10 Φεβρουαρίου 2009

Και στη Νέα Ερυθραία «Εφιάλτης» το ΣτΕ για Βωβό


Το προηγούμενο της Νέας Ερυθραίας και η επαναφορά στην πολεοδομική νομιμότητα όταν οι πολίτες παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους 
Παρά την πρωτοφανή πίεση από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, που έφτασαν στο σημείο όχι μόνο να αμφισβητούν το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και την ίδια την υποχρέωση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων, οι 130 πολίτες που προσέφυγαν στο τμήμα αναστολών του ΣτΕ, πάγωσαν -μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ, που συνεδριάζει στις 6/3/2009- την ανέγερση στο Βοτανικό του εμπορικού κέντρου «τύπου Mall» από την τεχνική εταιρεία «Μπάμπης Βωβός». Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ ανέστειλε τη σχετική οικοδομική άδεια.
Πριν από μερικά χρόνια, ο συγκεκριμένος μεγαλοκατασκευαστής χτυπούσε την πόρτα του Δήμου Νέας Ερυθραίας προκειμένου μέσα από φωτογραφικές διατάξεις υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων, να παρακάμψει το πολεοδομικό καθεστώς στη νεοεντασσόμενη τότε στο σχέδιο περιοχή αμιγούς κατοικίας του Μορτερού και να ανεγείρει νοσοκομειούπολη.
Η νεοεκλεγμένη από το 1994 δημοτική αρχή της πόλης, έχοντας συμπαραστάτες και αρωγούς τους κατοίκους κατάφερε το «ακατόρθωτο» για πολλούς και με προσφυγές της στο ΣτΕ ακύρωσε δια παντός τα σχέδια αυτά.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε με απόφασή του το 2000 ότι τροποποιήσεις των κατηγοριών για χρήσεις γης μπορούν να γίνουν μόνο επί το ευμενέστερο, δηλαδή, για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων.
Με αφορμή το νόμο Σουφλιά και το έργο που βαφτίστηκε «διπλή ανάπλαση», ενώ το πραγματικό του νόημα είναι ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου με «ολίγη από πάρκο» στο Βοτανικό, η «Ν.Ε.» απευθύνθηκε σε κάποιους από τους «πρωταγωνιστές» της Νέας Ερυθραίας που τόλμησαν να τα βάλουν με το μεγαλοκατασκευαστή και τελικά να ματαιώσουν τα σχέδιά του.
Μιλούν παρακάτω για την υπόθεση αυτή, η δήμαρχος Νέας Ερυθραίας Βασιλική Ταμβάκη, ο τότε αντιδήμαρχος Γιάννης Τσαγκάρης, επικεφαλής σήμερα των «Πολιτών Νέας Ερυθραίας» και ο πρόεδρος Εφετών Βασίλης Χριστοφίλης.
Από μια πρώτη ανάγνωση, οι δυο υποθέσεις φαίνεται να έχουν κάποια κοινά στοιχεία. Η νομοθετική ρύθμιση Σουφλιά του 2006 παρουσιάζει ορισμένα «αδύνατα» σημεία που πλέον βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ΣτΕ. Όπως και στην περίπτωση της Νέας Ερυθραίας, το Ανώτατο Δικαστήριο θα κρίνει τη συνταγματικότητα της αλλαγής των χρήσεων γης στο ακίνητο των 110 στρεμμάτων του Βοτανικού, αλλά και το θέμα της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης, που έχει κατ' επανάληψη με αποφάσεις του ακυρώσει.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΗΣ: «Οι πολίτες θα κερδίσουν και στην Ολομέλεια του ΣτΕ την υπόθεση ανέγερσης εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό»
Μάλιστα, ο συντοπίτης μας πρόεδρος Εφετών Βασίλης Χριστοφίλης, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει από το 1991 ως πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου Μορτερού ενάντια στα σχέδια του Μ. Βωβού στην περιοχή, εκτιμά από νομικής άποψης ότι «οι πολίτες θα κερδίσουν και στην Ολομέλεια του ΣτΕ την υπόθεση ανέγερσης εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, καθώς έχουν σοβαρά νομικά ερείσματα και το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ήδη νομολογήσει επί του θέματος με προηγούμενες αποφάσεις του». Μια εκ των υποθέσεων που έγειρε υπέρ των συμφερόντων του δήμου και των κατοίκων, ήταν και αυτή της Νέας Ερυθραίας, καθώς το ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις για την ανέγερση κλινικής σε περιοχές αμιγούς κατοικίας. Με λίγα λόγια, δεν είναι δυνατό η πολεοδομική λειτουργία που έχει προβλέψει ο νομοθέτης να παραβλάπτεται με την προσθήκη άλλων χρήσεων γης και να ανατρέπεται προς το επαχθέστερο η βασική χρήση για την οποία προορίζεται.
