12 Νοεμβρίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ: Βλαχομπαρόκ


Δημήτριος Κοτσώνης
Πολιτικός μηχανικός

Ο τρόπος με τον οποίον πολιτεύεται η δημοτική αρχή, έχει συσσωρεύσει αδιαφάνεια, σπατάλη, διασπάθιση, διαπλοκή, προκλητική εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων και υποβάθμιση των προβλημάτων των μικρών και των αδυνάτων, όταν δεν στρέφεται εναντίον τους, νομίζοντας ότι, με την προκλητική προπαγάνδα – επικοινωνία τη λέμε τώρα- και πολυδάπανη επανάληψη της κατά την ρήση του Γκέμπελς, θα παραπλανήσει τους δημότες.

Τους διέφυγε όμως ότι διαδέχτηκαν στην δημοτική αρχή την περιώνυμη τετραετία Τζανίκου, η οποία με την προκλητικά παράνομη διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων, προκάλεσε την δυναμική παρέμβαση των συλλόγων και οδήγησε τους μεν δημότες να πλαισιώσουν τους συλλόγους, τους δε συλλόγους , με την πείρα απ΄ τους αγώνες κατά Τζανίκου, να οργανωθούν καλύτερα, έτσι ώστε σήμερα η πληροφόρηση να είναι καλύτερη και η αντιμετώπιση των παρανομιών του Δήμου αποτελεσματικότερη. Γι΄ αυτό και προξενεί απορία με ποια σκέψη η δημαρχιακή αρχή οδηγείται σε τόσες παράνομες πράξεις, που και τους εκθέτουν στους δημότες και θα ακυρωθούν.

Διότι δεν διαφεύγει από κανέναν δημότη :

• ότι η προβαλλόμενη αναβάθμιση της πόλης με τις νέες χρήσεις γης είναι υποβάθμιση,
• ότι η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων στις κεντρικές πλατείες είναι εξυπηρέτηση των ιδιοκτησιών και κατέστησε αδύνατη την χρήση των από τους δημότες και προπαντός από τη νεολαία.
• ότι η επείγουσα ανάθεση του έργου συντηρήσεως του πρασίνου με δαπάνη ενός εκατομμυρίου ευρώ ( τρία διαμερίσματα δηλαδή) χωρίς δημοπρασία είναι αδιαφάνεια
• ότι η χρήσεις που προσπαθεί να επιβάλει για υπεραγορές, ξενοδοχεία, κτίρια γραφείων και νυκτερινά κέντρα, σε μια πόλη που ούτε έχει υποχρέωση, ούτε εξυπηρετούν καμιά ανάγκη της, ούτε πολύ περισσότερο τις αντέχει και αυξάνουν την αξία των οικοπέδων στα οποία επιτρέπονται με δεκάδες εκατομμύριο ευρώ, είναι διαπλοκή,
• ότι η δημιουργία Εμπορικών Κέντρων στο παραδοσιακό κέντρο της πόλης καταστρέφει τους μικροϊδιοκτήτες του και τις οικιστικές συνθήκες του μεγαλυτέρου μέρους της πόλης και μάλιστα την στιγμή που αθρόα ξενοικιάζονται τα καταστήματα των μικροϊδιοκτητών του, είναι διαπλοκή,
• ότι η πρόσληψη στο Δήμο και τις «εταιρείες του» πάνω από 700 άτομα, με τον ταυτόχρονο εξοστρακισμό 105 (προς το παρόν) δημοτικών υπαλλήλων, αποτελεί σπατάλη αλλά και αναλγησία, όσο και αν διορίστηκαν με κομματικά κριτήρια.Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι που το σύστημα τους εξανάγκασε σε αυτού του είδους την εύρεση εργασίας. Σε μια παγιωμένη κατάσταση δεν υπάρχει δικαιολογία για να ξεσπιτώνεις εκατοντάδες οικογένειες προκειμένου να προσλάβεις άλλους.
• ότι η εμμονή της ένταξης του Κάτω Σωρού με τα σχέδια του Τζανίκου, που εξυπηρετεί τους μεγαλοϊδιοκτήτες και καταστρέφει τις μικροϊδιοκτησίες της περιοχής είναι διαπλοκή.

Οι σημερινοί σύμβουλοι του δήμαρχου σύρθηκαν στη Δικαιοσύνη από το Τζανίκο γιατί αποκάλυψαν τη μεθόδευση του για την εξυπηρέτηση των μεγαλοσυμφερόντων και αθωώθηκαν. Οι ίδιοι σήμερα εγκρίνουν το σχέδιο της διαπλοκής, με όσα αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία τους !

