10 Μαρτίου 2008

ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΕ


«…Η ιστορική υπόσταση της Ελλάδος προκύπτει από την φυσιογνωμία της ποιο κεντρικής οδού των Αθηνών της οδού Πανεπιστημίου.
Ο δρόμος αυτός ορίζεται από δύο πλατείες με ονομασίες «εθνικές» την πλατεία Ομονοίας που ονομάσθηκε έτσι από τα γεγονότα εκθρονίσεως του Όθωνα και από την πλατεία Συντάγματος με το «Σύνταγμα» του 1843.
Η βιβλιοθήκη και το Πανεπιστήμιο ρωσικών κεφαλαίων η Ακαδημία αυστριακών.
Δίπλα ακριβώς η καθολική μητρόπολη απέναντι το κτήριο της Αγροτικής Τραπέζης ιταλικών κεφαλαίων και λίγο ποιο κάτω το κτήριο της Ιονικής Τραπέζης της οποίας η έδρα βρίσκεται πάντα στο Λονδίνο.
Κάπου κοντά ήταν μέχρι το 1944 και το Βαρβάκειο που κάηκε με τον εμφύλιο (ο Βαρβάκης ήταν το ποιο συγκεντρωμένο ρωσικό χρήμα που εισήχθη ποτέ στην Ελλάδα).
Στο Σύνταγμα τα ανάκτορα γερμανικών κεφαλαίων και απέναντι το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία αυστριακών κεφαλαίων κατ΄ αρχήν γαλλικής ιδιοκτησίας κατόπιν και αγγλικής ονομασίας εν τέλει.
Λίγο ποιο πέρα η αγγλικανική εκκλησία (κτισθείσα από τον Όθωνα) και ακριβώς απέναντι η «αντίπαλός της» ρωσική…Δεν χρειάζεται κανείς βιβλία ιστορίας προκειμένου να μελετήσει την ιστορική υπόσταση της Ελλάδος ως κράτους και το μέγεθος της «εθνικής» της κυριαρχίας…άνετα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι απλώς δεν υπήρξε καμία πολιτική άλλη εκείνης που το νόημά της όρισε κάποτε ο Παπαδιαμάντης, «διευθέτησης της αποκτηθείσης λείας»…

Γεράσιμου Κακλαμάνη: ΤΟ «ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ σελ.376
ΕΚΔΟΣΕΙΣ. του Εικοστού Πρώτου