30 Απριλίου 2010

1 ΜΑΗ : ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ


Συγκέντρωση το Σάββατο 1η Μάη, 10 π.μ.,
 στο Μουσείο
Πορεία στην πλατεία Κλαυθμώνος (συγκέντρωση συνδικάτων) και στη Βουλή

Η φετινή πρωτομαγιά γίνεται την ώρα που - στο όνομα της οικονομικής κρίσης - οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρές επιθέσεις σε εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα:

• Εργοδότες μας αρνούνται ένσημα, μας απολύουν χωρίς αποζημιώσεις και μας αρνούνται δεδουλευμένα μηνών, ακόμα κι αν έχουμε χαρτιά. Όταν δεν έχουμε χαρτιά, συχνά μας καταδίδουν στην αστυνομία όταν τελειώσουμε τη δουλειά τους για να μη μας πληρώσουν.

• Η Κυβέρνηση μετά από το μικρό βήμα του νόμου περί ιθαγένειας, δεν προχωρά σε νέα διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών που ζουν εδώ επί σειρά ετών, ενώ στο «Αλλοδαπών» έχει παγώσει τη διαδικασία αιτημάτων ασύλου.

• Κυβερνητικοί και άλλοι ιθύνοντες απαιτούν να φύγουν οι «παράνομοι», φορτώνοντάς μας την ανεργία και την εγκληματικότητα που παράγει η κρίση. Και αντί να στρέφονται ενάντια στα κυκλώματα, κυνηγούν αθώους ανθρώπους και γεμίζουν τα κρατητήρια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στο «Αλλοδαπών» και σε αστυνομικά τμήματα.

• Η αστυνομία κυνηγά, κακοποιεί και απελαύνει ανθρώπους που το Ελληνικό κράτος στερεί από νομιμοποιητικά έγγραφα, μπαίνει ακόμα και σε σπίτια μεταναστών και κάνει συλλήψεις για χαρτιά χωρίς εντάλματα, όπως στην περίπτωση της οδού Γερανίου.

• Στα σύνορα η πολιτική «αποτροπής της λαθρομετανάστευσης» από την Frontex, την Ελληνική Συνοριοφυλάκή και το Λιμενικό ευθύνεται για εκατοντάδες θανάτους απελπισμένων ανθρώπων. Που προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους από τον πόλεμο, τις ανθρωπιστικές κρίσεις και τις δικτατορίες που η Δύση δημιουργεί ή ανέχεται από το Αφγανιστάν και τις συνοριακές περιοχές του Πακιστάν, μέχρι τη Γάζα και το Ιράκ. Ενώ εδώ πρόσφυγες και μετνάστες φυλακίζονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ενώ δημιουργούνται και νέες φυλακές μεταναστών και προσφύγων ονόματι «Screening Centres».

• Ρατσιστικές και φασιστικές συμμορίες χτυπούν μετανάστες μικροπωλητές στο δρόμο στην οδό Ερμού, Άραβες μετανάστες στο Νέο Κόσμο και την Κρήτη, Αφγανούς πρόσφυγες στον Άγιο Παντελεήμονα, επιτίθενται σε σπίτια Μπαγκλαντεσιανών στη Σπάρτη.

Απέναντι σε όσους θεωρούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες εύκολο στόχο για να στραφεί η αγανάκτηση των ντόπιων εργαζόμενων και νέων, απαντάμε:

Δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε συμμάχους χιλιάδες έλληνες συναγωνιστές εργαζόμενους και νέους. Τα προηγούμενα χρόνια διαδηλώσαμε μαζί στα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια και τις απεργίες, πολλοί μετανάστες παλεύουμε μέσα από τα ελληνικά συνδικάτα για τα δικαιώματά μας..

Η σκληρή δουλειά μας – με κόστος δεκάδες θανάτους από εργατικά ατυχήματα - έχτισε το «θαύμα» των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004. Στα χωράφια, τα ψαροκάϊκα, στην οικοδομή, τις υπηρεσίες, τον τουρισμό, την ένδυση και τη ναυτιλία καθημερινά παράγουμε ένα μεγάλο τμήμα του πλούτου αυτής της χώρας μαζί με τους συναδέλφους μας ντόπιους εργάτες. Δεν θα πληρώσουμε εμείς την δική σας κρίση. Ο διαχωρισμός μας σε έλληνες και μετανάστες, άνδρες και γυναίκες, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, νέους και παλιούς εργαζόμενους, ωφελεί μόνο τους εργοδότες που νοιάζονται για να εξασφαλίσουν τα υπερκέρδη τους. Μετανάστες και πρόσφυγες εργαζόμενοι ζούμε εδώ, δουλεύουμε σκληρά και απαιτούμε τα δικαιώματά μας.

Γι’ αυτό την Πρωτομαγιά κατεβαίνουμε στους δρόμους μαζί με τους έλληνες εργαζόμενους και τα συνδικάτα και διεκδικούμε:

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΡΙΩΝ - ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

• ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

• ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

• ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ, ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ

• ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ, ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΧΕΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

• ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ, ΟΧΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ

Οργανώσεις μεταναστών & προσφύγων από το Κονγκό, το Μαρόκο, την Τανζανία, το Αφγανιστάν, τη Γουινέα, το Πακιστάν, τη Νιγηρία, τη Βουλγαρία, την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές, τις Φιλλιπίνες, τη Σιέρα Λεόνε & τη Μπουργκίνα Φάσο.


Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό», Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Νεολαία Ενάντια στο ρατσισμό στην Ευρώπη (YRE).