20 Φεβρουαρίου 2009

Αντώνης Αγγελούλης (Βρατσάνος)

























«…Οι Λαϊκοί αγωνιστές που παλεύουν μέσα από τις γραμμές του Δημοκρατικού μας Στρατού με την ιδιότητα του Δυναμιτιστή, πρέπει νάχουν βαθιά συναίσθηση της σοβαρότητας της αποστολής τους. Η αποφασιστικότητα η παλικαριά η περιφρόνηση μπροστά στον κίνδυνο και η βαθιά προσήλωση στην εκπλήρωση του μαχητικού καθήκοντος είναι συστατικά στοιχεία που συγκροτούν τον Δυναμιτιστή του Λαϊκού μας Στρατού και που θα πρέπει παράλληλα και δίχως άλλο να συμβαδίζουν με την επίμονη εξάσκηση για την τεχνική κατάρτιση και προπαρασκευή του στην εκτέλεση των καταστροφών. Η άγνοια ή μισοαφομοίωση των ιδιοτήτων του εκρηκτικού υλικού και των διάφορων πυροδοτικών μηχανισμών ξέχωρα που μπορεί να μας στοιχίσει πολλές φορές την ίδια μας τη ζωή, γίνεται και αφορμή αποτυχίας ολόκληρης στρατιωτικής επιχείρησης. Η σύντομη περιγραφή του εκρηκτικού υλικού και η αφομοίωση των μεθόδων καταστροφών που περιγράφουμε είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την σωστή εφαρμογή τους στην πράξη και γιαυτό πρέπει να γίνουν κτήμα απαραίτητα του κάθε Δυναμιτιστή και στοιχειώδικα του κάθε μαχητή του Δημοκρατικού μας Στρατού…»


Πίσω από κάθε λέξη του βιβλίου που μας άφησε κληρονομιά ο Βρατσάνος μπορεί εύκολα να διακρίνει ο αναγνώστης τις φλόγες από τα φοβερά σαμποτάζ που καθήλωσαν τον φασιστικό μηχανοκίνητο στρατό του Χίτλερ στην Ελλάδα, την αγωνία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και της ντόπιας αστικής τάξης για την έκβαση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης 1944-1949. Ο Βρατσάνος με το «Βοήθημα καταστροφών-ναρκοπεδίου» άφησε ένα σπάνιο γραπτό ντοκουμέντο που αποδείχνει την αποτελεσματικότητα σε ύψιστο βαθμό της συνύπαρξης θεωρίας και πράξης στη πράξη. Τέτοια ντοκουμέντα- αποδείξεις υπάρχουν άπειρα όπως άπειρα είναι και τα κατορθώματα ενός λαού που επιλέγει τον αγώνα από την υποδούλωση. Θεωρούμε τυχερό τον εαυτό μας που βρέθηκε στα χέρια μας. Είναι καθήκον μας η προβολή και διάδοση τέτοιων ντοκουμέντων σε μια εποχή όπως η σημερινή που ο συμβιβασμός και ο κοινοβουλευτισμός έχει καθηλώσει το κίνημα.

Ο θρυλικός σαμποτέρ Αντώνης Αγγελούδης (Βρατσάνος) πέθανε στο Παλάδιο Μελισσίων στις 25/11/2008 http://voria-tis-athinas.blogspot.com/2008/12/blog-post.html