει τα ονόματά τους από τον φόβο αντιποίνων από την αστυνομία ή την Χρυσή Αυγή.
Ο δικηγόρος τους, από τη μεριά του, δήλωσε ότι υποβλήθηκαν σε "ταπείνωση που θυμίζει Αμπου Γκράιμπ".

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας Χρήστος Μανούρας υποστήριξε πως δεν ασκήθηκε κανενός είδους βία ενώ σημείωσε πως αν υπάρχουν τέτοια επεισόδια αυτά θα διερευνηθούν.