23 Ιανουαρίου 2010

Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛ.ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ


Για την ερχόμενη Παρασκευή 29 Ιανουαρίου διακόπηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας η δίκη των δύο ειδικών φρουρών, Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια. Ολοκληρώθηκε το απόγευμα η κατάθεση της μητέρας του 15χρονου μαθητή Τζίνα Τσαλικιάν, η οποία ήταν και η πρώτη μάρτυρας για την υπόθεση.


Η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε να συνεχιστεί η δίκη την Παρασκευή για να καταθέσουν ο ιατροδικαστής Χρήστος Λευκίδης, ο οποίος διενήργησε τη νεκροτομή στον Αλέξανδρο, καθώς και ο φίλος του θύματος και αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού που είναι ανήλικος.

Αποχωρώντας από το δικαστικό μέγαρο της Άμφισσας η μητέρα του 15χρονου Αλέξανδρου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Θέλω να ελπίζω ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και δεν θα βρεθεί καμία άλλη μάνα στη θέση που βρίσκομαι εγώ τώρα».

Ο Κορκονέας αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ενώ για συνέργεια βαρύνεται ο συνάδελφός του, που ήταν παρών στο περιστατικό, Βασίλης Σαραλιώτης.

Από νωρίς το πρωί, μετέβη στο δικαστήριο η κ. Τσαλικιάν, ενώ, λίγο μετά τις 9:00, κατέφθασε με καθυστέρηση στο δικαστήριο ο συνήγορος των ειδικών φρουρών, Αλέξης Κούγιας, με αποτέλεσμα η δίκη να ξεκινήσει λίγο μετά τις 9:30. Ο Αλέξης Κούγιας επικαλέστηκε τη χιονόπτωση για την καθυστέρηση του. Οι κατηγορούμενοι μεταφέρθηκαν νωρίτερα στα δικαστήρια, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η αστυνομική παρουσία στην Άμφισσα ήταν μειωμένη, ενώ δεν είχαν προγραμματιστεί νέες συγκεντρώσεις ή πορείες.

Κορκονέας: «Δεν αποδέχομαι τον θάνατο κανενός ανθρώπου»

«Δεν αποδέχομαι τον θάνατο κανενός ανθρώπου. Ίσα ίσα, στην κοινωνία έξω θα έμπαινα ασπίδα μπροστά στον οποιονδήποτε, είτε για συνάδελφό μου, είτε για τα παιδιά αυτά. Στη δύσκολη εκείνη στιγμή βγήκε αυτό το αποτέλεσμα. Δεν το αποδέχομαι. Θέλω να δώσω κουράγιο και στη μητέρα του και σε μένα. Είναι δύσκολη διαδικασία, θα ακουστούν πολλά εδώ και για εκείνον και για μένα. Εντάξει. Είναι επώδυνη η διαδικασία, θα την περάσουμε», ήταν τα πρώτα λόγια του Επαμεινώνδα Κορκονέα, όταν η πρόεδρος του μικτού ορκωτού δικαστηρίου Άμφισσας του ζήτησε να απαντήσει στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο που τον βαρύνει για το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, στα Εξάρχεια. «Είμαι σίγουρα αθώος και θα αποδειχθεί», υποστήριξε ο συγκατηγορούμενος του Βασίλης Σαραλιώτης.

Με την έναρξη της διαδικασίας επικράτησε ένταση στην αίθουσα καθώς ο Αλέξης Κούγιας υπέβαλε στο δικαστήριο αίτημα για εξέταση μαρτύρων και την προσκόμιση βίντεο από αθλητικό τηλεοπτικό σταθμό, σχετικά επεισόδια που είχαν λάβει χώρα στο κλειστό γήπεδο Χαλανδρίου, σε αγώνα πόλο, εκείνη την μέρα πριν το τραγικό συμβάν. Ο δικηγόρος ζήτησε να κληθούν μάρτυρες να καταθέσουν σχετικά με τα γεγονότα στο Χαλάνδρι, υποστηρίζοντας ότι και ο άτυχος μαθητής είχε βρεθεί με φίλους του στον επίμαχο αγώνα και συμμετείχε στα επεισόδια. Η πολιτική αγωγή αντέδρασε κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της δίκης και μετάθεσης του κέντρου βάρους από τον κατηγορούμενο στο θύμα.

