13 Νοεμβρίου 2008

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ στο ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ



Τον Ιούνιο γράφαμε :

(http://voria-tis-athinas.blogspot.com/2008/06/blog-post_9118.html)

"εν όψει και των εκλογών σε ένα από τα σωματεία των εργαζομένων, ακούγεται και το σενάριο να φτιάξει άλλο ένα “ δικό της “ ( η διοίκηση )σωματείο εργαζομένων, από τους τελευταίους νεοπροσληφθέντες συμβασιούχους"

Είχαν προηγηθεί οι απροκάλυπτες προσπάθειες της εργοδοσίας να βάλει χέρι στα Σωματεία.
Στις πρόσφατες εκλογές του Σωματείου Οδηγών μετέφεραν την τελευταία στιγμή εργαζόμενους από άλλες υπηρεσίες, προκειμένου να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα.
Είχαν ήδη προχωρήσει σε εκδικητική μετάθεση του Αντιπροέδρου του Σωματείου σε άλλη υπηρεσία, υπόθεση που εκκρεμεί ακόμη στα δικαστήρια.
Τώρα μάζεψαν υπογραφές καταγγελίας , και πήγαν στα δικαστήρια για να σταματήσουν τις εκλογές. Δεν προσήλθαν όμως γιατί τους πήραν χαμπάρι, και τώρα ερευνάται τι υπογραφές ήταν αυτές, και αν πράγματι υπήρξαν.

Η κατάσταση ξέφυγε στο άλλο Σωματείο, όταν πήγαν σε εκλογές λόγω παραίτησης του Δ.Σ. Περίμεναν ότι θα διαλυθεί, για να μην έχουν ενοχλήσεις από τους εργαζόμενους στις επερχόμενες απολύσεις , οι οποίοι διαισθανόμενοι τι τους περιμένει οργανώθηκαν και κράτησαν το σωματείο .

Ο κ. δήμαρχος αποκάλυψε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ότι δεχόταν εισηγήσεις από τον τότε αντιδήμαρχό του να γίνουν 500 απολύσεις, και προκάλεσε την άμεση αντίδραση του πρώην συνεργάτη του, που τον στόλισε ΨΕΥΤΗ.

Στα τελευταία δημοτικά συμβούλια οι εργαζόμενοι του έγιναν στενός κορσές, απαιτώντας λύση στο πρόβλημά τους .
Ενώ λοιπόν γίνονταν όλα αυτά, ο δήμαρχος μέσα στην καλή χαρά, δήλωνε στους εργαζόμενους ότι παλεύει για μια μυστηριώδη νομοθετική ρύθμιση, που κανένας δεν έχει δει συνιστώντας υπομονή και εγκράτεια.
Όλοι βέβαια ξέρουν ότι η περίφημη τροπολογία θα είναι στην καλύτερη περίπτωση εξάμηνη παράταση του προβλήματος.

Σημειωτέον ότι η “πάλη” του δημάρχου διεξάγονταν “κατά” των υπουργών και βουλευτών του κόμματος του, τη στιγμή μάλιστα που αυτοί προσπαθούσαν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα βατοπέδια και τις καταρρέουσες τράπεζες και χρηματιστήρια.

Ετσι ο κόμπος έφτασε στο χτένι.
Σύμφωνα με πληροφορίες την Τρίτη το πρωί (απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο) στους πάνω ορόφους του δημαρχιακού μεγάρου πάρθηκαν οι τελικές αποφάσεις.

Στο απογευματινό δημοτικό συμβούλιο, -που δεν ήταν το πρώτο του μήνα που βάζουν θέματα οι πολίτες- η ανεκδιήγητη πρόεδρος του σώματος ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει και θα λάβει το λόγο “εκπρόσωπος των εργαζομένων”.
Επρόκειτο για τον κ. Π.Κόνιαρη (φωτο) , προιστάμενο κατά την ανακοίνωση του Σωματείου, που δήλωσε Πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του υπό σύσταση Σωματείου του Οργανισμού Εργασίας.

Όπως αναμενόταν έγινε μεγάλος χαμός στην ασφυκτικά γεμάτη με πάνω από 200 εργαζόμενους αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Αυτή τη φορά δεν τους πήραν χαμπάρι μόνο οι εργαζόμενοι.
Ήταν εκεί εκτός από τις τηλεοπτικές κάμερες, η ΠΟΕ- ΟΤΑ, το ΕΚΑ, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι “τα κατάφερε” να τους πάρει ελαφρώς χαμπάρι και η αντιπολίτευση.

Ακολούθησε πανδαιμόνιο, και σκηνές απείρου κάλους. Ο κ. δήμαρχος ρώτησε τον συνδικαλιστή από το ΕΚΑ που παρενέβη στη συζήτηση, αν έχει σχέση με το δημοσίευμα των ΒΟΡΕΙΩΝ ( τι εμμονή κι’ αυτή! ) για να εισπράξει την κατάλληλη απάντηση .

Αμέσως “αγανακτισμένος πολίτης” επιχείρησε να επιτεθεί στον συνδικαλιστή και το χάος γενικεύτηκε.

Η συνεδρίαση διακόπηκε για ώρα (βοήθησε σε αυτό και η ανειλημμένη υποχρέωση του δημάρχου να παραστεί στα εγκαίνια νέας πτέρυγας ιδιωτικού μαιευτηρίου).
Όταν μετά από ώρα ξεκίνησε μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων,η αντιπρόεδρος του Συλλόγου των μονίμων διοικητικών υπαλλήλων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και ο νέος “πρόεδρος ” που ανακοίνωσε την ίδρυση “σωματείου” του Οργανισμού Εργασίας.

Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά μίλησαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Ο κ. Ρώτας από την αντιπολίτευση ζήτησε επίμονα να γίνει κανονική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με το θέμα των εργαζομένων, και να παρθεί απόφαση, πράγμα που αποφεύγει συστηματικά μέσω της προέδρου να κάνει η διοίκηση.

Με όλα αυτά, η 11 Νοέμβρη δεν ήταν ένα χαμένο απόγευμα για τους εργαζόμενους. Έφυγαν με άδεια χέρια μόνο όσοι από αυτούς περίμεναν τη λύση από τη διοίκηση ,για να χειροκροτήσουν επιτέλους !
Η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους, αλλά είναι και ο μόνος που έχουν.
Η ειρωνεία είναι ότι τις λιγότερες πιθανότητες απ΄ όλους έχουν αυτοί που φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει ο νέος “πρόεδρος”.

Εμείς σαν εργαζόμενοι και σαν κάτοικοι είμαστε και θα είμαστε εκεί.
Γιατί ναι μεν οι εργαζόμενοι στο δήμο δεν είναι στην χειρότερη μοίρα από το σύνολο των εργαζομένων που βιώνει καθημερινά εδώ και χρόνια τέτοιες καταστάσεις , όμως τα επιχειρούμενα μέτρα κατά της δουλειάς και της ζωής τους είναι μέρος του γενικότερου σχεδίου που ετοιμάζουν για όλους τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου συνεχίζουν.

Στο δημοτικό συμβούλιο Αμαρουσίου παραμένουν ΤΑ ΚΡΑΝΗ παρά πόδα !

Βαγγέλης Γονατάς
vagon@freemail.gr