2 Μαΐου 2010

Μαρούσι-Κολοσσός Ρόδου: 87-68

Επιμέλεια: Παναγιώτης Ψαρρέας
http://sport24.gr/html/ent/709/ent.358709.asp

Επίδειξη δύναμης έκανε το Μαρούσι που στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τον Κολοσσό, νίκησε με 87-68 στο κλειστό του Αγίου Θωμά, επιβεβαιώνοντας την καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται τον τελευταίο καιρό, αλλά και τη διάθεση να "καθαρίσει" γρήγορα τους Ροδίτες και να προκριθεί στους "4".

Οι "κίτρινοι" πραγματοποίησαν εκπληκτικό ξεκίνημα και κατάφεραν 1 λεπτό πριν τη λήξη της πρώτης περιόδου, να προηγηθούν με 30-2, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά πολύ νωρίς την άνετη επικράτηση.΄


Από την άλλη πλευρά ο Κολοσσός, δεν θύμισε σε τίποτα την καλοδουλεμένη ομάδα που απέδειξε ότι έχει κατά τη διάρκεια του Πρωταθλήματος και πλεόν καλείται να ξεπεράσει την... ψυχρολουσία, να μαζέψει τα κομμάτια του και να μεταμορφωθεί στο ματς που θα γίνει τη Δευτέρα στο "Βενετόκλειο", ώστε να ισοφαρίσει σε 1-1 τη σειρά.

"Κλειδί" για τη νίκη των γηπεδούχων αποτέλεσε η φανταστική άμυνα, ειδικά πάνω στον Χάρις, ο οποίος τελείωσε το ματς με 4 πόντους. Ο Τζάρεντ Χόμαν, με 14 και 9 ριμπάουντ ήταν ο κορυφαίος για το Μαρούσι, που είχε ως πρώτο σκόρερ τον Καϊμακόγλου με 16 πόντους.

Καλάθης και Κις συμπλήρωσαν την τετράδα των διψήφιων με 13 και 10 πόντους αντίστοιχα, με τον Αμερικανό να αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της ομάδας του, μοιράζοντας 9 ασίστ.

Από πλευράς Κολοσσού, καλύτερος όλων ήταν ο Ζάρας με 14 πόντους και ακολούθησε ο μαχητικός Παππάς με 11.

Ο αγώνας

Η πιεστική άμυνα του Αμαρουσίου (πλήρης ανακοπή του πικ εν ρολ), σε συνδυασμό με το άγχος των παικτών του Κολοσσού που έκαναν τη μία λάθος επιλογή μετά την άλλη και στις δύο άκρες του παρκέ, οδήγησε τους γηπεδούχους σ' ένα εξωπραγματικό προβάδισμα με το τέλος της πρώτης περιόδου.

Ξεκινώντας μ' ένα 7-0 που διαμόρφωσαν οι Πελεκάνος, Λούκας και Καϊμακόγλου και αφού ο Τσάμης έσπασε το... ρόδι μετά από ένα τετράλεπτο, άρχισε το ρεσιτάλ της ομάδας του Μπαρτζώκα που σκοράροντας με όλους τους τρόπους πραγματοποίησε σερί 23-0! Στο τελευταίο λεπτό της περιόδου σκόραρε ο Ζάρας "μειώνοντας" σε 30-25 πριν ολοκληρωθεί το δκέλαπτο με σκορ 33-8.

Η διαφορά άνω των 20 πόντων, διατηρήθηκε και στη δεύτερη περίοδο για τους "κίτρινους". Οι παίκτες του Κολοσσού με τον Ζάρα να οδηγεί πάλευαν για την ανάκαμψη, αλλά το ροτέισον του Μπαρτζώκα λειτουργούσε μια χαρά αφού λύσεις ερχόντουσαν από όσους πατούσαν στο παρκέ. Στα μισά του δεκαλέπτου η διαφορά ήταν στους 21 (39-18) και στο τέλος του στους 22 (50-28).

Μπαίνοντας στο δεύτερο μέρος, ο Χάρις με το πρώτο του καλάθι στο ματς, μείωσε για πρώτη φορά, μετά το πρώτο δεκάλεπτο, στους 19 (52-33), αλλά ακολούθησε η απάντηση των γηπεδούχων με σερί 6-0, λόγω της όρεξης του Κις που μοίραζε συνεχόμενες ασίστ στους συμπαίκτες του.

Η συνέχεια άνηκε στο Χόμαν, που νίκησε κατά κράτος τους ψηλούς του Κολοσσού και έδωσε προβάδισμα 26 πόντων στην ομάδα του (62-36). Ο Κολοσσός έδειξε να συνέρχεται προς στιγμήν, πραγματοποιώντας σερί 0-8 για το 62-44 αλλά ο Χόμαν το διέκοψε και η διαφορά ανέβηκε εκ νέου στους 20 (67-47) για να λήξει έτσι η τρίτη περίοδος.

Ως φυσική συνέπεια των παραπάνω, η τελευταία περίοδος αποτέλεσε τυπική διαδικασία και συντήρηση των δύο ομάδων ενόψει της επόμενης αναμέτρησης, τη Δευτέρα στο "Βενετόκλειο". Η διαφορά για το Μαρούσι ανέβηκε ξανά στους 28 (83-55), αφού η όρεξη των Χόμαν και Καλάθη δεν μειώθηκε. Το μόνο που κατάφερε ο Κολοσσός ήταν να μειώσει ως το τέλος του ματς στους 19 (87-68).

Τα δεκάλεπτα: 33-8, 50-28, 67-47, 87-68
Οι σκόρερ των δύο ομάδων:
Μαρούσι (Μπαρτζώκας): Κουμπούρας 2, Κις 10 (2), Λούκας 7 (1), Πελεκάνος 9 (3), Μπατής 3, Χόμαν 14, Νάτζφεϊ 9 (1), Μαυροειδής 2, Καλάθης 13 (2), Κένταλ 2, Καϊμακόγλου 16 (2)
Κολοσσός (Σφαιρόπουλος): Χάρις 4, Παντελιάδης 3 (1), Δανάς 1, Βασίλιεβιτς 5 (1), Ζάρας 14 (2), Μανωλόπουλος 1, Ασημακόπουλος 4, Ντόζιερ 6, Χαρίσης 2, Τσάμης 8, Παππάς 11 (3), Μοντς 9




Μπαρτζώκας: "Κλειδί οι συνεργασίες"

Αφού έπλεξε το εγκώμιο των παικτών του για τις καλές τους συνεργασίες που οδήγησαν στη νίκη επί του Κολοσσού, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έθεσε τον επόμενο στόχο που είναι η νίκη στη Ρόδο.

"Αντιμετωπίσαμε τον Κολοσσό με σεβασμό. Πάντα όταν έχουμε διαφοροποίηση στις ασίστ, συνήθως κερδίζουμε εύκολα. Πολλές τελικές πάσες δεν έχουν γραφτεί γιατί δεν μπήκαν τελικά στο καλάθι οι προσπάθειες. Δείχνουν όμως τις καλές μας συνεργασίες".

"Σ' αυτά τα ματς δεν έχεις δικαίωμα λάθους ειδικά όταν έχεις πλεονέκτημα στην έδρα. Στόχος είναι να κερδίσουμε στη Ρόδο κάτι που φυσικά δεν είναι εύκολο. Εμείς αυτή την στιγμή έχουμε όλο το υλικό στη διάθεση μας και είμαστε υγιείς. Είμαστε έτοιμοι για την συνέχεια γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό".

Ο Πατ Καλάθης από την πλευρά του δήλωσε: "Όταν ξεκίνησε η προετοιμασία γι' αυτό το παιχνίδι ξέραμε ότι θα έπρεπε να μπούμε με... 100 κι αυτό πράξαμε. Κάναμε το καλύτερο μας ημίχρονο και επειδή είχαμε χάσει στο παρελθόν από τον Κολοσσό, ακόμα και στους 20 πόντους διαφορά δεν χαλαρώσαμε".

"Με αυτή την ομάδα ποτέ δεν πρέπει να ηρεμήσεις. Ξέρουμε ότι είναι μια σειρά στις δυο νίκες. Το "Βενετόκλειο" είναι δύσκολη έδρα και πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι".

Όσο για τον κόουτς του Κολοσσού, Γιάννη Σφαιρόπουλο, είχε να πει: "Συγχαρητήρια στο Μαρούσι. Ξεκίνησε πολύ δυνατά και αποφασιστικά και δεν μας άφησε περιθώριο. Έπαιξε καλή άμυνα και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι πετύχαμε μόλις 8 πόντους".

"Πήρε τη μεγάλη διαφορά και δεν μπορέσαμε να επανέλθουμε. Συνήλθαμε στη συνέχεια όμως, η διαφορά ήταν μεγάλη και δεν καταφέραμε κάτι. Είτε χάσεις με 20 είτε με 1 πόντο είναι 1-0. Θέλουμε να αλλάξουμε πρόσωπο προς το καλύτερο, να διορθώσουμε κάποια λάθη για να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί".

"Υπήρχε διαφορά στην τακτική σε σχέση με το τελευταίο παιχνίδι. Στο ματς της κανονικής περιόδου το Μαρούσι είχε ξεκινήσει πολύ καλά, αλλά μετά χαλάρωσε και το εκμεταλλευτήκαμε. Σήμερα ήταν πιο υποψιασμένο, δεν χαλάρωσε, για να κρατήσει το σκορ. Είχαμε προβλήματα τραυματισμών που δεν θέλω να τα πω για να μην εκληφθούν ως δικαιολογία και δεν καταφέραμε να δουλέψουμε όπως έπρεπε".

Τέλος, ο Μοντς είπε: "Πρώτα απ’ όλα θέλω να συγχαρώ το Μαρούσι γιατί έπαιξε πολύ καλά. Δεν έχουμε χρόνο. Πρέπει να βελτιώσουμε κάποια πράγματα και να είμαστε έτοιμοι για το παιχνίδι της Δευτέρας".