Στους αγωνες για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών (Confederations Cup - Confed-Cup) στη Νοτια Αφρικη, ο Baloyi κανει χρυσες δουλειες κατασκευαζοντας Vuvuzelas και Makarapas
Το Κύπελλο Συνομοσπονδιών μολις αρχισε, αλλά το Dream Team που θα βρισκεται στο επικεντρο του ενδιαφεροντος του κοσμου στο Παγκόσμιο Πρωταθλημα του 2010 ειναι ήδη γνωστο: Vuvuzela και Makarapa.
Οι Vuvuzela και Makarapa δεν ειναι ποδοσφαιριστες, αλλά οι βασικοι συντροφοι των φιλαθλων της Νότιας Αφρικής στο διεξαγομενο Κύπελλο Συνομοσπονδιών: Οι ντουντουκες, που βγαζουν εναν μακροσυρτο, απίστευτα «σουβλερο» ηχο, και τα καλλιτεχνικα διακοσμημένα πλαστικά κράνη. Εξοπλισμένοι με τα δύο αυτα Accessoires, βαμμενοι και στολισμενοι σε όλα τα χρώματα, οι ποδοσφαιροφιλοι δημιουργουν μια απιστευτα θορυβωδη ατμόσφαιρα.
Μια μονο Vuvuzela ακούγεται σαν μια κορνα ομιχλης, οταν ομως ένα γήπεδο ειναι γεματο με Vuvuzelas, το αισθάνεσαι σαν μια επιθεση στα ακουστικα σου οργανα.
Η προέλευση των θορυβοποιων αυτων οργανων δεν ειναι απολύτως σαφής: Καποιοι λενε, οτι προερχονται απο το κερατο Kudu, που χρησιμοποιειται σε πολλα χωρια της Αφρικής για να συγκεντρωνονται οι κατοικοι τους στην πλατεια. Στο μεταξυ τα κέρατα αυτα ειναι πλαστικα και κατασκευαζονται μαζικα σε διαφορα φωτεινά χρώματα. Δεν ειναι ομως τοσο εύκολο να τα παίξει κανεις. Η φιρμα Blast Boogie που τα κατασκευαζει, γράφει στην ιστοσελίδα της, πως πρεπει να παιχτουν να βγαλουν τον σωστο ηχο: "Βαλτε τα χειλη σας στο επιστόμιο και φυσειξτε σαν ενα ειδος ηχου κλανιας. Τα μαγουλα σας θα πρέπει να ειναι χαλαρωμενα και τα χείλη σας να δονουνται."
Οι ντουντουκες με μηκος περίπου 65 εκατοστά δεν έχουν ομως μόνο οπαδούς. Ο νοτιοαφρικανικος δημοσιογράφος Jon Quelane τα ονομασε "οργανο της κολασεως," τον δε Ισπανο ποδοσφαιριστη Xabi Alonso τον ενοχλουν τόσο πολύ, ωστε ζητησε την απαγόρευση τους. Ο πρόεδρος της Fifa, Joseph Blatter, εδειξε "για το θόρυβο που ακουγεται συνεχώς στην τηλεόραση ενοχλημενος." Ομως δεν σκεφτεται να τις απαγορευσει στο Παγκόσμιο Πρωταθλημα του 2010. «Δεν μπορούμε να τις απαγορευσουμε απ’ το σημερα στο αύριο, θα ηταν μια επέμβαση στα προσωπικα δικαιωματα. Σε τελικη αναλυση οι ντουντουκες αυτες δεν κανουν ζημια σε κανεναν». "Κάθε έθνος έχει τις ποδοσφαιρικες του ιδιαιτερότητες, παντου υπάρχει μια ποικιλία θορυβου. Οταν παιζουν οι Ελβετοί, ακούτε που και που κουδουνια αγελαδων. Και οταν βρισκοσαστε στη Νότια Αφρική, θα ακούτε αυτες τις τρομπέτες."
Ο Blatter αγορασε και ενα Makarapa. Τα κράνη αυτα των φιλαθλων ειναι στολισμενα με σημαίες, μπαλλες και με γυαλιά ηλιου. Υπεύθυνος για την κόμμωση αυτη είναι ο Alfred Baloyi. Ο 53-ετης θεωρείται ο εφευρέτης των Makarapas. "Το πρώτο το κατασκευασα το 1979», λέει ο Baloyi. Ηταν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, οταν ειδα καποιον να πετάει ένα μπουκάλι, λέει. "Σκεφθηκα λοιπον, οτι οι θεατες πρεπει να φορανε κράνη." Στην Νότια Αφρική, όπου πολλοί εργαζονται σε ορυχεια, δεν υπάρχει έλλειψη κράνους. Ετσι ο Baloyi άρχισε να τα στολίζει, πρωτα με ζωγραφιες και μετα με διαφορα αντικειμενα.
Για 20 χρόνια, τα έκανε μόνος του. Οταν ομως το κράνος εγινε τόσο δημοφιλες, χρειάσθηκε ενίσχυση. Πριν από δύο μήνες ιδρυσε μια μικρή εταιρία αθλητικών ειδών, που απασχολει σημερα 31 καλλιτέχνες για να ικανοποιησει την διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, διατηρει δε μια αποθήκη στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ, οπου παραγονται μεχρι και 400 κράνη ημερησίως.
Ο Baloyi διακοσμει και Vuvuzelas. Με το Κύπελλο Confed αποκτησε δε και αγοραστες σ’ ολο το κόσμο. Χαιρεται απο τωρα για το Παγκόσμιο Πρωταθλημα το 2010. "Ξυπναω καθε μερα μ’ ένα χαμόγελο", λέει. "Ειμαι περηφανος, που ολος ο κοσμος εχει το βλεμμα του στραμμενο στη Νότιο Αφρική." Γιατι μπορει ετσι να πουλαει και τις ντουντουκες και τα κράνη του.
Πηγη: Der Tagesspiegel, 19.06.2009
Μεταφραση: Google - Εμμανουηλ Σαριδης
λάβαμε από Γερμανία: http://www.berlin-athen.eu/index.php?id=home