25 Ιουνίου 2008

ΚΡΙΤΙΚΗ DVD


Λέοντες αντί αμνών
σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ρέντφορντ

Για την σκηνοθετική αρτιότητα του Ρόμπερτ Ρέντφορντ κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα. Έχει αποδείξει και από τις άλλες του ταινίες ότι μετράει σαν σκηνοθέτης.
Εδώ, έχει γυρίσει την απόλυτα πολιτική του ταινία. Με έντονα αντοπολεμικό χαρακτήρα. Δομημένη πάνω σε τρείς σκηνές. Φιλόδοξος νεαρός γερουσιαστής (Τομ Κρουζ σε ρόλο που του πάει γάντι) καλεί στο γραφείο του μια δημοσιογράφο (Μέριλ Στριπ), στην οποία εμπιστεύεται ότι τα αμερικάνικα στρατεύματα επιχειρούν με καινούρια δύναμη στο Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ, ένας καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών (ο και σκηνοθέτης της ταινίας Ρόμπερτ Ρέντφορντ) προσπαθεί να ενεργοποιήσει την κριτική σκέψη ενός φοιτητή του, τη στιγμή που δύο φοιτητές του έχουν καταταγεί στον στρατό και συμμετέχουν στην επιχείρηση στο Αφγανιστάν. Και η τρίτη σκηνή, που σπάει τους μονόλογους στις άλλες σκηνές, αφορά τον πόλεμο των δύο φοιτητών στο Αφγανιστάν.

Είναι γνωστός ο Ρέντφορντ σαν υποστηριχτής σοσιαλδημοκρατικών απόψεων στις ΗΠΑ.
Μόνο που στις ΗΠΑ, οι σοσιαλδημοκράτες και οι φιλελεύθεροι, θεωρούνται αριστεροί. Είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κόψουν τα καουμποϊλίκια, να σταματήσουν τους πολέμους διεθνώς, και να γυρίσουν τα αμερικάνικα στρατεύματα στην Αμερική, για να μην υπάρξει καινούριο Βιετνάμ.
Η πολιτική κριτική που ασκεί ο Ρέντφορντ στην Αμερική του σήμερα δείχνει καίρια και οξυδερκής, και το σεναριακό τέχνασμα της δημοσιογράφου βοηθά στο να ξεδιπλώσει ολόκληρη την καταγγελτική του γκάμα.
Η ταινία γυρίστηκε με χαμηλό προϋπολογισμό. Η εταιρεία United Artists, την οποία αγόρασε ο Τομ Κρουζ και υποστηρίζει τις ανεξάρτητες παραγωγές, μετά την χρεοκοπία της στα 1980 επιστρέφει στην ενεργό δράση, αυτήν τη φορά χάρη στα κεφάλαια του πρωταγωνιστή της Τομ Κρουζ. Το 1981, ο Ρέντφορντ ίδρυσε το Ινστιτούτο "Sundance" το οποίο έχει ως σκοπό την υποστήριξη και ανάπτυξη νέων σεναριογράφων, σκηνοθετών με όραμα, καθώς και την εθνική, αλλά και διεθνή, έκθεση του νέου ανεξάρτητου κινηματογράφου.

Και αυτό έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους σινεφίλ νομίζω, απ’ ότι το ίδιο το έργο.
Μόνο και μόνο για αυτό, αξίζει να δείτε αυτή την ταινία.
Η ταινία βγήκε στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 15 Νοέμβρη του 2007


ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