1 Δεκεμβρίου 2008
Πέθανε ο θρυλικος σαμποτέρ Αντώνης Βρατσάνος
Έφυγε την Τρίτη 25/11/2008 και κηδεύτηκε την Πέμπτη από το νεκροταφείο Καισαριανής , πλήρης ημερών, ο θρυλικός μπουρλοτιέρης του ΕΛΑΣ, διοικητής ταξιαρχίας σαμποτέρ του ΔΣΕ, Αντώνης Βρατσάνος. (Αντώνης Αγγελούλης).
Ο Αντώνης Βρατσάνος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1919. Πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο σαν έφεδρος ανθυπολοχαγός του Μηχανικού, και στη συνέχεια σαν στρατιωτικός καθοδηγητής του Μηχανικού του ΕΛΑΣ.
Κορυφαίο σαμποτάζ του Α. Βρατσάνου στη διάρκεια της αντίστασης θεωρείται η ανατίναξη το Φλεβάρη του 1944 της 53ης γερμανικής αμαξοστοιχίας που κατευθυνόταν στο Ανατολικό Μέτωπο που στοίχισε τη ζωή σε 450 Γερμανούς , μεταξύ των οποίων ένας στρατηγός με το επιτελείο του και 150 αξιωματικοί της Βέρμαχτ. Ενέργεια που θεωρήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα σαμποτάζ στην Ευρώπη κατά των Γερμανών ναζί.
Σαν διοικητής ταξιαρχίας σαμποτέρ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), προξένησε τεράστιες ζημιές στους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές.
Με την υποχώρηση του ΔΣΕ βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και στη Ρουμανία.
Η θρυλική αυτή φυσιογνωμία της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, έμενε για χρόνια στην περιοχή μας στο Παλλάδιο Μελισσίων. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ,σεμνός και ακούραστος ,στρατευμένος στα ιδανικά του κομμουνισμού που πάλεψε με έργα σε όλη του τη ζωή, μη διστάζοντας να έρθει σε αντίθεση με το ίδιο του το Κόμμα σε όλη την πολυτάραχη ζωή του.
Μέχρι το τέλος πάλευε για την αποκατάσταση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, και για τη μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των πολιτικών προσφύγων από τη Ρουμανία.
Όσοι από εμάς είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε, θα θυμόμαστε με σεβασμό , βαθιά εντυπωσιασμένοι την άσβεστη επαναστατική φλόγα που μετέδιδε στους γύρω του μέχρι το τέλος.
«Ο Αντώνης Βρατσάνος έφυγε όπως έζησε. Με την αξιοπρέπεια και την καρτερικότητα ενός αληθινού ήρωα που προσέφερε στην πατρίδα πολύ περισσότερα από αυτά που του επιστράφηκαν», ανέφερε στο συλλυπητήριο μήνυμα του ο πρόεδρος της δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Β.Γ