6 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ: Ρέκορντμαν στις μετεγγραφές


Με αφορμή τις προσεχείς δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010, η εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή που επιμελείται ο Άγγελος Πολύδωρος , της εικοσαετίας που πέρασε, ξεκινώντας από τις δημοτικές εκλογές που έγιναν το 1990. 

  Στο αφιέρωμα, περιγράφονται πολύ γλαφυρά οι πολιτικές & προσωπικές μεταγραφές, συμπράξεις και συγκολλήσεις  (το κομμάτι που αναδημοσιεύουμε παρακάτω) που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια. Βεβαίως αφήνεται στην κρίση του αναγνώστη η απάντηση γιατί συνέβη αυτό το τουρλουμπούκι.
 Είναι το νερό στο Μαρούσι, που βγάζει περισσότερους μαυρογιαλούρους από άλλες περιοχές ?
Στη δημοτική εικοσαετία που περιγράφει το αφιέρωμα, το Μαρούσι μετατράπηκε στο μεγαλύτερο επιχειρηματικό κέντρο της χώρας, με τις γνωστές συνέπειες. Το  λεγόμενο υπερτοπικό κέντρο της Κηφισίας ιδιαίτερα με τη μορφή που πήρε μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες, οι ίδιοι οι Ολυμπιακοί αγώνες και τα Ολυμπιακά έργα, συγκέντρωσαν πολλά δις επενδύσεων και κερδών στην περιοχή.
Έτσι τα επιχειρηματικά κέντρα βασικά έδιναν μάχες και χρίσματα για το Δήμο, και τα κόμματα απλά υλοποιούσαν. Η πολιτική προέλευση των "τοπικών διεκπεραιωτών", κατέστη έτσι απολύτως δευτερεύουσα, σε βαθμό  που σήμερα  έχει χαθεί η μπάλα , από που ξεκίνησε και που είναι σήμερα ο κάθε δημαρχάνθρωπος.

Ρέκορντμαν στις μετεγγραφές
Μετεγγραφές δεν γίνονται μόνον στο ποδόσφαιρο, γίνονται και στην πολιτική. Δεν κομίζουμε γλαύκα εις Αθήνας, αλλά στο Μαρούσι θα λέγαμε ότι έχουν συμβεί «πράματα και θάματα», όπως λέει και ο λαός.


Το ρεκόρ των μετακινήσεων από εκλογές σε εκλογές κατέχει ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Καλαϊτζίδης, ο οποίος ξεκίνησε με 486 σταυρούς το 1990 από τον συνδυασμό «Μαρουσιώτικη Δημιουργία» του Δημήτρη Κοτζιά (που τον στήριζε η Νέα Δημοκρατία). Το 1994 δημιούργησε τον δικό του συνδυασμό «Νέα Δημοτική Πνοή» (που τον στήριζε το κόμμα Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά) και εξελέγη με 5,49% (και 1.044 ψηφοδέλτια). Το 1998 μεταπήδησε στον συνδυασμό «Μαζί για το Μαρούσι» του Παναγιώτη Τζανίκου (που τον στήριζε το ΠΑΣΟΚ) και εξελέγη με 793 σταυρούς και τέλος, το 2002 επανεξελέγη με τον συνδυασμό «Πολίτες για το Μαρούσι» του Κώστα Ρώτα (που τον στήριζε η Νέα Δημοκρατία) λαβαίνοντας 524 σταυρούς.

Μετακινήσεις και συνεργασίες

Σε μικρότερη κλίμακα ήσαν οι μετακινήσεις που προέκυπταν από συνεργασίες, όμως. Για παράδειγμα αναφέρονται οι μετακινήσεις των Κώστα Ζαπαντιώτη και Μπάμπη Ζιώγα, οι οποίοι συνεργάστηκαν το 1990 με το ψηφοδέλτιο «Μαρούσι 2000» (Π. Τζανίκος) για να δημιουργήσουν το 1994 τη «Δημοτική Ενότητα» (στηρίζεται από το ΚΚΕ). Η «Δημοτική Ενότητα» δεν κατάφερε να εκπροσωπηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το 2002 και το 2006.

Το 1994 ήταν η χρονιά, που έγιναν και άλλες μετακινήσεις ή δημιουργίες νέων συνδυασμών από στελέχη ήδη υπαρχόντων συνδυασμών.

Έτσι εκείνη τη χρονιά όπως προαναφέρθηκε, ο Νίκος Καλαϊτζίδης δημιούργησε τη «Νέα Δημοτική Πνοή» φεύγοντας από την «Μαρουσιώτικη Δημιουργία» του Δημήτρη Κοτζιά.