• ότι η εμμονή να επιβάλει χρήσεις υπερτοπικού κέντρου στην περιοχή «Δηλαβέρη» για να εγκατασταθεί τεράστιο ξενοδοχείο είναι διαπλοκή, που θα ακυρώσει την ένταξη της περιοχής στο Σχέδιο Πόλεως, την οποία περιμένουν είκοσι χρόνια οι μικροϊδιοκτήτες της περιοχής, για να κτίσουν το σπιτάκι τους.
• ότι η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της πράξης εφαρμογής της περιοχής «Δηλαβέρη», προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα για την ανταλλαγή της εισφοράς γης αυτής της ιδιοκτησίας, που ανέρχεται σε 27,00 στρέμματα για το Δήμο, είναι διαπλοκή.

Αυτό κρατά όμηρους του μικροϊδιοκτήτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν κτίσει τα σπίτια τους από τις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας της δημοτικής αρχής.

• ότι εγκατάσταση στην πόλη επιχειρήσεων Εμπορικών Κέντρων, Υπεραγορών, Τεραστίων Κτιρίων Γραφείων, Παγοδρομίων, Ξενοδοχείων και Νυκτερινών Κέντρων, που εξυπηρετούν τις μάζες της Πρωτεύουσας και κανένα δημότη, καταστρέφουν την πόλη και είναι διαπλοκή,
• ότι η υπογραφή μνημονίου με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου για την οικοπεδοποίηση της κρατικής έκτασης των 60 στρεμμάτων στη Νέα Φιλοθέη και το Ψαλίδι από τους μεγαλοεργολάβους, αντί της παραχώρησης της από το Κράτος στο Δήμο για πράσινο και κοινόχρηστους χώρους, όπως υποχρεούται το Κράτος, είναι διαπλοκή.

Και μάλιστα σε ένα Δήμο από τον οποίο λείπουν 600 στρέμματα κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι και τον οποίο υποχρέωσε το ίδιο το Κράτος να δεχθεί αυτά τα τεράστια Εμπορικά Κέντρα, που επιβάλλουν το πολλαπλασιασμό αυτών των 600 στρεμμάτων.

• ότι η εμμονή να μην αποκαθιστά το δημοτικό δάσος των 10,00 στρεμμάτων, που ευρίσκεται στο «Κτήμα του Αμαλίειου», προκειμένου να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται ως παρκινγκ για την εξυπηρέτηση μεγάλης επιχείρησης, είναι διαπλοκή,
• ότι η απραξία για να μην διορθωθεί ο χαρακτηρισμός του κτήματος Σταματιάδη -12,50 στρέμματα-, που αποτελούν συνέχεια της δημοτικής έκτασης των 10,0 στρεμμάτων στο «κτήμα του Αμαλίειου», από χώρο πρασίνου σε χώρο ιδιαιτέρου Κάλους, λόγω του οποίου θα περιέλθει στο Δήμο με ελάχιστη δαπάνη είναι διαπλοκή.

Είναι η έκταση που μαζί με το δημοτικό δάσος των 10 στρεμμάτων, που συνορεύει με το διατηρητέο δάσος του Αμαλίειου, θα αποτελέσει ένα παράδεισο 22,50 στρεμμάτων για του Δημότες, χωρίς να λογαριάσουμε τη γειτνίαση του με το διατηρητέο δάσος των 25,00 στρεμμάτων του Αμαλίειου,

• ότι η εμμονή και υπαναχώρηση από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να μην απαλλοτριώσει το κτήμα Παναγόπουλου, όταν έχει όλες τις δυνατότητες να το αποζημιώσει άμεσα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου, είναι διαπλοκή,
• ότι η υποβοήθηση του Ιδρύματος του Ορφανοτροφείου Χατζηκώνστα για την εγκατάσταση των τροφίμων του στα διαμερίσματα της Ίλιδας, που θα επιτρέψει τη συγκατοίκηση παιδιών με ανεξέλεγκτους ενοικιαστές στο συγκρότημα, αποτελεί κοινωνική αναλγησία και έλλειψη κάθε πρόνοιας για την προστασία ευπαθούς ομάδας ατόμων, είναι διαπλοκή.

Είναι όμως και πράξη που καταστρέφει την πόλη, αφού αυτή η μεταφορά αποτελεί την προϋπόθεση για την δημιουργία νέου Εμπορικού Κέντρου στην πολύπαθη περιοχή του Παράδεισου,

• ότι η καταβολή αποζημιώσεως την οποία εξάγγειλε ο κ. Μαραγκάκης για το Κτήμα Χωματιανών από τον Δήμο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού Μνημείο, είναι διαπλοκή.

Ο Δήμος δεν έχει καμία υποχρέωση να αποζημιώνει κηρυγμένα Μνημεία, διότι η μονή αποζημίωση που επιδέχεται λογω της δεσμεύσεως του ως Μνημείου είναι η μεταφορά συντελεστού δομήσεως και τίποτε πέραν αυτού,

• ότι η τροποποίηση του σχεδίου πόλεως για την συνένωση του οικοπέδου του Ιασώ με οικόπεδο αμιγούς χρήσεως είναι διαπλοκή,

Υπενθυμίζουμε ότι σε οικόπεδα αμιγούς κατοικίας απαγορεύεται η λειτουργία χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων.

