10 Μαρτίου 2008

ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΝΑΠΑΥΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ


Επειδή όμως με τα λόγια δε συμμορφώνεται κανένας, προτείνουμε τα παρακάτω άμεσα μέτρα που πρέπει να γίνουν διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος. Πρέπει να απαιτήσουμε από τη διοίκηση του ΙΚΑ να τα κάνει πράξη. Τα παρουσιάζουμε με τη μορφή Υπομνήματος.

Εμείς οι εργαζόμενοι που καταθέτουμε αυτό το Υπόμνημα απαιτούμε από τη διοίκηση του ΙΚΑ να πάρει θέση:

1. Καμία ρύθμιση χρεών (διακανονισμός) στις επιχειρήσεις που εισφοροδιαφεύγουν. Να δώσει το ΙΚΑ στην δημοσιότητα τις επιχειρήσεις που εισφοροδιαφεύγουν. Να δημεύονται οι περιουσίες τους μέχρι την κάλυψη του ποσού των οφειλόμενων εισφορών.

2. Κατάργηση όλων των μορφών «μαύρης» και ελαστικής εργασίας (ωρομίσθιο, δελτίο παροχής, Stage).

3. Κανένα ένσημο χαμένο. Η κατάργηση της μειωμένης σύνταξης με βάση τα 3500
ένσημα που ίσχυε μέχρι το τέλος του 2007 αποτελεί κλεψιά του ΙΚΑ σε βάρος των εργαζομένων, κυρίως των μεταναστών και των γυναικών που συνήθως έχουν λιγότερα εργάσιμα χρόνια.
Σύνταξη για όλους στα 55 χρόνια, χωρίς προϋποθέσεις. Για όσους μετανάστες επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους να ισχύσει η αναλογική σύνταξη.

4. Οι καταγγελίες για τα κλεμμένα ένσημα να εκδικάζονται τελεσίδικα μέσα σε ένα μήνα το αργότερο. Για όσους εργοδότες δεν δίνουν αναλυτικά εκκαθαριστικά πληρωμής, να θεωρούνται ντε φάκτο σωστά τα στοιχεία που δίνει ο εργαζόμενος.

5. Να σταματήσει το ΙΚΑ να καλύπτει την ανασφάλιστη υπερωριακή εργασία και τη δουλειά τις ημέρες των ρεπό ή τις Κυριακές.

6. Να λειτουργήσουν ουσιαστικά οι Επιτροπές Ελέγχου και να διευρυνθεί ο αριθμός τους ανάλογα με τον αριθμό των επιχειρήσεων και των εργαζομένων κάθε περιοχής.

7. Να σταματήσει η αθλιότητα της υγειονομικής περίθαλψης που προσφέρει το ΙΚΑ. Καμιά συζήτηση για Κάρτα Περίθαλψης που θα θέσει ανώτατο όριο στην πρόσβαση στις παροχές και στα αγαθά περίθαλψης. Να σταματήσει το αίσχος με τα άδεια ιατρεία του ΙΚΑ, ενώ οι ασφαλισμένοι έχουν κλεισμένα ραντεβού και περιμένουν απʼ έξω.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων γιατρών και άμεσα πρόσληψη ακόμη περισσότερων.

8. Απαιτούμε δημόσια δωρεάν νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους. Να σταματήσουν οι εξαιρέσεις φαρμάκων από τις λίστες συνταγογράφησης του ΙΚΑ. Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ΙΚΑ.

Προτείνουμε τα αιτήματα αυτά να υιοθετηθούν από πρωτοβάθμια επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία, από επιτροπές εργαζομένων σε χώρους δουλειάς, από εργαζόμενους σε εργοστάσια, επιχειρήσεις, εργοτάξια, καταστήματα, γραφεία και όλοι μαζί να τους αποδείξουμε ότι πρέπει να μας υπολογίζουν σοβαρά. Έχουν καλομάθει με στημένους συνομιλητές (εννοούμε τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία) και με στημένα αποτελέσματα συζητήσεων. Ήρθε η ώρα να επιβάλλουμε τα αιτήματά μας.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
anoixti_synelefsi@yahoo.gr

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΚΑΛΕΣΜΑ

Η μεγαλειώδης συμμετοχή στην ΑΠΕΡΓΙΑ και το συλλαλητήριο της 12 Δεκέμβρη 2007, έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στις κυβερνητικές προσπάθειες για ανατροπή των ασφαλιστικών μας κατακτήσεων. Η παραίτηση του Υπουργού Εργασίας, ανεξάρτητα από τους λόγους που επικαλείται η κυβέρνηση, ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης κινητοποίησης που υποχρέωσε την κυβέρνηση να αναζητήσει κινήσεις αναπροσαρμογής της τακτικής της, με άλλους όρους, πιο επικοινωνιακούς. Η αλλαγή του Υπουργού Απασχόλησης, μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει κλίμα αυτοπεποίθησης στις δυνατότητες νίκης ενός ενωμένου και αγωνιστικά αποφασισμένου εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, με πλήρη συνειδητοποίηση πως η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πρόκειται να αναστείλει την ουσία της πολιτικής της στο Ασφαλιστικό, αλλά θα την συνεχίσει αξιοποιώντας και την αλλαγή υπουργού για πιο αποτελεσματική διαχείριση της πολιτικής της.

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να αναστείλει, αλλά να επιμείνει στην αντιλαϊκή πολιτική της. Αντιμέτωπη με τη λαϊκή αποδοκιμασία και για τα μέτρα που έχει πάρει και για την όλη ατμόσφαιρα διαφθοράς, προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι ο καλύτερος εκφραστής των απαιτήσεων του κεφαλαίου και των κατευθύνσεων της Ε.Ε. Η συνέχιση της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ο νέος γύρος λιτότητας που προβλέπει ο προϋπολογισμός, η προσπάθεια να περάσουν οι ιδιωτικοποίησης σε κοινωφελείς επιχειρήσεις όπως η Ολυμπιακή ή τα Λιμάνια, η ωμή αστυνομική βία στην απεργία του ΟΛΠ, οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και την υγεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει την αντιλαϊκή της πολιτική με όποιο κόστος. Η νέα Υπουργός Απασχόλησης το έκανε άλλωστε σαφές: πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιμείνει στις αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Άλλωστε η πρόθεση της κυβέρνησης φαίνεται και από το ότι προχωρά ήδη στην εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου Ρέππα, που προβλέπει μείωση των συντάξεων, ενοποιήσεις ταμείων, αυξήσεις εισφορών, αύξηση ορίων ηλικίας ειδικά για τους νέους ασφαλισμένους.
Παράλληλα ξεκινάει η μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στην οποία οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ακόμα χρονιά λιτότητας.
Η εξαγγελία της ΑΠΕΡΓΙΑΣ για τις 13 Φλεβάρη, μας δίνει ακόμα μια ευκαιρία να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην αντι-ασφαλιστική μεταρρύθμιση, να απαιτήσουμε να επιστραφούν τα κλεμμένα στα ταμεία, αλλά και να καταργηθούν οι νόμοι Σιούφα και Ρέππα και όλες οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να κλιμακώσουμε την κινητοποίηση. Αν η κυβέρνηση καταλάβει ότι έχει μπροστά της μια εργατική εξέγερση με μαζικότητα και διάρκεια, θα αναγκαστεί να υποχωρήσει.
Η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος δε βαδίζει σʼ αυτό το δρόμο. Στην πρόσφατη δήλωσή του, μετά την συνάντηση με την νέα Υπουργό Απασχόλησης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, όχι μόνο δεν έθεσε κανένα ζήτημα βελτίωσης της άθλιας κατάστασης των συντάξεων ή μείωσης των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, αλλά απαίτησε την «απαρέγκλιτη» εφαρμογή του Νόμου Ρέππα.(!!) Μια τέτοια λογική δεν οικοδομεί κινήματα και αντιστάσεις και υπονομεύει τις πραγματικές δυνατότητες για νίκη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, όπως αποδείχθηκε από την μεγαλειώδη συμμετοχή στην ΑΠΕΡΓΙΑ και τις συγκεντρώσεις στις 12/12/2007!
Αντί να εκθειάζεται ο νόμος Ρέππα, είναι επιτακτικά αναγκαίο να τεθούν επιθετικά και αγωνιστικά το πλαίσιο και τα αιτήματα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος για την βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, για την υπεράσπιση των σύγχρονων κοινωνικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Αυτή η λογική μπορεί να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα αναπτυχθούν οι αγώνες της επόμενης μέρας, που θα συσπειρώνουν τους εργαζόμενους και θα είναι αποτελεσματικοί και νικηφόροι.
Τα συνεργαζόμενα σωματεία πιστεύουν στις δυνατότητες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και στην νικηφόρα προοπτική του. Γι΄αυτό και συντονίζουμε τις προσπάθειες και τους αγώνες μας. Η μέχρι τώρα εμπειρία του συντονισμού των σωματείων δείχνει ότι οι εργαζόμενοι θέλουν να πάρουν τον αγώνα στα δικά τους χέρια. Ότι υπάρχει διάθεση και από αλλά σωματεία και συνδικαλιστές να συντονιστούμε αγωνιστικά οικοδομώντας ένα μεγάλο μέτωπο αντίστασης, ικανό να αναμετρηθεί με την κυρίαρχη πολιτική.


ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ Τετάρτη 13/2
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ στο ΜΟΥΣΕΙΟ 10.30 π.μ.


ΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ:

q ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
q ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
q ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
q ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
q ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ CPS,
q ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
q ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
q ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
q ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ GOLDAIR
q ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ WSW
q ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΣΕΦΚ)
q ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
q ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΕΙΡΑΙΑ
q ΕΝΕΝ (ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ)
q ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
q ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