31 Δεκεμβρίου 2008

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: Προφητικός και επίκαιρος (1985)


Χαιρετίσματα στην εξουσία!
Αναδημοίευση από την εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ
www.amarysia.gr/
Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2008

Σκεφτόμουν ότι το λιγότερο που είχα να πράξω απέναντι στον Αλέξη ήταν να του αφιερώσω τούτο το άρθρο. Να καταθέσω κι εγώ την οργή μου για την ακατανόητη δολοφονία του από κατασταλτικό όργανο μίας ανοργάνωτης και ενίοτε εγκληματικής εξουσίας.
Ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν θα σας κουράσω με τα γραφόμενά μου. Εξάλλου, με πρόλαβε άλλος. Ο αξέχαστος Μάνος Χατζιδάκις, σε μία συγκλονιστική όσο και προφητική αρθρογραφία του (περιοδικό «Τέταρτο», τεύχος Μαΐου 1985), λίγους μήνες πριν τη δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά (17 Νοεμβρίου 1985), τα είχε πει όλα...
Εικοσιτρία ολόκληρα χρόνια μετά, εκείνο του σημείωμα του Μάνου διατηρείται τόσο επίκαιρο που σε τρομάζει. ∆εν άλλαξε τίποτε, λοιπόν; ∆εν πήραμε ούτε ένα μάθημα από το παρελθόν; Πόσους Αλέξηδες πρέπει να θάψουμε ακόμη για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι ο γυαλός που φταίει, αλλά εμείς που τον αρμενίζουμε στραβά;
∆ιαβάστε το άρθρο του Μάνου Χατζηδάκι και, σας διαβεβαιώνω, ότι δεν γράφτηκε για τα θλιβερά γεγονότα που βιώνουμε τα τελευταία 24ωρα. Κι αφού το διαβάσετε, σκεφθείτε μήπως στις επόμενες εκλογές πρέπει, όλοι μαζί, να στείλουμε τα... χαιρετίσματά μας στην εξουσία.
Θάνος Σταθόπουλος


«...Μια μωβ σκιά Μαΐου ξάπλωσε στον τόπο. Όσα συνέβησαν στα Εξάρχεια και στη Νομική Σχολή. Και στην οδό Σκουφά και Σόλωνος, Μαυρομιχάλη και Ιπποκράτους, ενόχλησαν τους Έλληνες πολίτες και αγανάκτησαν τον Τύπο ολόκληρο. Γιατί δεν τους εξολοθρεύουν και δεν τους σπάνε το κεφάλι. Γιατί δεν ρίχνουν δακρυγόνα. Και η Σύγκλητος και οι φοιτητές όλων των παρατάξεων, όλοι αγανακτισμέ-νοι με τα τριάντα - εκατό παιδιά που δεν το βάζουν κά-τω, δεν εννοούνε να παραδεχτούν πως η όποια ελευθερία ανήκει μόνο στους αστυνομικούς και τους ηλικιωμένους. Που δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί καταδιώκονται αδιάκοπα, προπηλακίζονται ατελείωτα και συνεχώς υποχρεούνται να δέχονται εξευτελισμούς. Κι ο προπηλακισμός αρχίζει από τον δάσκαλο, τον επιστάτη του σχολείου, από τον οδηγό και τον εισπράκτορα του λεωφορείου, απ' τον καθηγητή και τον δημόσιο λειτουργό ως τον δημόσιο υπάλληλο, από τους αξιωματικούς κι εκπαιδευτές στο κέντρο κατατάξεως ως τον τυχαίο μοτοσικλετιστή της τροχαίας που θα του ζητήσει άδειες, ταυτότητες και πιστοποιητικά. Ως τον γιατρό του νοσοκομείου που θα τον πάνε σηκωτό, ύστερα από τη γροθιά του οργάνου της τάξεως. Και το γνωρίζουμε πολύ καλά.

Εξύβριση αρχής - έτσι ονομάζεται η απαίτηση εξηγήσεων. Χειροδικία κατά της αρχής - έτσι είθισται ν' αποκαλείται η ενστικτώδης κίνηση του αμυνόμενου νέου. Και η ιστορία δεν έχει τέλος. Η ανωνυμία και η εισαγγελική αρχή θα του προσφέρει ή μια τραυματική αγανάκτηση ισόβια, ή τον επιζητούμενο από την πολιτεία ευνουχισμό του.

Αυτή είναι μια καθημερινή πραγματικότητα και δυστυχώς γνησίως ελληνική τα πρόσφατα και τελευταία σαράντα χρόνια - όσα είχα δηλαδή την ευτυχία να ζήσω σαν επώνυμος πολίτης εις τούτον τον ένδοξον κατά τα άλλα τόπον μας.

Μια μωβ σκιά Μαΐου σκέπασε την Αθήνα. Κι όμως δεν βρέθηκε ένας δημοσιογράφος, μια εφημερίδα ν' αγανακτήσει και να διαμαρτυρηθεί, να καταγγείλει την αλήθεια για αυτό το τρίγωνο του αίσχους. Σκουφά, Μαυρομιχάλη και Ιπποκράτους. Κι άρχισε μια σκόπιμη, ύποπτη κι έντεχνη σύγχυση τριών ασχέτων μεταξύ των περιπτώσεων. Οι νεαροί των Εξαρχείων να παρουσιάζονται ίδιοι με τους αλήτες των γηπέδων, τους επονομαζόμενους χούλιγκανς, και επιπλέον να καλλιεργείται η εντύπωση στην κοινή γνώμη, με στήλες ολόκληρες των θλιβερών εφημερίδων μας, ότι οι νέοι αυτοί, οι αναρχικοί, είναι οι βομβιστές και ίσως οι πιθανοί δράστες των δολοφονιών ή εμπρησμών. Και φυσικά, όταν με το καλό τελειώσει η δίωξη των εκατό, σαράντα ή είκοσι παιδιών και η όλη επιχείρηση στεφθεί μ' «επιτυχία», να πάρει τις διαστάσεις ενός πραγματικού θριάμβου... κατά του εγκλήματος.

Την ίδια ώρα που δολοφονούνται εκδότες και οι δολοφόνοι δεν ανευρίσκονται. ∆ολοφονούνται πολίτες και οι δολοφόνοι δεν αποκαλύπτονται. Πεθαίνουν νέοι από ξυλοδαρμούς και οι δράστες κυκλοφορούν ανενόχλητοι και, τέλος, δεν... ανακαλύπτονται.

Την ίδια ώρα η πολιτεία αγανακτεί διότι υπάρχουν μερικά ζωντανά της κύτταρα που αντιδρούν άτεχνα, ανοργάνωτα, ίσως μ' αφέλεια, σ' όλην αυτή την οργανωμένη κρατική ασχήμια, αντί να βλογάμε τον Θεό που βρίσκονται ακόμη μερικοί που δεν συνήθισαν στην «παρουσία του τέρατος».

(...) Κορίτσια κι αγόρια με γυαλιά, έτσι καθώς κοιτάτε με απορία κι αγανάκτηση για ό,τι συμβαίνει γύρω σας, είμαι μαζί σας. Και σας αγαπώ».


Μάνος Χατζιδάκις