20 Σεπτεμβρίου 2010

Οι ψηφοφόροι «εκτός πλαισίου»: «δεν ψηφίζω κανέναν!»

tvxs.gr/news
Απόλυτα δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι ψηφοφόροι «εκτός πλαισίου» δηλώνουν ότι δεν θα θα ψηφίσουν κανέναν στις εκλογές. Το κόμμα τους, το «κόμμα που δεν έχει όνομα», βρίσκεται στην 3η θέση στον πίνακα της «πρόθεσης ψήφου» των πολιτών και απειλεί τη Νέα Δημοκρατία για την δεύτερη. Σχετική δημοσκόπηση γι αυτούς τους ψηφοφόρους, διεξήγαγε η Alco το διάστημα 5-9 Σεπτεμβρίου, και παρουσιάζεται στην «Ελευθεροτυπία».
Όπως δηλώνει ο Κώστας Παναγόπουλος από την εταιρία Alco, οι ψηφοφόροι «εκτός πλαισίου», όπως τους ονομάζει, εκτός του ότι έχουν πολύ ευδιάκριτα χαρακτηριστικά, δηλώνουν απόλυτα δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση και απ' όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και απόλυτα απαισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας («δεν θα βγούμε από την κρίση», λένε). Απαντώντας στους ερευνητές που τους ρωτούν, δηλώνουν ότι το σημερινό κομματικό πλαίσιο είναι, πρώτον, αναποτελεσματικό, και δεύτερον, διεφθαρμένο.
Οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι καταγράφουν στις δημοσκοπήσεις ποσοστό 17,3%, ενώ το «Λευκό» βρίσκεται στο 5,3%. Δηλαδή, 1 στους 4 Έλληνες (22,6%) που έχουν δικαίωμα ψήφου, δηλώνει ότι εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, ή θα έριχνε λευκό ή δεν θα πήγαινε καν να ψηφίσει. Στην έρευνα της Alco, σε περίπτωση εκλογών τώρα, το ΠΑΣΟΚ θα μάζευε 26,8% των ψήφων και η Νέα Δημοκρατία 19,8%.

Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά τους, το 53% είναι γυναίκες, το 47% άνδρες. Το 65% είναι κάτοικοι αστικών περιοχών, ενώ το 70% είναι στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 45-54 ετών. Τέσσερις στους 10 ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές. Το 25% αυτών ψήφισε Ν.Δ.
Στην ηλικιακή ομάδα των νέων, 18-24, το 25% δηλώνει ότι δεν θα πάει να ψηφίσει, και το 10% ότι θα ρίξει «λευκό».
Στην πλειοψηφία τους, οι «εκτός πλαισίου» ψηφοφόροι είναι μέσου και χαμηλού εισοδήματος, και έχουν μορφωτικό επίπεδο αναλογικό εκείνου που καταγράφεται πληθυσμιακά σε όλες τις έρευνες - διαπερνά, δηλαδή, οριζόντια τον πληθυσμό.
Η τάση «εγώ θα ρίξω λευκό» φαίνεται ότι ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο. Τον Απρίλιο του 2010, σε πανελλήνια έρευνα της Alco, πετάχτηκε στο 9%, ενώ τον Ιανουάριο αυτής της χρονιάς ήταν στο 4,9%. Στη συνέχεια, μετά τον Απρίλιο, προέκυψε η τάση «εγώ δεν πάω να ψηφίσω». Μέχρι τότε, το ποσοστό των «δεν ψηφίζω κανέναν» ήταν γύρω στο 6%, όμως στη συνέχεια εκτοξεύτηκε και οι «εκτός πλαισίου» ψηφοφόροι προστέθηκαν στους κωδικούς των δημοσκοπήσεων, δίπλα στα λευκά και στα άκυρα.
«Εκτοτε, δεν ανεβαίνει απλώς αυτή η φυλή. Εκρήγνυται. Και διακινδυνεύω μάλιστα την πρόβλεψη ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα έχουμε ρεκόρ αποχής, που τώρα στέκει γύρω στο 24%-25%», λέει στην «Ελευθεροτυπία» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alco.
Αυτοί που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν κανέναν συμπεριλαμβάνουν και τη Δημοκρατική Αριστερά αλλά και το αναμενόμενο κόμμα της Ν. Μπακογιάννη, με το σκεπτικό ότι δεν βλέπουν σ' αυτά ούτε καινούρια, φρέσκα πρόσωπα, ούτε ακούνε κάποιον πολιτικό λόγο που να τους πείθει ότι πράγματι μπορούν να προσφέρουν στον τόπο κάτι διαφορετικό.
«Επομένως, όσοι είναι εκτός πλαισίου, όπως τους λέω, δεν έχουν πρόβλημα με την πολιτική ή τη δημοκρατία, αλλά με την πολιτική όπως την ασκούν σήμερα στην Ελλάδα τα κόμματα», καταλήγει ο κ. Παναγόπουλος,
Στο 9% η ψαλίδα, δεύτερος σε θετικές γνώμες ο Φ. Κουβέλης

Σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας που δημοσιεύεται στο «Πρώτο Θέμα», η πρόθεση ψήφου με βάση τις έγκυρες ψήφους (δηλαδή, εξαιρώντας εκείνους που θα απέχουν και εκείνους που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν λευκό-22,6%), διαμορφώνεται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 34,6%, ΝΔ 25,6%, ΚΚΕ 8,9%, ΛΑΟΣ 5,7%, ΣΥΡΙΖΑ 3,4%, Οικολόγοι 1,3%, Δημοκρατική Αριστερά 3%.
Η Δημοκρατική Αριστερά μετράται για πρώτη φορά και με το 3% εξασφαλίζει έστω και οριακά θέση στη Βουλή. Επίσης, ο Φώτης Κουβέλης έρχεται δεύτερος σε θετικές γνώμες με 33%, μετά τον Γ. Παπανδρέου με 39%. Ακολουθεί ο Α. Σαμαράς με 27%.
Ακόμα, το 77% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την απόδοση της κυβέρνησης, ενώ το 64% θεωρεί ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν μπορεί να μας βγάλει από την κρίση. Το 82.8% απαντά ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη δράση και τη συνολική παρουσία της ΝΔ. Στην ερώτηση, «υπάρχει άλλη πολιτική που θα μπορούσε να μας οδηγήσει στην έξοδο του τούνελ», το 54% απαντά θετικά έναντι 28% που απαντά αρνητικά.
Στο ερώτημα «αφού δεν είστε ικανοποιημένοι από τα δύο κόμματα εξουσίας, πιστεύετε ότι υπάρχει χώρος για τη δημιουργία νέου κόμματος και πού, στο χώρο της Κεντροαριστεράς ή της Κεντροδεξιάς», το 33% απαντά στην Κεντροαριστερά και το 27% στην Κεντροδεξιά.