«Ουδείς συνδέει το θύμα με χούλιγκανς στον αγώνα πόλο, δεν προκύπτει από πουθενά», είπε ο συνήγορος της οικογένειας του Αλέξανδρου κ.Κατσαντώνης, ενώ ο έτερος συνήγορος κ.Μυλωνόπουλος είπε χαρακτηριστικά «δηλαδή θα δικάσουμε το Γρηγορόπουλο για επεισόδια στο γήπεδο;».

Στη δευτερολογία του ο κ.Κούγιας τόνισε ότι δεν προσπαθεί η υπεράσπιση να αποπροσανατολίσει τη δίκη και συμπλήρωσε: «ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου είναι ότι δεν σκότωσε κανέναν. Ήταν μια τραγική συγκυρία. Ευρισκόμενος προ του κινδύνου να αντιμετωπίσει επικίνδυνες καταστάσεις πυροβόλησε στον αέρα. Αυτοί που του επιτίθεντο ήταν και το θύμα και ο μάρτυρας και επειδή τα 16χρονα αυτά δεν είναι σαν τα δικά σας και τα δικά μας, πρέπει να δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά...».

Τα όσα υποστήριξε ο δικηγόρος του ειδικού φρουρού, προκάλεσαν την οργή της μητέρας του άτυχου 15χρονου, η οποία σηκώθηκε φανερά εκνευρισμένη και άρχισε να φωνάζει προς το συνήγορο υπεράσπισης: «πως το ξέρετε το δικό μου το παιδί; Τι είναι αυτά που λέτε;».

Χρειάστηκε η παρέμβαση αστυνομικών για να ηρεμήσουν την κ. Τσαλικιάν, ενώ στη συνέχεια ο Αλέξης Κούγιας δείχνοντας αθλητική εφημερίδα της επομένης του περιστατικού είπε προς το δικαστήριο «εκείνη την ημέρα στον αγώνα 13χρονα και 16χρονα άνοιξαν κεφάλια».

Η τοποθέτηση του κ.Κούγια προκάλεσε και πάλι την αντίδραση της πολιτικής αγωγής. «Ουδέν προέκυψε εναντίον του θύματος» είπε ο κ. Κατσαντώνης, ενώ ο κ Μυλωνόπουλος σημείωσε: «Τι είναι αυτά που λέτε κ.Κούγια; Εκεί που πάμε να δικάσουμε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως θέλετε να δικάσουμε το θύμα για απόπειρες ανθρωποκτονίας στον αγώνα;».

Το δικαστήριο απεφάνθη επί του αιτήματος του κ.Κούγια ότι θα κρίνει από τη διαδικασία εάν είναι αναγκαία η κλήτευση των μαρτύρων σχετικά με τα επεισόδια στο Χαλάνδρι, ενώ για το βίντεο αλλά και δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί μετά τον αγώνα πόλο αποφάσισε ότι εκ προοιμίου φαίνεται να μην σχετίζονται άμεσα με την παρούσα υπόθεση.

Τ.Τσαλικιάν: «Η αξία του παιδιού μου γι αυτούς ήταν όσο μία κατσαρίδα»

Η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κ.Τζίνα Τσαλικιάν περιέγραψε τον 15χρονο γιο της ως ένα ήσυχο, συνεσταλμένο, καθόλου επιθετικό και εσωστρεφές παιδί. Όπως είπε, δεν ήταν ιδιαίτερα μελετηρό παιδί, ήθελε ωστόσο, να σπουδάσει Νομική. Η διαγωγή του, είπε η κ. Τσαλικιάν, στο σχολείο, ήταν πάντα κοσμιοτάτη και ποτέ δεν είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη συμπεριφορά του.