Με τη βοήθεια του κ. Χριστοφίλη και του αρχείου μας επιχειρήσαμε μια σύντομη αναδρομή στα όσα προηγήθηκαν στη Νέα Ερυθραία. Το 1990 η εταιρία του κ. Βωβού αγοράζει τα οικοδομικά τετράγωνα 270, 271 και 273, στην περιοχή Μορτερό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συμβόλαιο αγοράς με ειδικό όρο ο κ. Βωβός πριμοδοτεί τον πωλητή (ΗΒΗ) με 500 εκατ. δραχμές, εφόσον επιτευχθεί η αλλαγή χρήσης γης και η αύξηση του συντελεστή δόμησης.
Ένα χρόνο αργότερα με απόφασή του (85687/4968/5-9-91) το ΥΠΕΧΩΔΕ αλλάζει τη χρήση γης σε 9 οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής και αυξάνει το συντελεστή δόμησης. Η συνολική έκτασή τους είναι 66 στρέμματα, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που ανήκουν στο μεγαλοεργολάβο. Παρόλα αυτά, το κτίριο της κλινικής αρχίζει να χτίζεται χωρίς άδεια οικοδόμησης, η οποία βγαίνει λίγο αργότερα μαζί με δεύτερη άδεια που ενσωματώνεται, κατοχυρώνοντας ο μεγαλοκατασκευαστής μεταφορά συντελεστή δόμησης, την οποία ήδη έχει αξιοποιήσει στο υπάρχον κτίριο και αντιστοιχεί σε 4.000 τετραγωνικά μέτρα ωφέλιμης επιφάνειας.
Αρχικά, η τότε δημοτική αρχή της Νέας Ερυθραίας προσφεύγει με αίτηση στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης και κατά της εταιρείας του κ. Βωβού. Το 1992 με μια φωτογραφική διάταξη του νόμου 2052 (μέτρα για την αντι?ετώπιση του νέφους και πολεοδο?ικές ρυθ?ίσεις) επιτράπηκε η ανέγερση του θεραπευτικού διαγνωστικού και ερευνητικού κέντρου στο Ο.Τ. 273. Το 1994, η δημοτική αρχή αλλάζει πορεία πλεύσης και δέχεται τα ανταλλάγματα του κ. Βωβού (κατασκευή δημαρχείου 1.500 τ.μ. στη βίλα Κώστα, ανάπλαση πάρκου Ήβη και Λαογραφικού Μουσείου) προκειμένου να μπορέσει να υλοποιήσει τα σχέδιά του. Ο δήμος τότε κι ενώ βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, παραιτείται από τα ένδικα μέσα που έχει ασκήσει, επικαλούμενος απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που δεν ισχύει και παραπλανώντας ουσιαστικά το ΣτΕ. Οι προσφυγές όμως δεν έχουν εκδικασθεί ώστε να καταργηθεί η δίκη.
