7 Μαΐου 2010

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ: Δημοσιογράφος " με ένδοξο παρελθόν την δεκαετία του 80 στα βόρεια προάστεια "...


... η χώρα είναι σε κατάσταση εκτακτης ανάγκης χωρίς δικτατορία αλλά ορισμένα αρθρα του συνταγματος πρέπει να βγούν "εκτός" η να ερμηνευτούν ανάλογα. Εκδηλώσεις σαν κι εκείνες του ΠΑΜΕ στον Πειραιά πρέπει να δίνεται η δυνατότητα κηρύσσονται αμέσως παράνομες με διαδικασίες αυτοφώρου, πρέπει να περιοριστεί το δικαίωμα της απεργίας αλλά και της διαμαρτυρίας σε ευαίσθητους τομείς (π.χ. πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας, απεργία εκπαιδευτικών μέσα στις εξετάσεις). Στο Βέλγιο πρίν μερικά χρόνια μία τετοια κυβέρνηση συναπισμού προχώρησε σε αναστολή ορισμένων συνταγματικών διατάξεων για ενα διάστημα. Ο κ Παπανδρέου είναι ακατάλληλος για να ηγηθεί μιας τετοιας κυβέρνησης "εθνικής ανάγκης", μπορεί να είναι αντιπρόεδρος της και υπουργός των Εξωτερικών αλλά επικεφαλής πρέπει να είναι κάποιος που να μην διστάζει μπροστά σε οποιο κόστος ... 

O Τάσος Τέλλογλου υπήρξε μέλος του Τομεακού Γραφείου του Τομέα Βορείων Προαστίων της ΚΝΕ Αθήνας την δεκαετία του 80. Αντιπρόσωπος στο 2ο & 3ο Συνέδριο της ΚΝΕ,και φυσικά ένθερμος υποστηρικτής της τότε κομματικής γραμμής για τον "αναγκαίο εκσυγχρονισμό" της ΚΝΕ. Γραμμής που δεν είχε ιδιαίτερη τύχη στην περιοχή μας.

Φυσικά δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος που άλαξε στρατόπεδο, και αυτό δεν είναι κατ'ανάγκη επιλήψιμο. Ιδιαίτερα αν η αλλαγή στρατοπέδου σε επαναφέρει σε αντιστοιχία ταξικής και πολιτικής θέσης. Αλλωστε την αλλαγή πολιτικού στρατοπέδου επιδιώκουν και οι κομμουνιστές για τους εργαζόμενους που ακολουθούν τα αστικά κόμματα.

Κάνουμε αυτή την αναφορά, γιατί ο Τ.Τ δεν ήταν για μας ο Ανδρουλάκης ή η Δαμανάκη,αλλά ο άνθρωπος της "διπλανής πόρτας", και φυσικά πολλοί από τους τότε Κνίτες της περιοχής είναι σήμερα διπλά οργισμένοι από τις πρόσφατες θέσεις που διατύπωσε.

Εμείς δεν είμαστε. Δεν είμαστε γιατί απλά, μάλλον επιβεβαιώνεται ένας νόμος της ελληνικής - τουλάχιστον - ιστορίας.Από τους Γενίτσαρους, μέχρι τους Μακρονησιώτες, οι "ανανήψαντες" ήταν πάντα πιο φανατικοί. Πιο φανατικοί γιατί έπρεπε να πείθουν διαρκώς και τους παλιούς εχθρούς τους ότι τώρα είναι μαζί τους, αλλά και τους εαυτούς τους για την ορθότητα της επιλογής τους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι νεανικές τρελλές επιλογές γίνονται λευκές σελίδες της προσωπικής ιστορίας, σαν να μην υπήρξαν ποτέ.

Ετσι το μόνο καταφύγιο - γιατί οι αναμνήσεις πάντα σε στοιχειώνουν- είναι η γνωστή ρήση του Τσώρτσιλ: " Αλλοίμονο σε όποιον δεν υπήρξε κομμουνιστής πριν τα 30, και αλλοίμονο σε όποιον παρέμεινε μετά ". Φανταζόμαστε ότι από τον Πάγκαλο, μέχρι τον Τέλλογλου αυτή η θέση του Τσώρτσιλ, θα αποτελεί ένα ψυχολογικό διέξοδο.

