1 Μαρτίου 2008

ΚΡΙΤΙΚΗ DVD


Ο λαβύρινθος του Πάνα
Η ταινία Ο λαβύρινθος του Πάνα του Μεξικάνου Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, μας μεταφέρει σε μια εφιαλτική γκόθικ ατμόσφαιρα στην φασιστική Ισπανία του 1944. Όπου μια μητέρα με την κόρη της πηγαίνουν και συναντούν τον φασίστα νέο σύζυγο Λοχαγό της πρώτης, στο στρατόπεδο του στα βουνά της Ισπανίας, που έχει στρατοπεδεύσει για να κυνηγήσει τους εναπομείναντες ελεύθερους αντάρτες. Εδώ να κάνουμε μια παρένθεση και να πούμε, ότι αντάρτες στα βουνά της Ισπανίας υπήρχαν μέχρι το 1956, απο το 1936, που ηττήθηκαν οι Δημοκρατικοί, και επικράτησε ο φασισμός. Ηττηθήκανε, αλλά δεν παραδώσανε ποτέ τα όπλα. Είναι ένα ζήτημα, με το οποίο η ιστορία δεν έχει ασχοληθεί, και υπάρχουν λίγες ιστορικές πηγές.
Στο στρατόπεδο η κόρη, μη μπορώντας να αντέξει, όλη αυτή τη διαστροφή και τον απόλυτο τρόμο του φασισμού, έρχεται σε επαφή με πλάσματα ενός άλλου καλού παραμυθένιου κόσμου, και ο σκηνοθέτης Ντελ Τόρο στήνει το κινηματογραφικό παραμύθι του.
Για να πω την αλήθεια, από την πρώτη στιγμή που παρακολουθούσα το έργο, μέχρι ένα τέταρτο πριν τελειώσει, στο μυαλό μου γυρνούσε η απορία, του τι γίνανε οι φυλακισμένοι και βασανισμένοι αντάρτες, όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά και παγκόσμια, έχοντας τη δικιά μας πικρή εμπειρία. Αλλά όπως έμαθα, στην Ισπανία δεν παραδώσανε τα όπλα. Οι λίγοι που πιάστηκαν ζωντανοί, ζήσανε βέβαια τη φρίκη των φασιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, που ήταν ίδια και χειρότερα όπως τα ναζιστικά στη Γερμανία. Αλλά ήταν λίγοι αυτοί που πιάστηκαν.
Έξοχος ο Σέρτζι Λοπέζ στο ρόλο του Λοχαγού Βιντάλ. Ένας υπάνθρωπος Χίτλερ χωρίς μουστάκι, στο πιο ρωμαλέο του, αλλά με την ίδια απανθρωπιά που έχουν όλοι οι υπάνθρωποι φασίστες, είτε είναι Χίτλερ είτε λοχαγοί είτε απλά κτήνη.
Η ταινία είναι παραγωγής 2006, και στην Ελλάδα προβλήθηκε το Φεβρουάριο του 2007 στα σινεμά.
Βέβαια ο Ντελ Τόρο, κλείνει την ταινία δίνοντας μια παραμυθένια εκδοχή. Το καλό, η αν θέλετε, η φαντασία, θριαμβεύει στο τέλος.
Αλλά η αλήθεια είναι, ότι στην Ισπανία τα όνειρα δεν πήραν εκδίκηση. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Αθνάρ, ήταν διάδοχος των φαλαγγιτών του Φράνκο. Ενώ ο περιβόητος βασιλιάς της Ισπανίας, πήρε το στέμμα με εντολή στη διαθήκη του Φράνκο.

AΝΤΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