Ταυτόχρονα, οι αδελφοί Χρήστος και Δημήτρης Βλάχος, με επικεφαλής τον δεύτερο (που μέχρι τις προηγούμενες εκλογές συμμετείχε στο συνδυασμό Π. Τζανίκου, ο οποίος προερχόταν από τον συνδυασμό του Χρήστου Βλάχου), δημιούργησαν τον συνδυασμό «Μαρουσιώτικη Συνεργασία».

Παράλληλα, δημιουργήθηκε ο συνδυασμός «Μαρουσιώτικη Δύναμη» από τον Κώστα Χωραφόπουλο, ο οποίος από σκληρός πολέμιος του δημάρχου Π. Τζανίκου μεταπήδησε στον συνδυασμό του το 2002. Ήταν η χρονιά που εμφανίστηκε στη δημοτική σκηνή ο αείμνηστος Γεώργιος Αντωνόπουλος, που είχε έλθει πρώτος σε σταυρούς με το ψηφοδέλτιο του Κώστα Χωραφόπουλου, με τρίτο τον Γεώργιο Ιατρίδη, που ανεξαρτητοποιήθηκε σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές.

Το 1998, ο Γεώργιος Ιατρίδης δημιούργησε δικό του συνδυασμό, ο οποίος μαζί με το συνδυασμό του Δορύλαου Κλαπάκη «Για ένα νέο Μαρούσι» είχαν το ρεκόρ να μην έχουν ούτε έναν υποψήφιο με τριψήφιο αριθμό σταυρών σε εκείνες τις δημοτικές εκλογές.

Στις ίδιες εκλογές, δημιούργησε τον συνδυασμό «Μαρούσι Ενεργοί Πολίτες» και ο Επαμεινώνδας Γαρδέλης, στις τάξεις του οποίου συμπεριέλαβε και τον γνωστό μαρουσιώτη δικηγόρο Γεώργιο Κουτσουβέλη που προερχόταν από τον συνδυασμό του Π. Τζανίκου.

Ταυτόχρονα, ο Μάκης Ιωσηφίδης δημιούργησε τον συνδυασμό «Μαρούσι Πρώτη Πόλη» (που στηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία), στον οποίο συμπεριέλαβε αρκετά στελέχη του συνδυασμού του θανόντος Δ. Κοτζιά, εκτός από ορισμένα στελέχη που πήγαν στον επίσης νέο συνδυασμό «Μαρούσι Προσφορά και Δημιουργία» του Γεώργιου Πόρτολου.

Στον ίδιο συνδυασμό του κ. Ιωσηφίδη είχαν μεταπηδήσει ο αείμνηστος Γεώργιος Αντωνόπουλος (από τη «Μαρουσιώτικη Δύναμη» του Χωραφόπουλου) και ο Δημήτρης Βλάχος (που εν τω μεταξύ έχει διαλύσει τον συνδυασμό του). Και οι δύο στις επόμενες εκλογές θα μεταπηδούσαν στον συνδυασμό «Μαρούσι 2000+» του Π. Τζανίκου για να αναγορευθούν σε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ο πρώτος και αντιδήμαρχος ο δεύτερος.

Το «δαχτυλίδι» και τα «βαρίδια»

Η «μαζικότερη μετακίνηση δημοτικών συμβούλων», αν μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε έτσι, που πραγματοποιήθηκε πριν από δημοτικές εκλογές, ήταν ίσως αυτή που έγινε εν όψει των εκλογών του 2006.

Τότε, από τους εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους του δημάρχου Π. Τζανίκου, δέκα αποτέλεσαν τον κύριο κορμό του συνδυασμού «Μαρούσι Και Πόλη Και Γειτονιά» (Καλογρίδης, Λέκκα, Στέφας, Χωραφόπουλος, Βραχνός, Ιωαννίδης, Πέτρου, Γιώργος Αντωνόπουλος, Πουλημένος και Ραφτοπούλου), αρκετοί ώστε να θεωρηθεί ότι αποτελούσαν το «δαχτυλίδι» του Π. Τζανίκου προς τον Στ. Ραγκούση για να τον διαδεχθεί στην εξουσία, ενώ άλλοι τέσσερις ενσωματώθηκαν στο συνδυασμό «Μαρούσι Επόμενη Μέρα» (Συκαμιώτης, Δούσης - Ρασσιάς, Μπρέγιαννης και Νίκος Κάββαλος) και παρόλο που από άποψη ψήφων είχαν καταταχθεί στην πρώτη επτάδα (επί 50 υποψηφίων) του συνδυασμού, ελέχθη ότι αποτέλεσαν τα «βαρίδια» του Π. Αλεξανδρή που εμπόδισαν την εκλογή του. Έκφραση, η οποία μάλλον απέκτησε την πραγματική της διάσταση στη μη εκλογή του Στ. Ραγκούση, ο οποίος σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνταν για λογαριασμό του Π. Τζανίκου εμφανιζόταν να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και να ελπίζει στη «δεύτερη Κυριακή».