13 Μαΐου 2010

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ: Kαταπέλτης η Επιθεώρηση Εργασίας


Αυτή τη φορά ο εργοδότης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Επιθεώρησης Εργασίας να παραστεί στην τριμερή συζήτηση της εργατικής διαφοράς, με βάση τις  καταγγελίες των Σωματείων του Δήμου.

Υπενθυμίζουμε ότι η διαφορά είχε να κάνει με τη μη καταβολή δεδουλευμένων, υπερωριών κλπ, καθώς και με την αυθαίρετη περικοπή κατά 30% του Δώρου του Πάσχα, που προχώρησε η Διοίκηση του Δήμου για τους εργαζόμενους της ΔΕΑΔΑ και των άλλων επιχειρήσεων ( δηλ. της πλειοψηφίας των εργαζόμενων στο Δήμο).

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι μέχρι τώρα η διοίκηση δεν είχε ανταποκριθεί ιδιαιτέρως στις προσκλήσεις της Επιθεώρησης Εργασίας.

Κατά τη συζήτηση λοιπόν, αναγνώρισαν την οφειλή των δεδουλευμένων και δεσμεύτηκαν να πληρώσουν μέχρι τις 15 του μήνα. Για την αυθαίρετη περικοπή του Δώρου, ισχυρίστηκαν ότι έχουν υποβάλει ερώτημα στο Υπουργείο Οικονομικών – το οποίο δεν κατέθεσαν στην τριμερή – και περιμένουν απάντηση.

Αναγνώρισαν έτσι ότι η περικοπή του Δώρου ήταν αυθαίρετη και μονομερής πράξη της Διοίκησης, κατ’ εφαρμογή με υπερβάλλοντα ζήλο της γενικότερης αντεργατικής κυβερνητικής επίθεσης.

Έπρεπε δηλ. να πληρώσουν κανονικά το Δώρο, και στη συνέχεια –αν τους το ζητούσαν – να τα κρατήσουν από τους επόμενους μισθούς και μάλιστα με δόσεις.

Όμως είπαμε, η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, εφαρμόζει την εργατική νομοθεσία, όπως τη βολεύει. Όταν είναι να πληρώσει μισθούς με περικοπές, οι εργαζόμενοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι, όταν είναι να κάνει απολύσεις και να βγάλει πλεονάζοντες, γίνονται ιδιωτικοί.

Έτσι δεσμεύτηκε να προσκομίσει στην επιθεώρηση σε εύλογο χρονικό διάστημα, το έγγραφο της ερώτησης προς το Υπουργείο, τις Συμβάσεις μεταξύ Δήμου και επιχειρήσεων για την επινοικίαση του προσωπικού κ.α, έγγραφα για τα οποία η αντιπρόσωποι του εργοδότη δήλωσαν ότι δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να προσκομίσουν στην Επιθεώρηση.

Η υπόθεση δηλ. έχει συνέχεια, ΚΑΙ στην Επιθεώρηση Εργασίας !

1 σχόλιο:

 1. από το blog Kastalia200913/5/10

  «Χαστούκι» από την Επιθ. Εργασίας

  Σην καταβολή των χρωστούμενων υπερωριών και αργιών και του 7% του μισθού και του 30% του δώρου Πάσχα που είχαν περικοπεί υποχρεώνεται ο Δήμος Αμαρουσίου από την Επιθεωρητή Εργασίας, μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων στη δημοτική συγκοινωνία.

  Η πρώτη είδηση της χθεσινής συζήτησης στην Επιθεώρηση Εργασίας, στη Νέα Ιωνία, είναι ασφαλώς η παραδοχή των εκπροσώπων του Δήμου Αμαρουσίου ότι χρωστούν δεδουλευμένα από υπερωρίες και αργίες 2 μηνών. Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με πρόσφατη δημόσια διαβεβαίωση ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου των διοικούντων ότι ο Δήμος δεν χρωστάει σε κανέναν εργαζόμενο.

  Η δεύτερη είδηση έχει να κάνει με την περικοπή του 7% επί του μισθού και του 30% επί του δώρου Πάσχα, στην οποία προχώρησε η διοίκηση, αμέσως μετά την εξαγγελία των μέτρων που είχε εξαγγείλει τότε η κυβέρνηση. Όπως ανέφερε η Επιθεωρητής Εργασίας, εφόσον η απόφαση ακόμη εκκρεμεί στο υπουργείο Οικονομικών, η διοίκηση όφειλε (και τώρα καλείται) να καταβάλει κανονικά μισθό και δώρο και εφόσον ερχόταν η σχετική επιβεβαίωση της περικοπής από το υπουργείο, να προέβαινε αναδρομικά στην επιστροφή των χρημάτων που περικόβονται!

  Στη συζήτηση, η οποία διεξήχθη μέσα σε ένταση και φωνές εκατέρωθεν, παρέστησαν, εκτός από τους εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων στη Δημοτική Συγκοινωνία Αμαρουσίου, ο διευθυντής (κατ’ ουσίαν υπάλληλος της ΔΕΑΔΑ) Τομέα Συγκοινωνίας Βασίλης Κάτσαρης, καθώς και ο κ. Τριανταφύλλου, με την ιδιότητα του εκκαθαριστή του Οργανισμού Εργασίας.

  Εντύπωση προκάλεσε δε, το γεγονός ότι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του Δήμου αρνήθηκαν ακόμη και να επιδώσουν στην Επιθεωρητή τα έγγραφα που ζητούσε, όπως εκείνο της «εσωτερικής» σύμβασης ανάμεσα στον Οργανισμό Εργασίας και στην Κοινωφελή Επιχείρηση Συγκοινωνίας & Κυκλοφορίας για τον «δανεισμό» προσωπικού στη δημοτική συγκοινωνία.

  Μπροστά σε αυτά τα ενδιαφέροντα στοιχεία που προέκυψαν, η Επιθεωρητής Εργασίας απαίτησε, και τελικά θα λάβει, επικυρωμένα όσα έγγραφα χρειάζονται από τον Δήμο Αμαρουσίου για την εξέταση των καταγγελιών των εργαζομένων στη δημοτική συγκοινωνία για παραβιάσεις των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

  Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Δήμου Αμαρουσίου, το πρόγραμμα των ωραρίων στη δημοτική συγκοινωνία, το οποίο αποτέλεσε ένα από τα επίκεντρα των καταγγελιών των εργαζομένων, είχε καταρτιστεί πριν από 13 χρόνια (όταν και δημιουργήθηκε η δημοτική συγκοινωνία) με βάση το ωράριο ενός… ορυχείου στη Βόρεια Ελλάδα, που βασιζόταν στην σχέση 6 ημερών εργασίας και 1 ρεπό…

  Από την ΑΜΑΡΥΣΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή