10 Μαρτίου 2008

ΑΣΦΑΛΗΣΤ(ρ)ΙΚΟΤο ασφαλιστικό και πάλι στο προσκήνιο.
Όπως αναμένονταν η δεδηλωμένη πρόθεση κυβέρνησης – βιομηχάνων – τραπεζοεμπόρων και γενικά εργοδοσίας έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται.
Η ανησυχία στους εργατικούς χώρους του ιδιωτικού τομέα είναι αντιστρόφως ανάλογη της συνδικαλιστικής οργάνωσης, και γενικότερα της οργάνωσης των εργατών.

Εκατοντάδες σοβαροί αναλυτές πασχίζουν να πείσουν τους εργαζόμενους για την συνυπευθυνότητά τους για την κατάσταση των ταμείων τους και τους βομβαρδίζουν με “αναλογιστικές προτάσεις βιωσιμότητας”.
Σε απλά ελληνικά μας λένε:
- Πράγματι τα κλέψανε, τώρα όμως τι θα γίνει ;
Σε απλά ελληνικά λέμε και εμείς:
- Oποιος έκλεψε να πληρώσει. Υπάρχει πιο “αναλογιστική” προσέγγιση για το ρήμαγμα των ασφαλιστικών ταμείων;
Ποιος να πληρώσει σε ποιόν όμως, όταν ο μεγαλύτερος κλέφτης είναι αυτός που καλείται να εισπράξει τα κλεμμένα.
Το ΙΚΑ (βλ. κράτος) δεν προλαβαίνει να κάνει ρυθμίσεις στους εργοδότες για τα χρέη. Χρέη που δημιουργούνται και διογκώνονται από τα λεφτά που δεν πληρώνουν οι εργοδότες στο ΙΚΑ, όχι μόνο από αυτά που είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν, αλλά και από αυτά που παρακρατούν από τους εργαζόμενους (εργατική εισφορά ) για να τα αποδώσουν στο ΙΚΑ.
Οι εργαζόμενοι αγανακτούν γιατί καταλαβαίνουν ότι τα κλεμμένα λεφτά των ταμείων είναι δικά τους λεφτά, μέρος του μισθού τους, και τους τα κλέβουν καθημερινά μέσα από την τσέπη.

Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Και όλοι μας καλούν να το λύσουμε για άλλη μια φορά ψηφίζοντας. Λες και από την ψήφο αρχίζει, και στην ψήφο τελειώνει η πολιτική. Ακόμα και τα συνδικάτα λίγο-πολύ αυτό μας λένε !

Ουσιαστικά οι συζητούμενες αλλαγές για πολλούς εργαζόμενους έχουν ήδη γίνει.· Ενας οικοδόμος πόσα ένσημα κολλάει το χρόνο, και σε ποια ηλικία θα βγει στη σύνταξη με το ρυθμό που μαζεύει ένσημα ;

· Eνας καθηγητής φροντιστηρίου κολλάει 200 ένσημα το χρόνο, δηλ. θα πιάσει τα 10.000 ένσημα σε 50 χρόνια.

§ Ο 4ωρίτης συμβασιούχος πόσα χρόνια συνεχούς εργασίας θέλει για να βγει στην σύνταξη ;

§ O νέος που μπαίνει στην αγορά εργασίας 30 χρονών, αν δουλεύει συνέχεια πόσα χρόνια χρειάζεται ;

§ Για να μην πούμε πόσα ένσημα κολλάει ένας μετανάστης.

Τα όρια ηλικίας έχουν ανέβει ήδη για αυτές τις κατηγορίες εργαζόμενων.

Γι’ αυτό η πάλη για το ασφαλιστικό είναι ζήτημα καθημερινό και πολύ συγκεκριμένο. Και αυτό είναι πράγματι ζήτημα πολιτικό. Είναι πολιτική αντίληψη και γραμμή, να παίρνουμε την υπόθεση της πάλης στα χέρια μας καθημερινά και σε κάθε χώρο.
Σε κάθε χώρο δουλειάς, εκεί που παίζεται το παιχνίδι.

Εκεί που κλέβουν τα ένσημα, εκεί που έχουμε ανασφάλιστους συναδέλφους.

Εκεί να οργανωνόμαστε και να παλεύουμε , παίρνοντας την ευθύνη και της οργάνωσης και της πάλης μας.