Η μητέρα του αδικοχαμένου μαθητή είπε στο δικαστήριο ότι την επίμαχη μέρα, την 6η Δεκεμβρίου 2008, ο Αλέξανδρος θα πήγαινε σε αγώνα πόλο το μεσημέρι και αργότερα, το βράδυ, θα τον πήγαινε η ίδια με φίλους του στο Φάρο Ψυχικού για να γιορτάσουν την ονομαστική γιορτή φίλων τους. Ο Αλέξανδρος της είχε τηλεφωνήσει μετά τον αγώνα και της είπε ότι θα βρισκόταν στα Εξάρχεια με φίλο του -που είναι μάρτυρας στο δικαστήριο- και κανόνισαν να περάσει να τους πάρει από εκεί, για το Ψυχικό.

Αναφερόμενη στο πώς έμαθε το τραγικό συμβάν, η κ. Τσαλικιάν είπε: «Γύρω στις 9 το βράδυ χτύπησε το κινητό μου, που έδειχνε ότι με καλεί ο Αλέξανδρος. Απάντησα αμέσως, "έλα Αλέξανδρε, έρχομαι να σας πάρω". Στο τηλέφωνο όμως, ήταν μία γυναικεία φωνή που μου είπε ότι το παιδί μου είναι σοβαρά τραυματισμένο στον "Ευαγγελισμό". Από τον τόνο της φωνής της κατάλαβα ότι μπορεί να μη ζει. Τη ρώτησα, "ζει;". Μου είπε, δεν μπορώ να σας πω, καλύτερα, όμως, μην έρθετε μόνη στο νοσοκομείο, πάρτε και κάποια φίλη σας. Πήρα μία φίλη τηλέφωνο και της είπα ότι ο Αλέξανδρος είναι νεκρός. Στο νοσοκομείο ήταν δύο άνθρωποι της Αστυνομίας που μου είπαν ότι ο γιος μου δολοφονήθηκε».

Σύμφωνα με την κ. Τσαλικιάν, φίλοι του παιδιού της τής διηγήθηκαν ότι, όταν πήγαν στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου, ο Αλέξανδρος και ο φίλος του -αυτόπτης μάρτυρας- κάθισαν σε υπόστεγο για να φάνε σάντουϊτς και να πιουν πορτοκαλάδα. Εκεί, όπως της είπε και ο ανήλικος φίλος του Αλέξανδρου, έγινε κάποιο μικροεπεισόδιο με άλλα παιδιά και τους δύο αστυνομικούς του περιπολικού, προς τους οποίους τα παιδιά πέταξαν ένα μπουκάλι με νερό.

Η κ. Τσαλικιάν κατέθεσε ότι ο Αλέξανδρος και ο φίλος του, όταν είδαν τη λάμψη από την κροτίδα, που έριξαν οι αστυνομικοί, βγήκαν στη μέση του δρόμου για να δουν τι έχει συμβεί. Οι αστυνομικοί τούς είδαν, καθώς τα άλλα παιδιά που είχαν δημιουργήσει το επεισόδιο είχαν οπισθοχωρήσει, και άρχισαν να τους φωνάζουν με υβριστικές λέξεις. Τότε ο Αλέξανδρος, στρεφόμενος προς τον Κορκονέα, που βρίζοντας τον προέτρεπε να κάνει πίσω, του είπε «γιατί, τι θα μου κάνεις;». Ο αστυνομικός του απάντησε: «Τώρα θα σου δείξω τι θα σου κάνω και έβγαλε το πιστόλι και τον πυροβόλησε».

«Αυτός ο κύριος», είπε η μάρτυρας στρεφόμενη προς τον Επ. Κορκονέα, «πυροβόλησε το παιδί μου και μετά, σηκώθηκαν με τον άλλον και έφυγαν σαν να μη συνέβη τίποτα. Πήγαν στους άλλους αστυνομικούς, που ήταν πιο πάνω, και δεν είπαν τίποτα. Η αξία του παιδιού μου γι αυτούς ήταν όσο μία κατσαρίδα. Σαν να είχαν πατήσει ένα ποντικάκι στο δρόμο». Όπως είπε η κ. Τσαλικιάν, με βάση όσα της έχει πει ο φίλος του θύματος, μετά τους πυροβολισμούς ο Αλέξανδρος με έκπληκτο βλέμμα γύρισε προς το μέρος του, του είπε «ωχ, με χτυπήσανε» και έπεσε νεκρός στο έδαφος.

