10 Νοεμβρίου 2010

Συνεχίζονται οι επιθέσεις ακροδεξιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη




Αυξάνονται τα κρούσματα των επιθέσεων ακροδεξιών στοιχείων εναντίον καταλήψεων, μεταναστών αλλά και των θρησκευτικών χώρων που χρησιμοποιούν για την προσευχή τους. Δυο επιθέσεις, εντός ολίγων ημερών, σημειώθηκαν σε χώρο θρησκευτικής λατρείας και προσευχής Μουσουλμάνων στον Κολωνό ,ενώ επίθεση κατά μεταναστών σημειώθηκε σήμερα, νωρίς το βράδυ στο αυτοσχέδιο τζαμί του Αγίου Παντελεήμονα.
Κι αν την δεύτερη επίθεση, την πραγματοποίησαν οι γνωστοί "αγανακτισμένοι κάτοικοι" του Αγίου Παντελεήμονα, η επίθεση στον Κολωνό έφερε την υπογραφή της Χρυσής Αυγής, η οποία αισθάνεται πιθανότατα ενισχυμένη από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στη Θεσσαλονίκη
Εξαιρετικά βίαιο περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης και στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα μέσα στο χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Ομάδα κρανιοφόρων, μελών της Χρυσής Αυγής, εισήλθαν στο χώρο του ΑΠΘ και έβαλαν φωτιά στο βαγόνι του Radio Revolt που τελεί υπό κατάληψη. Εντός του βαγονιού υπήρχε κόσμος, ο οποίος ευτυχώς κατάφερε να βγει πριν να είναι αργά, ωστόσο, σημειώθηκαν μικροτραυματισμοί. Αυτόπτεις μάρτυρες είπαν στο tvxs, ότι από την περιοχή πέρασε όχημα της πυροσβεστικής αλλά δεν σταμάτησε στο χώρο του Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Radio Revolt, οι κρανιοφόροι φώναζαν "θα σας σκοτώσουμε" στον κόσμο που βρισκόταν εγκλωβισμένος μέσα.
Στον Άγιο Παντελεήμονα
Όπως κατήγγειλε στο tvxs, ο Θανάσης Κούρκουλας, μέλος της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό, «αγανακτισμένοι κάτοικοι» μαζεύτηκαν, νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, έξω από το αυτοσχέδιο τζαμί στον Άγιο Παντελεήμονα και λίγο μετά το πέρας της προσευχής επιτέθηκαν στους ανθρώπους που είχαν πάει να ασκήσουν το θρησκευτικό τους δικαίωμα.
Στο σημείο έφτασε αστυνομική δύναμη και δυο ασθενοφόρα, ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί.
Στον Κολωνό
Εν το μεταξύ νέα επίθεση, μελών της Χρυσής Αυγής, σημειώθηκε, σύμφωνα με την κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», τη Δευτέρα το βράδυ σε χώρο θρησκευτικής λατρείας και προσευχής Μουσουλμάνων στον Κολωνό.
Μια ομάδα περισσοτέρων από δέκα ατόμων επιτέθηκαν σε χώρο προσευχής που διατηρούν Πακιστανοί στην οδό Δημοσθένους 4-6 στον Κολωνό. Κλείδωσαν με λουκέτο την πόρτα του χώρου, έβαψαν πάνω στους τοίχους του κτηρίου μαύρους σταυρούς, ενώ κόλλησαν αφίσες της Χρυσής Αυγής και του Μιχαλολιάκου πάνω στις πόρτες και τα παράθυρα του κτηρίου.
Αυτή η επίθεση έρχεται σαν συνέχεια της επίθεσης που έγινε την Παρασκευή, 5 Νοέμβρη, όταν στις 10:30 τα ίδια άτομα έσπασαν την πόρτα μπήκαν μέσα στο τζαμί, διαλύοντας με πέτρες αντικείμενα λατρείας και άλλα πράγματα.
Σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ, πάνω από 20 φορές το τελευταίο τρίμηνο ο θρησκευτικός αυτός χώρος έχει δεχτεί επιθέσεις από την ίδια συμμορία. Σε όλες τις περιπτώσεις έχουν γίνει επίσημες καταγγελίες στην αστυνομία, η οποία παρά τις διαβεβαιώσεις, δεν έχει στην ουσία κάνει τίποτα. Μάλιστα, όπως καταγγέλεται, την Παρασκευή πήγε στο χώρο, πιστοποίησε τους βανδαλισμούς και την επίθεση, διαβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά πως θα προστατεύσει και τον χώρο και όσους τον χρησιμοποιούν. Μόλις τρεις μέρες μετά η επίθεση επαναλήφθηκε και μάλιστα... με υπογραφή.
Η κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» θα διοργανώσει για το ζήτημα συνέντευξη τύπου αλλά και κινητοποίηση στην περιοχή.