16 Φεβρουαρίου 2009

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ: . . . είναι πολλά τα λεφτά


Αφορμή, η ποινική δίωξη εναντίον του δήμου Αμαρουσίου. Αιτία, τα «μεγάλα συμφέροντα», όπως άλλωστε παραδέχεται αφοπλιστικά και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Ο Μανώλης Σταυρουλάκης, πατέρας του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του για μία παράνομη διαφημιστική πινακίδα, εκφράζει την αγανάκτησή του στο TV Χωρίς Σύνορα.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη στο http://www.tvxs.gr/v5012 

Το 2005, διαφημιστική πινακίδα επί της λεωφόρου Κηφισίας, στο Μαρούσι, απέσπασε την προσοχή του 25χρονου οδηγού Γιάννη Σταυρουλάκη και τον οδήγησε στο θάνατο. Συνήθης πρακτική των δήμων, υπό την ανοχή της κεντρικής εξουσίας, η παράνομη χωροθέτηση για διαφημιστικές πινακίδες πάνω σε οδικούς άξονες είναι υπαίτια για το θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων μόνο το τελευταίο διάστημα. Μία παρανομία που τη γνωρίζουν όλοι και συμφέρει λίγους. 

Δημοτικά συμβούλια αγνοούν ακόμη και σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, διαιωνίζοντας το φαινόμενο. Ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών διέταξε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων του δήμου Αμαρουσίου (επί δημαρχίας Τζανίκου) για την αξιόποινη πράξη της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας για το θάνατο του Γιάννη Σταυρουλάκη (19-12-2005). Για την ίδια υπόθεση, έχει καταδικαστεί το 2008 σε 26μηνη φυλάκιση, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, ο διευθύνων σύμβουλος της MASTER OUTDOOR A.E., της εταιρείας που είχε τοποθετήσει παράνομα τη διαφημιστική πινακίδα. 

Ο πατέρας του θύματος εκφράζει την πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη απόφαση «ανοίγει» το δρόμο για την απονομή δικαιοσύνης. Ωστόσο, μεταφέρει ότι αισθάνεται πραγματική ανασφάλεια ως πολίτης σε μια χώρα που τα «μεγάλα συμφέροντα» τοποθετούνται πάνω από τους αιρετούς. Χαρακτηριστικό, το επεισόδιο ανάμεσα στον κ. Σταυρουλάκη και τον υφυπουργό Εσωτερικών, Αθανάσιο Νάκο. Χαρακτηριστική και η αναφορά του κ. Μαρκογιαννάκη στον απογοητευμένο πατέρα. Μία ομολογία αποτυχίας.