25 Ιουνίου 2008

ΚΡΙΤΙΚΗ DVD


Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας
Του Μάικ Νιούελ από το βιβλίο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Στην Κολομβία του 1857 ένας νεαρός υπάλληλος τηλεγραφείου ερωτεύεται κεραυνοβόλα την κόρη ενός εμπόρου, και στην άρνηση του πατέρα της να την παντρευτεί, μένει πιστός σε αυτόν τον έρωτα μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Αυτό είναι το κλασικό αριστούργημα του Μάρκες. Ο Νιούελ κάνει μια προσπάθεια να το μεταφέρει στον κινηματογράφο. Αλλά όπως όλοι ξέρουν είναι σχεδόν ακατόρθωτο να μεταφερθεί ένα βιβλίο στο σινεμά, όσες καλές προθέσεις και να έχει κανείς. Στο τέλος, το βιβλίο, θα βγεί στο σινεμά, σαν κλασικό εικονογραφημένο.
Για όσους όμως δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο, είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουν τον Μάρκες.

Ο παραγωγός Σκοτ Στάιντορφ προσπαθούσε επί χρόνια να πείσει τον μεγάλο Κολομβιανό νομπελίστα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες να δώσει τα δικαιώματα για κινηματογραφική μεταφορά του αριστουργήματός του “Ο Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας”.
Υπόθεση: Ο Φλορεντίνο Αρίσα είναι ένας νεαρός που ερωτεύεται τρελά τη Φερμίνα Δάσα. Εκείνη, καταπιεσμένη από την οικογένεια και μην ξέροντας τι σημαίνει να νιώθεις ερωτευμένος, παντρεύεται τον επιφανή γιατρό Χουβενάλ Ουρμπίνο. Τα χρόνια περνούν, ο Φλορεντίνο κάνει διάφορες σχέσεις αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την αγάπη του για την Φερμίνα. Tελικά, το ζευγάρι ενώνεται, γέρικο κοντά στα 80 πια, μετά από 51 χρόνια, 9 μήνες και 4 μέρες, όσα ακριβώς χρόνια μετρά ο έρωτας αυτός.

To εκπληκτικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, "Ο Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας", μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη έπειτα από πιέσεις ετών στον νομπελίστα συγγραφέα. Οι ηθοποιοί, ο Χαβιέ Μπαρντέμ, ο Μπέντζαμιν Μπρατ και η Τζοβάνα Μετσοτζιόρνο δίνουν σάρκα και οστά στην ιστορία που συνοψίζει ανεπανάληπτα την έννοια της απόλυτης αγάπης.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2007
Χρονολογία παραγωγής: 2007
Χώρα παραγωγής: ΗΠΑ


ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