Αναφερόμενη δε, στο ότι ο βασικός κατηγορούμενος αστυνομικός ζήτησε συγγνώμη μόνο κατά την προανακριτική κατάθεσή του, τόνισε «για ποια συγγνώμη μιλάμε; Εδώ δεν γύρισε πίσω του να δει το παιδί μου, που ήταν κάτω. Τον άφησαν και έφυγαν, αντί να τον πάνε στο νοσοκομείο. Εμένα αυτό με έχει πειράξει πιο πολύ από το ότι δεν ζήτησε συγγνώμη».

Η κ. Τσαλικιάν αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάθεσή της σε όλα όσα ακούστηκαν για το παιδί της μετά τη δολοφονία και για το κατά πόσο συμμετείχε, ή όχι, σε επεισόδια στον αγώνα πόλο στο Χαλάνδρι. «Πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να συκοφαντήσουν το παιδί μου και να πουν ότι συμμετείχε σε βανδαλισμούς. Να σας πω κάτι, κυρία πρόεδρε; Ο Αλέξανδρος είχε τα ρούχα του ατσαλάκωτα. Αν είχε πέτρες και λοστάρια και συμμετείχε σε επεισόδια, τα ρούχα του θα ήταν βρώμικα. Το μόνο που είδα εγώ, ήταν μία τρυπούλα στο στήθος από τη σφαίρα, που επέφερε και το θάνατο. Στην τσέπη του βρήκα μόνο μία καρδούλα, που είχε αγοράσει και το συγκεκριμένο βράδυ, θα την έδινε στην αγαπημένη του... Το παιδί μου το σκοτώσανε δύο φορές. Τον σκότωσε μία φορά ο δολοφόνος και τη δεύτερη τον σκότωσε όλη η προσπάθεια σπίλωσης της τιμής και της υπόληψής του. Του σκότωσαν το σώμα του, του σκότωσαν και την ψυχή».

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, από τη μεριά της, είπε πως αστικώς υπεύθυνο για το θάνατο του 15χρονου είναι το δημόσιο, σε βάρος του οποίου μπορεί εφόσον το επιθυμεί να στραφεί η οικογένεια.

Η αναβολή της Τετάρτης

Την Τετάρτη, η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει τη διακοπή της δίκης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ως σήμερα Παρασκευή, προκειμένου να παραστεί στη διαδικασία η μητέρα του θύματος.

Αίτημα διακοπής είχαν υποβάλει τόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης όσο και η πολιτική αγωγή.Εκπρόσωπος του Αλέξη Κούγια, ο οποίος εκπροσωπεί τον Κορκονέα, δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν μπορούσε να παραστεί την Τετάρτη, καθώς παρίστατο στη δίκη για τη δολοφονία του νεαρού Αυστραλού που έχασε τη ζωή του μετά από ξυλοδαρμό στη Μύκονο. Από την πλευρά της οικογένειας του άτυχου μαθητή, που εκπροσωπείται από τους κκ Αλέξανδρο Κατσαντώνη και Χρήστο Μυλωνόπουλο είχε υποβληθεί αίτημα διακοπής καθώς η γιαγιά του Αλέξανδρου, νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο κι έτσι δεν μπορούσαν να παραστούν στο δικαστήριο η μητέρα και η αδελφή του.

Οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μετά την απόφαση για τη διακοπή της δίκης, υπέβαλαν στο δικαστήριο αίτημα να κληθεί να καταθέσει ο ιατροδικαστής Μανώλης Μιχαλοδημητράκης, ο οποίος διενήργησε πραγματογνωμοσύνη ως διορισμένος από την υπεράσπιση τεχνικός σύμβουλος. Το δικαστήριο, ωστόσο, επεσήμανε ότι δικονομικά δεν είναι σε θέση σε αυτή τη φάση να προχωρήσει στη κλήτευση μάρτυρα και με δεδομένου ότι απουσιάζει ο συνήγορος του ενός εκ των κατηγορουμένων.