18 Δεκεμβρίου 2008

ΝΕΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΤΗ, ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ


Το νέφος που βλέπαμε
στις τηλεοράσεις
το μεσημέρι, δεν ήταν
απο τις φωτιές. Ηταν από την απίστευτη
ποσότητα χημικών
(νέας παραλαβής?) που
ρίχτηκαν από τα ΜΑΤ,
που με τις συλλήψεις
κλιμακώνουν την ένταση.

Μαθητής δέχθηκε πυροβολισμό χθες το βράδυ στο Περιστέρι.

Ειδικότερα, ο μαθητής που φαίνεται να βρισκόταν με φίλους του περίπου στις 11 χθες το βράδυ στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, Εθνικής Αντιστάσεως και Δωδεκανήσου- σύμφωνα με τον αστυνόμο κ. Κορπάκη του ΑΤ Β' Περιστερίου- την ώρα που συζητούσαν ένιωσε ένα έντονο ''κάψιμο'' στην παλάμη του δεξιού χεριού του. Ο 16χρονος μαθητής του 1ου Λυκείου Περιστερίου και μέλους του 15μελούς διεκομίσθη αμέσως στο ''Μετροπόλιταν'' όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Άγνωστο παραμένει το ποιος ή ποιοι πυροβόλησαν, ενώ όπως γνωστοποίησε σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Παναγιώτης Στάθης, μακροσκοπικά φαίνεται ότι πρόκειται για βολίδα από αεροβόλο.

Εξάλλου, ο μαθητής είναι καλά στην υγεία του και δε διατρέχει άλλο κίνδυνο. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες. Βλήμα από πυροβόλο όπλο δείχνει η ακτινογραφία, σύμφωνα με τον πατέρα του τραυματία, για βολίδα αεροβόλου όπλου κάνει λόγο η αστυνομία.

Ανακοίνωση με διαπιστώσεις από την προκαταρκτική εξέταση της βολίδας, που αφαιρέθηκε από το χέρι του 16χρονου μαθητή, ο οποίος πυροβολήθηκε από άγνωστο δράστη τη νύχτα της Τετάρτης, στο Περιστέρι, εξέδωσε το απόγευμα η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για μια μολύβδινη βολίδα πυροδοτούμενου φυσιγγιού πυροβόλου όπλου, ύψους 18,15 mm, διαμετρήματος βάσεως 9mm και βάρους 10.180 γραμμαρίων. Από τις μετρήσεις, τη μορφολογία και τα εν γένει χαρακτηριστικά της βολίδας πιθανολογείται ότι προέρχεται από φυσίγγια διαμετρήματος (Cal) 38 SPECIAL (ή από φυσίγγια του συγγενούς διαμετρήματος MAGNUM, το λίγότερο πιθανό).

«Τέτοια φυσίγγια χρησιμοποιούνται ως εφόδια βολής κυρίως περιστρόφων ίδιου διαμετρήματος, αλλά και περιστρόφων διαμετρήματος (Cal) 357 MAGNUM», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, στην κυλινδρική της επιφάνεια φέρει 5 δεξιόστροφες ραβδώσεις-αυλακώσεις, που προέρχονται από το εσωτερικό της κάννης του όπλου πυροβολισμού της. Διαπιστώνεται επίσης ότι η βολίδα δεν φέρει εμφανείς μεγάλες παραμορφώσεις που να παραπέμπουν σε πρόσκρουση της ή σε εξοστρακισμό της σε σκληρή επιφάνεια, με μεγάλη κινητική ενέργεια. Σε σημείο της κυλινδρικής της επιφάνειας από την κορυφή ως τη βάση της, φέρει γραμμωτά ίχνη μορφής αποξέσεων, τα οποία θα αξιολογηθούν.

Η ανακοίνωση αναφέρει, επίσης, ότι λόγω των ιδιαίτερων κατασκευαστικών χαρακτηριστικών της βολίδας, ερευνάται και το ενδεχόμενο να μην είναι εργοστασιακής κατασκευής.

Τέλος, «θα ακολουθήσουν πλήρεις και λεπτομερείς εργαστηριακές-συγκριτικές εξετάσεις, μετά το πέρας των οποίων θα συνταχθεί και η λεπτομερής Έκθεση Εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης».

Στο σημείο, όπου συνέβη το περιστατικό, μετέβη εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, ο οποίος παρίσταται κατά τις ανακριτικές πράξεις και εποπτεύει την αστυνομική προανάκριση, που διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής.

Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 11:00 το βράδυ της Τετάρτης, σε πεζόδρομο κοντά στο 1ο Λύκειο Περιστερίου, στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Εθν.Αντιστάσεως, όπου 11 μαθητές συζητούσαν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, στο πλαίσιο των διαμαρτυριών μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ξαφνικά μια σφαίρα σφηνώθηκε στο δεξί καρπό ενός εκ των μαθητών. Το παιδί μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο, εκτός κινδύνου, όπου χειρουργείται αυτήν την ώρα.

Πρόκεται για 16χρονο μαθητή β' Λυκείου, μέλος του δεκαπενταμελούς του σχολείου και γιο του συνδικαλιστή, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ), Κώστα Παπλωματά.

Οι συμμαθητές του 16χρονου αναφέρουν ότι επιστρέφοντας στο σημείο για να βρουν τον κάλυκα άκουσαν έναν ακόμη πυροβολισμό.

Ο πατέρας του μαθητή δήλωσε ότι οι ακτινογραφίες έδειξαν πως το βλήμα προήλθε από πυροβόλο όπλο. Πληροφορίες από το ιδιωτικό νοσηλευτήριο στο οποίο νοσηλεύεται ο 16χρονος επιβεβαιώνουν αυτήν την εκδοχή.

