25 Μαΐου 2010

Ο σύλλογος “Κασταλία” για την πλατεία Αγ. Λαύρας

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Εκφράζοντας την επιθυμία, πιστεύουμε, της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων όχι μόνο του Κέντρου του Αμαρουσίου αλλά ολόκληρης της πόλης, ζητούμε να εξαιρεθεί από τη “βιοκλιματική ανάπλαση του Κέντρου του Αμαρουσίου” η πλατεία Αγίας Λαύρας. Άλλωστε η ανάπλασή της δεν προβλεπόταν αρχικά. Προστέθηκε στην τροποποίηση του αρχικού σχεδίου. Αυτό το ζητούμε για τους ακόλουθους λόγους:

1. Η πλατεία Αγίας Λαύρας είναι ήδη μια πλατεία απολύτως βιοκλιματική, αφού είναι η πλουσιότερη σε φυσική βλάστηση πλατεία του Κέντρου του Αμαρουσίου, με φυτά καλλωπιστικά, πεύκα και άλλα σπάνια, πολυετή δένδρα. Οποιαδήποτε «ανάπλασή» της λοιπόν, προσθήκη δηλαδή πλακών, υποστέγων, νάυλον και τραπεζοκαθισμάτων, επ’ουδενί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βιοκλιματική, αφού είναι εκ των προτέρων βέβαιο ότι θα αποβεί εις βάρος της φυσικής της βλάστησης και των αιωνόβιων δένδρων.

2. Είναι στρωμένη με μάρμαρα Πεντέλης που είναι απαράδεκτο να θιγούν και είναι απαίτηση όλων των Μαρουσιωτών να μείνει απαραβίαστη, αφού ο χώρος αποτελούσε, επί πενήντα χρόνια περίπου (1870 – 1920) το (τρίτο κατά σειράν) Νεκροταφείο του Αμαρουσίου. Θα είναι μακάβριο και φρικιαστικό να βλέπει ο Μαρουσιώτης – και ο καθένας βέβαια - να ξεχώνονται οστά . Έπειτα είναι ανάρμοστο στους απογόνους να ταράζουν επιθετικά τον αιώνιο ύπνο των προγόνων τους.

3. Είναι ήδη μια πλατεία με απαράμιλλη αρμονία και κάλλος φυσικό.. Οποιαδήποτε παρέμβαση σ’αυτήν λοιπόν και προσθήκη περιττών στοιχείων θα είναι διατάραξη της αρμονίας αυτής και μείωση της αισθητικής της αξίας.

4. Είναι το μόνο καταφύγιο που απέμεινε στο Κέντρο της πόλης , για όσους αναζητούν λίγη γαλήνη, ηρεμία και ξεκούραση, λίγη δροσιά και αναψυχή που δε θα χρειαστεί να την «αγοράσουν». Και είναι πολλοί αυτοί στις μέρες μας και στο άμεσο μέλλον θα γίνουν περισσότεροι.

Σήμερα που καταρρέει η χώρα μας, κύριε Δήμαρχε, οικονομικά αλλά και από κάθε άποψη, είναι αδιανόητο για μας να ξοδεύονται χρήματα για να καταστραφεί ό,τι ωραίο και πολύτιμο μας έχει απομείνει. Δεν είναι,αλήθεια, προτιμότερο, με τα χρήματα αυτά, να στρωθούν, με «ψυχρή» ή «φωτοκαταλυτική» άσφαλτο, οι δρόμοι κυκλοφορίας του Κέντρου;

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος
Δήμητρα Κρεκούκια