6 Ιουλίου 2009

ΟΝΔΟΥΡΑ: 2 νεκροί, η χούντα ρίχνει πια στο ψαχνό



Νεκροί δύο διαδηλωτές σε συγκρούσεις στο αεροδρόμιο της Τεγκουσιγκάλπα. Στη Νικαράγουα αναγκάστηκε να προσγειωθεί ο ανατραπέντας πρόεδρος Μανουέλ Ζελάγια, μετά την απαγόρευση της μεταβατικής κυβέρνησης.

Δυο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και δυο άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα στην Ονδούρα στις συγκρούσεις μπροστά στο αεροδρόμιο της Τεγκουσιγκάλπα ανάμεσα σε οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου Μανουέλ Ζελάγια και τις δυνάμεις της τάξης, που έριξαν δακρυγόνα, σύμφωνα με έναν εικονολήπτη του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera που βρισκόταν στην περιοχή, και την ανακοίνωση της αστυνομίας.

«Υπάρχουν δυο νεκροί και δυο τραυματίες. Η αστυνομία δεν πυροβόλησε, ο στρατός το έκανε, διότι οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να εισέλθουν στους διαδρόμους προσγείωσης», δήλωσε ένας επιθεωρητής της αστυνομίας.

Οι ταραχές ξέσπασαν γύρω στις 01.00 ώρα Ελλάδας ανάμεσα στους οπαδούς του Μανουέλ Ζελάγια και τις δυνάμεις της τάξης, που έριξαν δακρυγόνα. Οι διαδηλωτές που ήταν περισσότεροι από 30.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου, ανέμεναν την επιστροφή του Ζελάγια, του οποίου το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Ουάσινγκτον με κατεύθυνση την Ονδούρα. Είχαν πλησιάσει έως την μεταλλική περίφραξη γύρω από τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, και οι συγκρούσεις ξέσπασαν γύρω από τις στρατιωτικό τμήμα των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου.

Στη Νικαράγουα προσγειώθηκε το αεροπλάνο του Ζελάγια

Το αεροσκάφος που μεταφέρει τον ανατραπέντα πρόεδρο της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια προσγειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, στην πρωτεύουσα της Νικαράγουα Μανάγουα, όπως ανακοίνωσε η προεδρία του Σαν Σαλβαδόρ. Στην ίδια την Ονδούρα, η μεταβατική κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε την εξουσία μετά την εκδήλωση πραξικοπήματος κατά του Σελάγια την περασμένη εβδομάδα επέκτεινε την νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, έπειτα από τον θάνατο ενός ανθρώπου στις διαδηλώσεις. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε πως η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινήσει από τις 19.00, τρεις ώρες νωρίτερα απ' ότι τις προηγούμενες νύκτες. Η Ονδούρα διέταξε το αεροπλάνο του ανατραπέντος προέδρου Μανουέλ Ζελάγια να κατευθυνθεί προς το Σαλβαδόρ. Λίγο νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Telesur είχε ανακοινώσει ότι ο Ζελάγια είχε δώσει διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να ανοίξουν το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. «Το αεροσκάφος με το οποίο ταξιδεύει ο πρόεδρος κατευθύνθηκε προς την δημοκρατία του Σαλβαδόρ», σύμφωνα με τις «οδηγίες που προβλέπουν την απαγόρευση πτήσης πάνω από το έδαφος της χώρας και ακόμη περισσότερο την προσγείωση για αεροσκάφη που δεν είχαν ζητήσεις άδεια πτήσης ή προσγείωσης», αναφέρει ο διευθυντής της Πολιτικής Αεροπορίας της Ονδούρας Αλφρεντο Σανμαρτίν σε ανακοίνωση του.

Έκκληση Τσάβες για την ασφάλεια του Μανουέλ Ζελάγια

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, τόνισε σήμερα στις αρχές της Ονδούρας ότι θα θεωρηθούν «υπεύθυνες ενώπιον όλου του κόσμου» για την ασφάλεια του ανατραπέντος αρχηγού του κράτους, Μανουέλ Ζελάγια, κατά την επιστροφή του στην Τεγκουσιγκάλπα. «Οι πραξικοπηματίες που σφετερίστηκαν την προεδρία της Ονδούρας είναι υπεύθυνοι μπροστά στον κόσμο γι’ αυτό που θα μπορούσε να συμβεί στον πρόεδρο Ζελάγια», υπογράμμισε ο Ζελάγια στη διάρκεια στρατιωτικής τελετής για την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας στο Καράκας.

Ο Τσάβες, που θεωρεί τον Ζελάγια ως σύμμαχο, διευκρίνισε ότι του ευχήθηκε «καλή τύχη στην αποστολή του», λίγο πριν την αναχώρηση του τελευταίου για την πρωτεύουσα της Ονδούρας. Στην ομιλία του ο Τσάβες εξέφρασε τη λύπη του που δεν ανήκει στον στρατό της Ονδούρας. «Αν ήμουν στις ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας θα είχαμε ήδη ανατρέψει αυτήν την απάτριδα και παράνομη κυβέρνηση», τόνισε.

Ο στρατός της Νικαράγουας αρνείται ότι μετακινεί στρατεύματα

Ο στρατός της Νικαράγουας αρνήθηκε σήμερα την κατηγορία της προσωρινής κυβέρνησης της Ονδούρας, ότι μετακινεί στρατεύματα κοντά στα σύνορα ανάμεσα στις δυο χώρες λόγω της μεταξύ τους διένεξης για το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ονδούρα. Ένας εκπρόσωπος του Νικαραγουανού στρατού δήλωσε στο Ρόιτερ ότι είναι «τελείως ψευδές» ότι στρατεύματα της Νικαράγουας κινούνται κοντά στα σύνορα.

kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