29 Ιουλίου 2009

Ξεκινάει το φθινόπωρο η "εκστρατεία"


«Οπλίζεται σαν αστακός» η ΕΛ.ΑΣ.

Με πυρίμαχες στολές, διασπώμενες χειροβομβίδες καουτσούκ, αλεξίσφαιρα γιλέκα, σκυλιά, επιπλέον περιπολικά και μηχανές μεγάλου κυβισμού, νέα ηλεκτρονικά συστήματα, αλλά και όχημα καταιονισμού εξοπλίζεται σύντομα η ΕΛ.ΑΣ. Με σημαντικά κοινωνικά μέτωπα να μένουν ανοιχτά, η κυβέρνηση φαινεται να φοβάται...Τέλη Αυγούστου αναμένεται να έχει στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ. το όχημα καταιονισμού που έχει παραγγείλει –πιο γνωστό ως «κανονάκι»- από το οποίο θα εκτοξεύεται νερό εναντίον διαδηλωτών. Την ίδια περίπου περίοδο, η ελληνική αστυνομία θα παραλάβει και τα 10 πρώτα αστυνομικά σκυλιά, τα οποία υποστηρίζει ότι θα συνοδεύουν αστυνομικούς σε πεζές περιπολίες, αλλά, θα χρησιμοποιηθούν και στα γήπεδα.

Μέχρι το τέλος,του 2009, θα έχουν παραδοθεί και 600 νέα περιπολικά που έχει παραγγείλει η ΕΛ.ΑΣ. αλλά αναμένεται να ολοκληρωθεί και η παράδοση 210 μηχανών μεγάλου κυβισμού, που θα χρησιμοποιηθούν για την αστυνόμευση αστικών περιοχών εκτός του κέντρου της Αθήνας από ομάδα ανάλογη της «Δέλτα». Στο μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη σύμβαση που προβλέπει την κατασκευή 4.000 πυρίμαχων στολών, οι οποίες θα διατεθούν σε άνδρες των ΜΑΤ και άνδρες της ομάδας «Δέλτα». Επίσης, 4.000 νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα, τα οποία θα είναι πολύ πιο ελαφριά συγκριτικά με τα υπάρχοντα και θα παρέχουν προστασία από όλα τα πυροβόλα όπλα χειρός, θα δοθούν σε άνδρες της ελληνικής αστυνομίας.

Σημειώνεται δε ότι από τον Φεβρουάριο υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο πέραν των πυρίμαχων στολών και των αλεξίσφαιρων γιλέκων, προβλέπει την προμήθεια των δυνάμεων καταστολής με κινητά φράγματα κατασκευασμένα από αλεξίσφαιρο τζάμι. Μέσα στη φετινή χρονιά αναμένεται να αγοραστεί και ένα νέο σύστημα αυτόματης αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων, το οποίο αρχικά θα παραλάβει η Διευθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ο σχεδιασμός όμως προβλέπει ότι στο μέλλον θα εγκατασταθεί σε όλους τους συνοριακούς σταθμούς, στα αστυνομικά τμήματα αλλά και στα περιπολικά οχήματα. Ένα παρόμοιου τύπου ηλεκτρονικό σύστημα αναμένεται να εγκατασταθεί στα περιπολικά για τον εντοπισμό κλεμμένων ΙΧ. Υπό δοκιμή βρίσκονται και οι διασπώμενες χειροβομβίδες καουτσούκ, οι οποίες βρέθηκαν στην επικαιρότητα μετά την περιβόητη γνωμοδότηση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά.

Ο κ. Σανιδάς είχε αποφανθεί: «Οι αστυνομικοί στους οποίους έχει ανατεθεί η φύλαξη στόχων είτε αυτοί είναι πρόσωπα, είτε κοινής ωφελείας εγκαταστάσεις στις οποίες περιλαμβάνονται αναμφιβόλως όλα τα δημόσια κτίρια, προκειμένου να εκπληρώσουν το ανατεθέν σ’ αυτούς καθήκον και εντεύθεν την αποστολή τους, ως αστυνομικοί, εφόσον λαμβάνει χώραν επίθεση είτε κατά προσώπων με όπλα (πυροβόλα όπλα, βόμβες μολότοφ, εκρηκτικούς μηχανισμούς, ρόπαλα, λοστούς κ.λπ.) με σκοπό την αφαίρεση ζωής ή τον τραυματισμό τους είτε κατά εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας, στις οποίες περιλαμβάνονται όλα τα δημόσια κτίρια, με βόμβες μολότοφ, εκρηκτικές ύλες, εμπρηστικούς μηχανισμούς, κ.λπ. με σκοπό τον εμπρησμό και εντεύθεν την καταστροφή τους ή αυτοτελώς την καταστροφή τους, επιτρέπεται αλλά και επιβάλλεται, εν όψει της αποστολής και του καθήκοντός τους να κάνουν χρήση των χειροβομβίδων, οι οποίες κατά την έκρηξη διασπώνται σε μικρά τεμάχια από καουτσούκ (σ.σ. χειροβομβίδες κρότου - λάμψης) και οι οποίες δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των θανατηφόρων μέσων ούτε προκαλούν σοβαρές σωματικές βλάβες, με σκοπό να αποκρούσουν την επίθεση και να προστατεύσουν τη ζωή των προσώπων και την ακεραιότητα των κοινής ωφελείας εγκαταστάσεων και των δημόσιων κτιρίων» αναφέρει στη γνωμοδότηση του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Το συμπέρασμα δε για το ότι οι χειροβομβίδες αυτού του τύπου δεν προκαλούν σωματική βλάβη το είχε βγάλει από τη διαβεβαίωση της ΕΛ.ΑΣ., υποστηρίζοντας πως προκαλούν μόνο «σοκ αδρανοποίησης», το οποίο αναγκάζει τον επιτιθέμενο να σταματήσει την επίθεση. Εκτός όμως από την ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. με νέους εξοπλισμούς, η κυβέρνηση φαίνεται να μελετά και την επιπλέον ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής, καθώς πολλές είναι οι εισηγήσεις για την αύξηση της δύναμης των ΜΑΤ, με τη δημιουργία περισσότερων διμοιριών.

Πηγή: Καθημερινή