12 Σεπτεμβρίου 2010

Φ.Κάστρο: «Ρατσιστικό Oλοκαύτωμα» η πολιτική της Γαλλίας για τους Ρομά


Ως «ρατσιστικό Oλοκαύτωμα» χαρακτήρισε ο Φιντέλ Κάστρο την πολιτική της Γαλλίας για τους Ρομά. Απαράδεκτες χαρακτήρισε το Παρίσι τις δηλώσεις του ιστορικού ηγέτη της Κούβας.

«Το τελευταίο που θα περίμενε κανείς είναι η είδηση των απελάσεων των Γάλλων αθίγγανων, που είναι τα θύματα της σκληρότητας της ακροδεξιάς στη Γαλλία» δήλωσε ο Φιντέλ Κάστρο, σε εκδήλωση στην Αβάνα. Οι μετανάστες είναι «θύματα μιας άλλης μορφής ρατσιστικού Ολοκαυτώματος» πρόσθεσε.

«Η χρήση του όρου "Ολοκαύτωμα" από τον κ. Κάστρο δείχνει άγνοια της ιστορίας και περιφρόνηση για τα θύματά της» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Βαλερό. «Τέτοιες λέξεις είναι απαράδεκτες» είπε και πρόσθεσε πως «Το ότι ο Φιντέλ Κάστρο δείχνει ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πραγματικά επαναστατικό».
Παράλληλα, δημοσίευμα της Le Parisien αναφέρει ότι ένα εσωτερικό σημείωμα που κυκλοφόρησε από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών το καλοκαίρι φαίνεται ότι αντικρούει τους ισχυρισμούς της γαλλικής κυβέρνησης ότι οι πρόσφατες απελάσεις παράνομων μεταναστών δεν είχαν στόχο ειδικά τους Ρομά. Το σημείωμα το οποίο εστάλη σε νομάρχες στις αρχές Αυγούστου, έγραφε ότι «μέσα σε τρεις μήνες θα κλείσουν 300 παράνομοι καταυλισμοί, κυρίως εκείνοι των Ρομά».
Ο υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν απέρριψε την Πέμπτη τον ισχυρισμό ότι η Γαλλία έχει στο στόχαστρό της τους Ρομά.