2 Φεβρουαρίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ: 80 απόλυσεις το πρώτο πακέτο ?

 Η  πολύμηνη κινητοποίηση των εργαζόμενων του Δήμου Αμαρουσίου  οδήγησε σε νίκη.  Δόθηκε την τελευταία στιγμή νομοθετική λύση που απέτρεψε την άμεση  απόλυση τουλάχιστον 500 εργαζόμενων.   

Η  μεγάλη αυτή νίκη, όπως έλεγαν οι εργαζόμενοι  ( ο αγώνας συνεχίζεται)   είναι προσωρινή.  Γιατί οι απολύσεις στο δήμο δεν ήταν απλά ιδιοτροπία Πατούλη (οι δήμαρχοι θέλουν ρουσφετολογικές προσλήψεις, όχι απολύσεις) αλλά  εφαρμογή της κυβερνητικής  πολιτικής  για να παίξουν  αποτελεσματικότερα  οι δήμοι το ρόλο  που τους ανατίθεται στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων (Καποδίστριας κλπ).  

 Εξ’ άλλου ο ίδιος ο δήμαρχος αποκάλυψε στο Δ.Σ καρφώνοντας πρώην φιλόδοξο  συνεργάτη του ότι συζητούσαν από την αρχή για 500 απολύσεις, αλλά  διαφωνούσαν  στον τρόπο σκεπτόμενοι το πολιτικό κόστος.

 http://voria-tis-athinas.blogspot.com/search/label/1.%20ΤΗΣ%20ΣΥΝΤΑΞΗΣ 

  Η νίκη των εργαζόμενων  έβγαλε τη θηλιά  (500-31/12) από το λαιμό το δικό τους αλλά και από το λαιμό του δημάρχου, δίνοντάς του τη δυνατότητα να σαλαμοποιήσει το πακέτο των 500 απολύσεων  αργά, σταθερά, και όσο το δυνατόν  πιο αθόρυβα.   Σε αυτό θα βοηθούσε το γεγονός ότι οι πιο επισφαλείς και υποψήφιοι για απόλυση  ήταν αυτοί που είχαν προσληφθεί επί των ημερών του, καθώς και το νεόδμητο  εργοδοτικό σωματείο.

 Το σκηνικό λοιπόν στήθηκε, και το έργο άρχισε:

  •   Σποραδικές απολύσεις για “υπηρεσιακή ανεπάρκεια” ύστερα από καταγγελίες  “πολιτών” ,  αντιδημάρχων κλπ.  
  • 382    περνάνε από τον 3ο όροφο του δημαρχείου, δίνουν προσωπικές συνεντεύξεις, υπογράφουν λευκές συμβάσεις ενός χρόνου χωρίς καν να  τους δοθεί αντίγραφο της σύμβασης που υπογράψανε.
  • Ξαφνικά εμφανίζονται στο δημοτικό συμβούλιο “μελέτες” πανεπιστημίων  (για να υπάρχει …σοβαρότητα !) και ιδιωτικών Εταιρειών που “τεχνοκρατικά“ εκτιμούν ότι  το προσωπικό  του δήμου είναι υπεράριθμο κατά 500περίπου και μάλιστα  είναι ιδιαιτέρως  βλάκες , (νοητική αξιολόγηση) ακόμα  και αυτοί που έχουν ανώτερη μόρφωση. 
 
Και μετά από αυτά έρχεται το πρώτο πακέτο.
  •  Σύμφωνα με πληροφορίες μας 80 συμβασιούχοι λαμβάνουν τις ευχαριστίες  της διοίκησης για τη μέχρι τώρα συνεργασία με το δήμο. ( Ο δήμαρχος   θα δηλώσει  ότι δεν κατάλαβε τίποτα και θα το ερευνήσει).

 Αναμένεται λοιπόν νέος κύκλος  από τους εργαζόμενους μετά την ξεκούραση  των εορτών. Αναμένεται επίσης με “ επιστημονική τεκμηρίωση” το γνωστό επιχείρημα της διοίκησης ότι  οι εργαζόμενοι είναι υπεράριθμοι, και τους κρατά για κοινωνικούς λόγους (βλ.ψηφοθηρικούς) παρά το δυσβάστακτο κόστος. 

Εμείς δεν θα κουραστούμε να ρωτάμε, παρ΄ ότι γνωρίζουμε πολύ καλά την απάντηση:

  •  Γιατί προσέλαβε κι’ άλλους αφού ήδη ήταν πολλοί ? 
  •  Γιατί έδωσε τους κήπους σε εργολάβο ?

 Οσο για το δυσβάστακτο κόστος:

 Πόσο κόστισε η σοβαρή μελέτη που ανέθεσε σε σοβαρή εταιρεία για να ανακαλύψει πόσοι εργαζόμενοι περισσεύουν και “πόσο βλάκες είναι”

 Σημ.   Ο κ. Λ.Μαγιάκης (Κόντρα στον καιρό) αποκάλυψε ότι υπογράφτηκε Σύμβαση με Γιατρό Εργασίας και Τεχνικό Ασφαλείας –όπως ορίζει ο νόμος- με ετήσιες αμοιβές 22.000 και 18.000 euro αντίστοιχα. Για 75 ώρες δουλειά το χρόνο / 300 euro την ώρα. 10-15 φορές επάνω από τις τιμές της αγοράς.