11 Δεκεμβρίου 2008

Ένταση επικρατεί έξω από αστυνομικά τμήματα



...καθώς μαθητές συνεχίζουν και σήμερα, Πέμπτη, να διαδηλώνουν το θυμό τους για τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Κλειστοί εξ ολοκλήρου ή μερικώς κεντρικοί δρόμοι. Νέα συλλαλητήρια διοργανώνονται για τις επόμενες ημέρες, ενώ καταλήψεις πραγματοποιούνται σε δεκάδες σχολεία, ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τα Αστυνομικά Τμήματα Κορυδαλλού, Πατησίων, Χαλανδρίου, Ηλιούπολης, Γλυφάδας και Αγ.Δημητρίου, ενώ μαθητές πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα περισσότερα Αστυνομικά Τμήματα Αθήνας και Πειραιά.

Ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε με πέτρες και μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού και οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά. Περίπου 700 μαθητές παρέμειναν στην οδό Σολωμού που οδηγεί στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς και στη συμβολή των οδών Λαμπράκη και Ταξιαρχών στην ίδια περιοχή.

Μαθητές πολιόρκησαν και την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά. Οι μαθητές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρίας, ενώ πέταξαν πέτρες και νεράτζια κατά του κτιρίου.

Μάλιστα, ένας αστυνομικός πέταξε μία από τις πέτρες πίσω στη μεριά των μαθητών, ενώ παιδιά κατευθύνθηκαν και με λουλούδια προς την μεριά του Τμήματος.


Ένταση επικράτησε και στο Αστυνομικό Τμήμα Πατησίων, στην οδό Αγίας Λαύρας, όταν αστυνομικοί σταμάτησαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου μαθητές που ήθελαν να φθάσουν στο Αστυνομικό Τμήμα, προκειμένου να τους υποβάλουν σε έλεγχο, καθώς -όπως είπαν- είχαν πληροφορίες ότι στις τσάντες τους είχαν κρύψει πέτρες. Αρχικά, έγιναν 12 προσαγωγές, ωστόσο αργότερα οι μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι. Δυνάμεις των ΜΑΤ παραμένουν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα.

Μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου και ομάδα διαδηλωτών πέταξαν πέτρες κατά του Αστυνομικού Τμήματος. Από πέτρα τραυματίστηκε ένας ηλικιωμένος περαστικός.

Ειρηνική κατάληψη πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Αγ.Δημητρίου.

Μέχρι το μεσημέρι, μαθητές παρέμεναν συγκεντρωμένοι έξω από τα αστυνομικά τμήματα Βούλας, Βύρωνα, Α' Γλυφάδας, Α' Περιστερίου, Πεύκης, Κηφισιάς, Αλίμου και Γαλατσίου.

Οργανώνονται οι περαιτέρω κινητοποιήσεις

Μετά την αυθόρμητη κραυγή διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 16χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, η εκπαιδευτική κοινότητα οργανώνει την περαιτέρω αντίδρασή της.

Προς το παρόν, οι κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί για τις επόμενες ημέρες είναι:

- Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 την Παρασκευή στα Προπύλαια.
- Συγκέντρωση μαθητών από τα σχολεία της Αττικής έξω από τη ΓΑΔΑ στη λεωφ. Αλεξάνδρας τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου στις 12:00.
- Πανελλαδικό συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας
.

Το συντονιστικό όργανο των μαθητών συνεδριάζει προκειμένου να αποφασίσει τη μορφή που θα πάρουν οι επόμενες κινητοποιήσεις. Ήδη, δεκάδες σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη, ωστόσο ο ακριβής αριθμός τους είναι δύσκολο να διασαφηνιστεί, δεδομένης και της απεργίας που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες δάσκαλοι και καθηγητές.

Πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας κάνουν λόγο για περίπου 120 σχολεία υπό κατάληψη -60 στην Αθήνα και άλλα τόσα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, στο χώρο των πανεπιστημίων κλιμακώνεται η αντίδραση. Οι φοιτητές φαίνεται να διευρύνουν το διεκδικήτικό τους πλαίσιο, που αφορούσε το νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την αναγνώριση των κολεγίων, για να ζητήσουν απόσυρση όλων των κυβερνητικών μέτρων που αφορούν τον τομέα τόσο της Παιδείας, όσο και της εργασίας.

Από το συντονιστικό όργανο των κινητοποιήσεων έχει αποφασιστεί να προχωρήσουν οι καταλήψεις σε όλες τις σχολές των ΑΕΙ. Ήδη, η απόφαση έχει ληφθεί στις σχολές του ΕΜΠ, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Νομική και στη Φυσικομαθηματική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπό κατάληψη βρίσκονται πολλά τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Την Πέμπτη πραγματοποιούνται συνελεύσεις στις σχολές και άλλων ιδρυμάτων.

Καταγγελία πολιτών για τους κουκουλοφόρους

Αίσθηση προκαλεί το δημοσίευμα των Νέων, για «συνεργασία» κουκουλοφόρων με την ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε κουκουλοφόρους να έχουν αγαστή συνεργασία με δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., ενώ άλλοι κουκουλοφόροι να αναλαμβάνουν τις συλλήψεις διαδηλωτών.

Αρχικά στην οδό Κολοκοτρώνη εμφανίστηκε ομάδα ανθρώπων ντυμένων με πολιτικά, οι οποίοι είχαν φιλική κουβέντα με αστυνομικούς διμοιρίας των ΥΜΕΤ που βρισκόταν εκεί.

Οι περισσότεροι από τους «πολίτες» φορούσαν κουκούλες, ενώ τουλάχιστον ένας από αυτούς φωτογραφήθηκε κρατώντας ένα λευκό ρόπαλο.

Όπως καταγγέλλουν πολίτες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, «άτομα ντυμένα με πολιτικά προκαλούσαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, κρατούσαν πέτρες και αυτοσχέδια όπλα στα χέρια τους, ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιούσαν και συλλήψεις».

Aναδημοσίευση από in.gr