3 Φεβρουαρίου 2009

Ο απολογισμός των "Δεκεμβριανών"


αναδημοσίευση από http://www.tvxs.gr/v4236
 


Διακόσιοι ογδόντα συλληφθέντες, εκ των οποίων οι δεκατρείς παραμένουν ακόμα προφυλακισμένοι. Αυτός είναι ο τελικός απολογισμός των συλλήψεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Δεκεμβρίου, όπως κατήγγειλαν τα μέλη της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης σε συνέντευξη Τύπου στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Από τους συνολικά 16 που προφυλακίστηκαν, οι 13 παραμένουν στη φυλακή. Από αυτούς, οι 5 βρίσκονται στις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα, ενώ, οι υπόλοιποι 8 κρατούνται στον Κορυδαλλό. Μεταξύ των 13 συλληφθέντων, οι 4 είναι μετανάστες, οι 2 Κύπριοι και οι υπόλοιποι Έλληνες. 

Όσον αφορά στο θέμα των μεταναστών, τα μέλη της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας τονίζουν ότι υπάρχει μεγάλη σύγχυση ως προς των αριθμό των συλληφθέντων, των καταδικασθέντων και όσων δικάστηκαν τις πρώτες μέρες χωρίς να μπορούν να εξασκήσουν το δικαίωμά τους να έχουν διερμηνέα και δικηγόρο. Ωστόσο, οι ίδιοι προσθέτουν ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους ο αριθμός των προσαχθέντων μεταναστών αγγίζει τους 70. 

Ειδική μνεία στην υπόθεση της Λάρισας έκανε ο Τάσος Αφέντης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους συλληφθέντες στην Λάρισα. Ο Αφέντης υπογράμμισε πως από τους συνολικά 25 συλληφθέντες, οι 19 παραπέμπονται μαζικά από τον "τρομονόμο", εκ των οποίων οι 12 είναι παιδιά ηλικίας 14 έως 16 ετών. Οι υπόλοιποι 7 είναι ενήλικες, εκ των οποίων οι 4 είναι προφυλακισμένοι. 

Το κατηγορητήριο του συνόλου των προφυλακιστέων δεν παρουσιάζει καμία διαφορά και τα μοναδικά στοιχεία για την κράτησή τους είναι οι μαρτυρίες αστυνομικών των ΜΑΤ. Στην Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης συμμετέχουν δικηγόροι, πανεπιστημιακοί της ΠΟΣΔΕΠ, καθηγητές της ΟΛΜΕ και μέλη αντιρατσιστικών και μεταναστευτικών οργανώσεων.