Με την αλλαγή της διοίκησης το επόμενο έτος ξεκινάει ένας αγώνας διαρκείας μαζί με τους κατοίκους για τη ματαίωση των σχεδίων ανέγερσης της νοσοκομειούπολης στο Μορτερό, αν και σε πρώτη φάση, το 1995 η υπόθεση συζητείται στο ΣτΕ χωρίς να παραστεί ο δήμος και η δίκη ακυρώνεται. Με την παρέμβαση του κ. Χριστοφίλη, ο οποίος «ξεσκονίζει» τη σχετική νομολογία και με πληρεξούσιο δικηγόρο τον Φ. Σπυρόπουλο -ο οποίος, σημειωτέον, σήμερα είναι δικηγόρος του κ. Βωβού στην υπόθεση του Βοτανικού- η δίκη το ΣτΕ κάνει δεκτή την αναβίωση της δίκης. Στο ΣτΕ εκκρεμεί και πάλι η αίτηση ακύρωσης της οικοδομικής άδειας, που έχει ασκήσει ο Δήμος Ν. Ερυθραίας, καθώς επίσης και η αίτηση ακύρωσης της αλλαγής χρήσης γης.
Η υπόθεση παραπέμπεται στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ και από εκεί ως θέμα μείζονος σημασίας πηγαίνει στην Ολομέλεια, που δέχεται την κρινόμενη αίτηση του δήμου και βάζει οριστικά τέλος στα σχέδια του μεγαλοκατασκευαστή για το Μορτερό.
Βέβαια, στην περίπτωση της Νέας Ερυθραίας, το «έγκλημα» είχε συντελεστεί και το τριώροφο κτίριο στέκει ακόμη και σήμερα στο Μορτερό αχρησιμοποίητο, σε αντίθεση με την περίπτωση του Βοτανικού, που όπως υπογραμμίζει η «Επιτροπή Πολιτών», η απόφαση της αναστολής από το ΣτΕ είναι κομβική, διότι έτσι δεν θα εξεταστεί η νομιμότητα και η περιβαλλοντική επίπτωση του έργου μετά την τέλεση του «εγκλήματος», όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις.
Για τη «μοίρα» του συγκεκριμένου κτιρίου στο Ο.Τ. 273 του Μορτερού, ενόψει και της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, η δήμαρχος Νέας Ερυθραίας Βασιλική Ταμβάκη, η οποία έδωσε ως δήμαρχος και τότε μαζί με τη δημοτική αρχή και τους κατοίκους τη μάχη κατά των σχεδίων της εταιρείας Βωβού, λέει σήμερα στη «Ν.Ε.»: «Με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε χρήσεις γενικής κατοικίας στην Τατοΐου, όπως υποστηρίζουν οι άλλες παρατάξεις, παρά μόνο στο Τρίγωνο Βαρυμπόμπης, όπου πια δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο. Είναι αδικία πια και αντίθετο με τις αρχές του Συντάγματος, να μην αποδεχθούμε και για την ιδιοκτησία Βωβού μια εμπορική χρήση του τριτογενούς τομέα σε ό,τι αφορά στο παλιό κτίριο. Αυτή όμως η χρήση θα πρέπει να είναι η λιγότερο οχλούσα για την περιοχή, όπως είναι η χρήση γραφείων. Δεν συναλλασσόμαστε, απλούστατα αποδίδουμε κοινωνική δικαιοσύνη μετά την εξέλιξη των πραγμάτων. Από την άλλη πλευρά, δεν έχουμε καμία προσωπική εμπάθεια με τον επιχειρηματία κ αι δικαιούται να πάρει τη χρήση που θα πάρουν και τα όμορα Ο.Τ., λόγω της συγκεκριμένης ανάπτυξης της περιοχής σήμερα».
Σήμερα, ο μεγαλοκατασκευαστής επί οικοπέδου περίπου 7 στρεμμάτων, το οποίο αποτελεί το σύνολο του Ο.Τ. 270 του Δήμου Ν. Ερυθραίας, ανεγείρει δεκαοκτώ ανεξάρτητες κατοικίες, συνολικού εμβαδού 3.000 τ.μ., αποδεχόμενος πλέον το πολεοδομικό καθεστώς της αμιγούς κατοικίας στην περιοχή. Επίσης, επί οικοπέδου περίπου 11 στρεμμάτων, το οποίο αποτελεί το σύνολο του Ο.Τ. 271 του Δήμου Ν. Ερυθραίας, ανεγείρει είκοσι επτά ανεξάρτητες κατοικίες, συνολικού εμβαδού 4.400 τ.μ.
Από την
τοπική εφημερίδα Νέα Ερυθραία
http://sepik.net/nea/?p=3229