15 Μαΐου 2010

Πως επιλέχτηκε από το ΣΕΓΑΣ η εθνική ομάδα στίβου για τη Μόσχα;


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ
Συνταξιούχος- πρώην δημοσιογράφος

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί, ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε ο ΣΕΓΑΣ, τους μαθητές και μαθήτριες (ηλικίας 16-17 ετών) που θα εκπροσωπήσουν την εθνική ομάδα στίβου στους προκριματικούς της Μόσχας (θα γίνουν στις 23-24 και 25 Μάη), όπου θα προκριθούν οι καλύτεροι της Ευρώπης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παίδων- Κορασίδων που θα γίνουν στη Σιγκαπούρη τον ερχόμενο Αύγουστο. Αν και το βασικό κριτήριο επιλογής των μαθητών- τριών συγκρότησης της εθνικής ομάδας Παίδων- Κορασίδων για τους αγώνες επιλογής της Μόσχας ήταν η κατάκτηση της 1ης θέσης στο 54ο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Στίβου Ελλάδας- Κύπρου (πραγματοποιήθηκε στο Σχηματάρι στις 3-4 και 5 Μάη), ο ΣΕΓΑΣ αποφάσισε να αποκλείσει αρκετούς αθλητές/ τριες οι οποίοι κατέκτησαν την 1η θέση στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα.

Το βασικό επιχείρημα που πρόβαλε, ανεπίσημα, ο αρμόδιος Εθνικός Προπονητής του ΣΕΓΑΣ κ. Κουτσοφλίνης για τον αποκλεισμό κάποιων αθλητών/ τριών από τους αγώνες της Μόσχας, ήταν πως «δεν είχαν ιδιαίτερα καλή επίδοση», χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει και τα στοιχεία που τεκμηριώνουν του λόγου το αληθές. Να σημειώσουμε, εδώ, πως η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στους αγώνες επιλογής της Μόσχας, σε ορισμένα αγωνίσματα με 1 ή και 2 αθλητές/ τριες και σε ορισμένα άλλα με ΚΑΝΕΝΑ.

Από τις αποφάσεις του ΣΕΓΑΣ (οι οποίες προφανώς είχαν και την έγκριση της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού) για τη συγκρότηση της εθνικής ομάδας που θα πάει στη Μόσχα, που ανακοινώθηκαν στις 6 Μάη 2010, προκύπτει ότι:

• Δεν θα μετάσχει ΚΑΝΕΝΑΣ αθλητής- τρία στα αγωνίσματα δρόμου 200μ, 400μ και 2000 Φυσικά Εμπόδια (Παίδων και Κορασίδων), στα 400μ εμπόδια Κορασίδων, στο Ύψος Παίδων και στο Τριπλούν Κορασίδων.

• Σε 5 αγωνίσματα (Ύψος, Σφαιροβολία και Δισκοβολία Κορασίδων καθώς και το Μήκος και το Τριπλούν Παίδων) θα μετάσχουν από 2 αθλητές- τριες,

• Στα υπόλοιπα 20 αγωνίσματα, η εθνική μας ομάδα για τη Μόσχα, θα εκπροσωπηθεί με 1 αθλητή- τρια.

Θέλουμε να πιστεύουμε, πως η διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, θα δείξει- έστω και τώρα- την απαιτούμενη ευαισθησία και δημοσιοποιήσει ΟΛΑ τα στοιχεία, προκειμένου να ενημερωθούν οι άμεσα ή έμμεσα ενδιαφερόμενοι για τα «ειδικά» κριτήρια που πήραν υπόψη τους στην κατάρτιση της εθνικής ομάδας Π-Κ για τους αγώνες επιλογής της Μόσχας και δεν θα επιχειρήσου να το περάσουν στο … «ντούκου».