25 Ιουνίου 2008

ΚΡΙΤΙΚΗ DVD


Οι ζωές των άλλων
του Φλόριαν Χέγκελ Φον Ντόνερσμαρκ

Μετά από πιέσεις διαφόρων γυναικών, που μιλάγανε για μια πολύ καλή ταινία, για ένα αριστούργημα, αποφάσισα να δω και εγώ αυτή τη μάπα. Το ήξερα από την αρχή, ξέροντας πάνω κάτω την υπόθεση, ότι πρόκειται περί μεγάλης βλακείας, αλλά υπέκυψα στις επιταγές του κόσμου.

Καταρχήν, από τότε που βγήκε η ταινία στις ελληνικές αίθουσες, τον Δεκέμβρη του 2006, ακούγοντας το όνομα του σκηνοθέτη, με το υποκοριστικό Φον, που υποδηλώνει αριστοκρατική καταγωγή, και έχοντας ως δεδομένο ότι εφόσον ήταν αριστοκράτης, η οικογένεια του έχει συνεργαστεί σίγουρα με το ναζισμό, η ταινία μου προκάλεσε αποστροφή. Διαβάζοντας και την περίληψη της υπόθεσης, και τα λεφτά που πήρε από τις μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας, τη σύγχρονη Γκεστάπο, για να τη γυρίσει, ήμουν σίγουρος ότι δεν χρειαζόταν να τη δω. Δεν είχα ανάγκη από μια ακόμα πλύση εγκεφάλου. Αρκετές υπόκειμαι καθημερινά. Ας σκούζανε όλα τα πληρωμένα παπαγαλάκια, που παριστάνουν τους κριτικούς κινηματογράφου, ότι ήταν ένα αριστούργημα. Ήμουνα σίγουρος ότι πρόκειται για μάπα. Και επιβεβαιώθηκα.

Μέχρι που βγήκε τον Οκτώβρη του 2007 σε DVD, και μου έλεγαν γνωστοί και φίλοι, η μάλλον, γνωστές και φίλες, ότι πρόκειται για αριστούργημα και πρέπει να το δω. Οπότε πήρα την απόφαση. Μαύρη ώρα. Η μάλλον δυο ώρες χαμένες από τη ζωή μου.

Φον Ντόνερσμαρκ, στη δεξιά απολίτικη φοιτητριούλα που σε έχει ερωτευτεί, θα σε καταγγείλω πονηρέ ναζιστή!

Την υπόθεση την ξέρετε. Ένας πράκτορας της Στάζι της Ανατολικής Γερμανίας, παρακολουθεί έναν συγγραφέα και την ηθοποιό ερωμένη του, την οποία τη θέλει και ένας υπουργός της Ανατολικής Γερμανίας που έχει δώσει την εντολή παρακολούθησης, και μέσα από την παρακολούθηση ερωτεύεται τη ζωή του ζευγαριού και τους βοηθάει, ο πράκτορας τώρα, να τη γλιτώσουν!
Α ρε Φώσκολε, σχολή δημιούργησες!!!
Μιά άλλη άποψη, είναι, ότι πρόκειται για την ιστορία μιάς καριόλας, της πρωταγωνίστριας εν προκειμένω. Η οποία δεν διστάζει να καταδώσει τον αγαπημένο της, για να γλιτώσει το τομάρι της, ενώ τα έχει φτιάξει με έναν υπουργό για να ανέλθει επαγγελματικά. Τόσο καλά οι αντικαθεστωτικοί!
Μονό και μονό από την υπόθεση καταλαβαίνει κανείς για τι μάπα μιλάμε. Σκηνοθεσία χαλιά! Η κάμερα είχε πάθει αγκύλωση, αφού για να κουνηθεί έπρεπε να φύγει κάποιος από το δωμάτιο. Μουσική, ένα χάλι και μισό. Μιλάμε για μεγάλο ξενέρωμα!!!

Όσο για τον περιβόητο σκηνοθέτη; Γεννήθηκε στην Κολωνία το 1973 και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλες. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι γονείς του ήταν από την Ανατολική Γερμανία, από την οποία διέφυγαν, την οποία επισκεπτόταν μικρός. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Μονάχου, γυρίζοντας ταινίες μικρού μήκους.

Και αυτό το σούργελο, τώρα θα πρέπει να το δοξάζουμε; Ρε μαύρο......



ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