Για βλήμα από πυροβόλο όπλο έκανε λόγο και ο διοικητής Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Π.Ευσταθίου. Ωστόσο, ο κ. Ευσταθίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η βολίδα να προέρχεται από αεροβόλο όπλο, σημειώνοντας πως η υπόθεση ερευνάται από την αστυνομία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Παναγιώτης Στάθης δήλωσε ότι οι γιατροί διαβεβαιώνουν πως πρόκειται για βλήμα αεροβόλου και ότι το περιστατικό ερευνάται από την αστυνομία. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι στο σημείο την ώρα του περιστατικού δεν υπήρχαν αστυνομικοί.

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από το ιδιωτικό νοσηλευτήριο μετά το πέρας της επέμβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μαθητής έδωσε κατάθεση στην αστυνομία στο νοσοκομείο, πριν μπει στο χειρουργείο.

Αντιδράσεις για το νέο πυροβολισμό

Oι μαθητές του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ), με ανακοίνωσή τους, κατήγγειλαν δολοφονική επίθεση κατά του συμμαθητή τους και τόνισαν ότι «η επίθεση αυτή στρέφεται ενάντια στο οργανωμένο μαθητικό κίνημα και στα εκλεγμένα όργανα του και θα λάβει οργανωμένη απάντηση απο το μαθητικό και όλο το λαϊκό κίνημα».

Το υπουργείο Παιδείας παρακολουθεί την εξέλιξη του περιστατικού, δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, αναφέροντας ότι στο νοσοκομείο βρίσκεται ο γγ του υπουργείου Παιδείας. Ο υφυπουργός Παιδείας επισήμανε: «Μας προβληματίζουν τα γεγονότα αυτά» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το περιστατικό δεν είναι τυχαίο. Συνέστησε, δε, «ψυχραιμία για να περιοριστούν οι εντάσεις και οι ακραίες ενέργειες».

«Δολοφονική επίθεση, που στρέφεται κατά του οργανωμένου μαθητικού κινήματος και των εκλεγμένων οργάνων του» κατήγγειλε το ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τον τραυματισμό του γιου του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ Κ.Παπλωματά, το ΚΚΕ επισημαίνει: «Πέφτουν έξω στους υπολογισμούς τους εκείνοι που πιστεύουν ότι τέτοιες ενέργειες θα κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού και της νεολαίας» και προαναγγέλλει «ένταση της πάλης για το πρόβλημα της Παιδείας και τη συσπείρωση κατά των κατασταλτικών μηχανισμών κάθε μορφής, κατά της αντιλαϊκής πολιτικής»

Το ΚΚΕ, επισημαίνοντας τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Το απόγευμα στις 18:00, το ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση στο Περιστέρι στον πεζόδρομο Εθνικής Αντιστάσεως και Καραθεοδωρή.

Το γεγονός καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και σημειώνοντας τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τον τύπο της βολίδας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Είναι σαφές ότι η ευθύνη βρίσκεται στην πλευρά της κυβέρνησης και των εκφραστών των σε διατεταγμένη υπηρεσία 'αγανακτισμένων πολιτών', που όλες αυτές τις ημέρες χύνουν το μίσος τους εναντίον της νεολαίας. Η ευθύνη βρίσκεται σε αυτούς που επιχειρούν να συμψηφίσουν τη δολοφονία του Αλέξη με τις καταστροφές και καλούν σε 'επιβολή του νόμου και της τάξης'. Αλλά η προσπάθεια τρομοκράτησης της νεολαίας και του λαού μας δεν θα περάσει.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ Περιστερίου καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο και την καλλιέργεια αντινεολαιίστικου ρατσισμού. Υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά ότι ο ξεσηκωμός της νεολαίας είναι δίκαιος, ότι πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά όλοι οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Αλέξη, ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα το όργιο καταστολής ενάντια στους νέους. Η καλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει στον τόπο αυτή η κυβέρνηση είναι μία: Να φύγει τώρα».

ΤΑ ΝΕΑ


Νέο περιστατικό με πυροβολισμό στον αέρα, αυτή τη φορά από αστυνομικό στο Τμήμα Βούλας, που σημειώθηκε τη Δευτέρα, είδε το φως της δημοσιότητας. Για το νέο κρούσμα αστυνομικών πυρών διενεργείται προανάκριση. Παράλληλα, στον εισαγγελέα παραδόθηκε η δικογραφία για τον πυροβολισμό από άνδρα της ομάδας «Ζ» στο Π.Φάληρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, τη Δευτέρα το πρωί, τη στιγμή που μαθητές με άλλους νεαρούς προκαλούσαν ζημιές έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Βούλας στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 16χρονου μαθητή, ανθυπαστυνόμος που είχε υπηρεσία ανέβηκε στην ταράτσα και πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό των συγκεντρωμένων.

Σύμφωνα με αξιωματικό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση και μόλις σχηματιστεί η δικογραφία θα υποβληθεί στον εισαγγελέα.

Παράλληλα στον εισαγγελέα παραδόθηκε η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του αστυνομικού της ομάδας «Ζ» της Αμεσης Δράσης ο οποίος προχθές το απόγευμα πυροβόλησε στον αέρα κατά τη διάρκεια επεισοδίων στη διασταύρωση των οδών Ιριδος και Αχιλλέως στο Παλαιό Φάληρο μετά την κηδεία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Όπως υποστήριξε στους ανωτέρους του, εγκλωβίστηκε από τους νεαρούς που επιχείρησαν να προσεγγίσουν το αστυνομικό τμήμα της περιοχής και για να μπορέσει να διαφύγει πυροβόλησε μία φορά στον αέρα. Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες περιοίκων, ακούστηκαν περισσότεροι από ένας πυροβολισμοί.

Newsroom ΔΟΛ