8 Φεβρουαρίου 2009

Ο Λεονάρδο Παδούρα στο 104 Kέντρο Λόγου και Tέχνης


Ο Λεονάρδο Παδούρα στο 104 Kέντρο Λόγου και Tέχνης τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου.

Το 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης των Εκδόσεων Καστανιώτη, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και η Πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα σας προσκαλούν να συναντήσετε τον Κουβανό συγγραφέα Λεονάρδο Παδούρα στην παρουσίαση του βιβλίου του Παρελθόν χαμένο στην ομίχλη τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009 στις 7 μ.μ. στον πολιτιστικό χώρο της οδού Θεμιστοκλέους.

Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον Πέτρο Μάρκαρη για τη σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία. Θα υπάρχει μετάφραση.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Αβάνα, καλοκαίρι του 2003. Ο Μάριο Κόντε έχει εγκαταλείψει πια την αστυνομία και ζει αγοράζοντας και πουλώντας παλιά βιβλία. Κατά τη διάρκεια μιας εξερεύνησής του, για αγορά βιβλίων, βρίσκεται μπροστά σε ένα θησαυρό, σε μια βιβλιοθήκη που περιέχει όλα τα περιζήτητα διαμάντια της κουβανικής βιβλιογραφίας. Ανάμεσα στα βιβλία, όμως, βρίσκει και κάτι άλλο: ένα απόκομμα περιοδικού της δεκαετίας του '50, το οποίο αναφέρεται σε μια τραγουδίστρια των μπολέρο που κάποια στιγμή εξαφανίστηκε σαν να την κατάπιε η γη. Η λήθη που έχει καλύψει τη ζωή αυτής της γυναίκας, της Βιολέτα δελ Ρίο, εξάπτει το ενδιαφέρον του Κόντε, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αρχίζει να υποψιάζεται ότι η μοίρα αυτής της τραγουδίστριας είχε συναντηθεί και με τη δική του, όταν ήταν παιδί. Και ο Κόντε ρίχνεται σε μια αναζήτηση που τον οδηγεί στις πιο επικίνδυνες γειτονιές της Αβάνας αλλά και στα ακόμη πιο επικίνδυνα μονοπάτια μιας παλιάς ιστορίας που πολλοί θα ήθελαν να μείνει για πάντα χαμένη στην ομίχλη του χθες.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΤΥΠΟ

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Λεονάρδο Παδούρα επιστρέφει στον αστυνομικό-ερευνητή του Μάριο Κόντε, σε μια ιστορία που πηγαινοέρχεται ανάμεσα στα χρόνια πριν από την Κουβανική Επανάσταση και στο παρόν. Με βάση τη διαλεύκανση του θανάτου μιας τραγουδίστριας των μπολέρο, ο Κουβανός συγγραφέας κάνει μια ακτινογραφία του νησιού, ενώ ταυτόχρονα αποτίει φόρο τιμής στα βιβλία. El Pais, 20/08/05

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Λεονάρδο Παδούρα γεννήθηκε το 1955 στην Αβάνα. Έχει εργαστεί ως σεναριογράφος, δημοσιογράφος και κριτικός. Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα και δοκίμια. Εκείνη όμως που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό είναι η αστυνομική τετραλογία του «Οι τέσσερις εποχές» (Ένα άψογο παρελθόν, Άνεμοι της Σαρακοστής, Μάσκες, Φθινοπωρινό τοπίο), με πρωταγωνιστή τον αστυνομικό Μάριο Κόντε, στην οποία ήρθαν αργότερα να προστεθούν άλλα δύο βιβλία με τον ίδιο ήρωα, το Παρελθόν χαμένο στην ομίχλη και το Αντιός, Χέμινγουεϊ. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες ενώ έχει βραβευτεί στην Κούβα, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Αυστρία. Ανάμεσα στα βραβεία του, το Βραβείο Χάμετ για το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα (1977, 1998 και 2006) και το Καφέ Χιχόν (1995).

επιμέλεια Α.Μ.Κ