Oi περισσότεροι από τη Συντακτική Ομάδα των Βορείων της Αθήνας, προερχόμαστε,από τον Τομέα της ΚΝΕ της δεκαετίας του 80, κοντεύουμε ή έχουμε περάσει τα 50 και αισθανόμαστε υπέροχα!

Γιατί είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο με τότε, και γιατί οι προσωπικές αλλά και η συλλογική μας ιστορία δεν έχει καμία λευκή σελίδα .

4 σχόλια:

 1. Ανώνυμος8/5/10

  Για μας αγαπητέ μου συνοδοιπόρε η ένταξή μας στην ΚΝΕ δεν ήταν "νεανικές τρελλές επιλογές" αλλά συνειδητές επιλογές για το τι ζωή θέλαμε και ονειρευόμασταν.Και η σελίδα η δική μας είναι γεμάτη από γνώσεις, εμπειρίες, λάθη, μα κυρίως αγωνιστικότητα, συντροφικότητα και ΟΝΕΙΡΑ για μια καλύτερη ζωή για μας (τότε και τώρα), για τα παιδιά μας (σήμερα και αύριο). Η ΚΝΕ ήταν το σπουδαιότερο σχολείο στο οποίο βρεθήκαμε και άσχετα με το που βρεθήκαμε μετά είμαστε περήφανοι για αυτό το κομμάτι της ζωής μας. Και αισθανόμαστε υπέροχα, αυτό είναι γεγονός. Κι ας πενηνταρίζουμε!!!!! ΑΜΚ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος10/5/10

  Στο βιογραφικό του κ.Τέλλογλου, η δημοσιογραφική του καριέρα αρχίζει από την Πρώτη.
  Δεν υπάρχει καμία αναφορά ότι το δημοσιογραφικό αγροτικό του, το έκανε στον ΟΔΗΓΗΤΗ , και πιθανόν και λίγο στο Ριζοσπάστη.

  Το ερώτημα είναι αυτός πρέπει να ντρέπεται για τις νεανικές του τρέλλες ή εμείς για τα αστέρια που βγάλαμε για τους ιδεολογικούς μηχανισμούς του καθεστώτος ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος13/5/10

  Ο Τέλογλου μπορεί να έκανε την επανάσταση, στα νιάτα του εναντια στον πατέρα του Διευθυντή της PHILIPS, όμως βρήκε τον " ίσιο δρόμο της τάξης του",δίπλα στον μεγάλο δάσκαλο Παπαχελά. Άραγε που βρήκαν όλα αυτά τα στοιχεία που έχουν στο βιβλίο τους για την 17Νοέμβρη; ;Άξιος ο μισθός που παίρνει απο τον Αλαφούζο. Με τον Βγενόπουλο τι γίνεται θέλουν να τον βγάλουν πρωθυπουργό με αντιπρόεδρο τον Αλαφούζο; Και αυτοί να κάνουν τον εκπρόσωπο Τύπου. Εμείς που η ένταξη μας τότε στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ δεν ήταν νεανική τρέλα αλλά συνειδητή επιλογή πως φτάσαμε να τους ανεχόμαστε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος18/3/14

  Τον θυμάμαι τον Τάσο οταν ήμουνα στην ΚΝΕ το 75 και μας καθοδηγουσε τρομάρα του. Τέτοιους μικροαστούς που προωθήθηκαν σε στελεχιακες θεσεις φάγαμε στη μάπα. Και δε φτάνει που γίνανε δημοσιογράφοι απο τον Οδηγητη και το Ριζοσπαστη αλλα τωρα πετάνε λάσπη στο κόμμα που τους ανέδειξε. Στην πλάτη χιλιάδων μελών και οπαδών γίνανε κάποιοι. Εμεις καποιοι άλλοι μείναμε στις επαλξεις απο τοτε και η επιλογή μας δεν μας έκανε να μετανοιωσουμε ουτε να φτάσουμε τον νεανικό μας εαυτό. Γι αυτο παραμένουμε νέοι αν και 50ρισαμε. Γιατι ο κομμουνισμός ειναι η νιότη του κόσμου, Τάσο μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή