22 Μαΐου 2010

Το Δ.Ν.Τ και στην Ονδούρα


Η επιστροφή στην "ομαλότητα"

Λέγαμε πιο παλιά για την Ονδούρα ότι “δεν θα αφήσουν την δημοκρατία να περάσει γιατί δεν αφήνει λεφτά”. Τώρα η χώρα μέσω του Δ.Ν.Τ., της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Παναμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης θα μπει στον δρόμο της… δημοσιονομικής πειθαρχίας με μία σειρά μέτρων τα οποία θα ενισχύσουν την κυβέρνηση Lobo, τις ελίτ που στήριξαν την άνοδό της και το πραξικόπημα και φυσικά τον ρόλο του ξένου παράγοντα στη χώρα.

Η κυβέρνηση του Pepe Lobo είναι αποφασισμένη να βάλει τη χώρα στο «σωστό δρόμο» μακριά από τις «παλινωδίες» του Manu Zelaya και έτσι από την Δευτέρα το πρωί προσγειώθηκαν στην Τεγκουσιγκάλπα αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Παναμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης (Banco Interamericano de Desarrollo-BID).

Επειδή οι συνειρμοί είναι πράμα διαολεμένο, θυμηθείτε την επιμονή των Η.Π.Α. πέρυσι τον Απρίλιο στην συνάντηση των G-20 στο Λονδίνο για ενδυνάμωση του ρόλου του Δ.Ν.Τ. και της Παγκόσμιας Τράπεζας σε παγκόσμιο επίπεδο και την συνακόλουθη υποστήριξη που προσέφερε το State Department στη χούντα του Ιουνίου…

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά το πραξικόπημα του Ιουνίου περίμενε σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση στη χώρα, αλλά τον Αύγουστο «έσπρωξε» 164 εκ. ζεστά δολάρια στην χώρα με την επιφύλαξη για το ποια κυβέρνηση θα τα χρησιμοποιήσει. Τώρα με την κυβέρνηση Lobo να εδραιώνεται μέσω της απόλυτης στήριξης της από Η.Π.Α. και Ε.Ε. ουδέν πρόβλημα βεβαίως-βεβαίως.

Στόχος της κυβέρνησης Lobo είναι η εξασφάλιση καταρχήν ενός δανείου ύψους 400 εκ. δολαρίων και στην συνέχεια η υπογραφή μιας συμφωνίας με το Δ.Ν.Τ. και τις δύο Τράπεζες. Το Δ.Ν.Τ. στις 12 ημέρες που θα κάτσει στη χώρα θα «συμβουλεύσει» την κυβέρνηση Lobo να προβεί σε δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών και να προχωρήσει μεταξύ άλλων σε ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ξένων οργανισμών, με τις οποίες φαίνεται να συμφωνεί απόλυτα η κυβέρνηση, θα περικοπούν θέσεις εργασίας στο δημόσιο, μισθοί και συντάξεις. Απώτερος στόχος η ανατροπή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ήδη δύο νόμοι που θα έχουν στόχο την δημοσιονομική πειθαρχία έρχονται να τσακίσουν τα μεσαία και μικρά εισοδήματα:

1) Ο «Νόμος Ενίσχυσης των Εισοδημάτων, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και Εξορθολογισμού του Δημοσίου Χρέους» (“Ley de Fortalecimiento de los Ingresos, Equidad Social y Racionalización del Gasto Publico”) με τον οποίο θα αυξηθούν οι φόροι των εργαζομένων και οι έμμεσοι φόροι στις επιχειρήσεις (οι οποίες βέβαια θα μεταφέρουν την αύξηση στους καταναλωτές).

2) Ο Νόμος Δημοσιονομικής Ανάγκης “Ley de Emergencia Fiscal”, με τον οποίο ο πρεζιντέντε Λόμπο παίρνει έκτακτες εξουσίες προκειμένου να προβεί στις ενέργειες που θεωρούνται απαραίτητες για την οικονομική “εξυγίανση” προτού αυτές αποφασιστούν από το Κοινοβούλιο…

Για ακούστε και κάποια άλλα πράγματα/παραδείγματα που ίσως σας θυμίζουν κάτι. Ειπώθηκε εκ μέρους κυβερνητικών στελεχών και υποστηρικτών της κυβέρνησης ότι:

-οι δάσκαλοι ήδη παίρνουν υψηλούς μισθούς με την αιτιολογία ότι “δεν δουλεύουν συνολικά πάνω από 200 ημέρες τον χρόνο”!

-το βασικότερο πρόβλημα της οικονομίας της χώρας προέρχεται από τις εργατικές κατακτήσεις, από τα εργατικά δικαιώματα, που μάλλον για τους υποστηρικτές της χούντας του Μισελέτι και της τωρινής κυβέρνησης είναι υπερβολικά…

Η κυβέρνηση του Porfirio Lobo Sosa θα επαναφέρει την Ονδούρα στην ανέχεια και την εξαθλίωση για να εξυπηρετήσει τις ελίτ που την ανέβασαν στην εξουσία. Θα εδραιωθεί διεθνώς από αυτούς που ούτως ή άλλως την στήριξαν σε βάρος του μικρομεσαίου Ονδουρένιου. Ο οποίος δεν ξέρει αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει και όσον αφορά τις εξελίξεις πέραν των “οικονομικών εξυγιάνσεων”: η κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό συστήσει και μια Επιτροπή Αλήθειας που έχει σκοπό να εξετάσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίες έλαβαν χώρα κατά το πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου 2009 και μετά. Ανάμεσα στα μέλη της και η Πρύτανης του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της χώρας Julieta Castellanos, η οποία κατηγορείται από την Ένωση Εργαζομένων του Πανεπιστημίου ως η υπεύθυνη για την απόλυση 180 υπαλλήλων και για την φυλάκιση άλλων 16!