• ότι η προτεραιότητα κατασκευής ανισόπεδης διάβασης στην Κηφισίας στο όριο του Δήμου με το Χαλάνδρι, που δεν εξυπηρετεί κανένα δημότη παρά μόνο τις μεγάλες νοσηλευτικές μονάδες που ευρίσκονται σε αυτή την περιοχή, τη στιγμή μάλιστα που σε απόσταση διακόσιων μέτρων ευρίσκεται ήδη άλλη ανισόπεδη διάβαση, είναι διαπλοκή,

Το γεγονός ότι τη μετάθεση της ανωτέρω διάβασης ζήτησε και η ιδιοκτησία του «Κτήματος Δηλαβέρη» (είναι το οικόπεδο των 27 στρεμμάτων που ευρίσκεται απέναντι από το κτίριο της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων), διότι θα «ενοχλεί» το Ξενοδοχείο που επιθυμούν να δημιουργηθεί σε αυτό, ολίγον ενδιαφέρει του δημότες.

Οι ανισόπεδες διαβάσεις της Κηφισίας πρέπει να αρχίσουν από εκείνα τα σημεία, τα οποία έχουν την μεγαλύτερη κίνηση και στα οποία υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους διαβάτες, τα οποία κατά σειρά προτεραιότητας ευρίσκονται στην διασταύρωση με την Πεντέλης, στα Σχολεία-Δάσος Συγγρού, στην Αγίου Κωνσταντίνου, στον Παράδεισο, στο ΚΑΤ.,

• ότι η συνέχιση της λειτουργίας για οκτώ ακόμη χρόνια Εμπορικών Κέντρων, Υπεραγορών και Κτιρίων Γραφείων στα οποία είναι εγκατεστημένες εταιρείες που δεν λειτουργούν για την εξυπηρέτηση της πόλης και απαγορεύονται από τις χρήσεις γης, την οποία επιχειρούν να επιβάλουν με τις νέες χρήσεις γης, συνιστά νομιμοποίηση τους και είναι διαπλοκή.

Το γεγονός ότι ο χρόνος που προβλέπεται από το υφιστάμενο πολεοδομικό καθεστώς έχει λήξει και οφείλετε η διακοπή της λειτουργίας τους όχι λίγο ενδιαφέρει την δημοτική αρχή , που προσπαθεί να επιβάλει την παγίωσή τους.

Επιφυλασσόμενοι να επανέλθουμε για πολλές ανάλογες ενέργειες της δημοτικής αρχής, δεν πρέπει να παραλείψουμε να τονίσουμε με την ευκαιρία :

ότι είναι απαράδεκτη η ενέργεια της να απαγορεύσει τη χρήση της πλατείας Ηρώων από τη νεολαία, καλύπτοντας την πολυτελή επίστρωσή της με αυτοκόλλητες μοκέτες, προκειμένου να την προστατεύσει από τα «σκεϊτινγκ» των παιδιών. Αποδεικνύοντας έτσι την έλλειψη κοινοχρήστων χώρων για τη νεολαία, την οποία αποκλείει από την απόλαυση και αυτών των ελάχιστων ελευθέρων χώρων, επειδή τους μετέτρεψε σε πολυτελή σαλόνια, ενώ, το γεγονός, θα έπρεπε να την βοηθήσει να καταλάβει ότι άλλο η πλατεία και άλλο η επιδειξιομανία, που τη οδήγησε σε κατασκευή της πλατείας με ποιότητα υλικών που δεν ταιριάζει σε κοινόχρηστο χώρο και που επισύρει τον χαρακτηρισμό του ΒΛΑΧΟΜΠΑΡΟΚ. Χαρακτηρισμό που επιβεβαιώνουν οι απαίσιες τοιχοποιίες με τις οποίες διαμόρφωσε τα σιντριβάνια στην πλατεία του Σταθμού, προκειμένου να επεκτείνει τα τραπεζοκαθίσματα των καφενείων, αποκλείοντας έτσι και αυτή την πλατεία από την νεολαία και τους δημότες.

Ξέχασε ο Δήμαρχος ότι ψηφίστηκε για ένα και μόνο λόγο, για επαναφέρει τη νομιμότητα στο Δήμο, για να μην επαναλάβει τα ίδια των προηγηθέντων και κυρίως ότι ψηφίστηκε από δημότες που δεν ανέχονταν αυτό το είδος διαχειρίσεως και οι οποίοι δεν αποδέχονται την επωδό ότι όλοι ίδιοι είναι και ότι δεν μας νοιάζει αρκεί να είναι «δικοί μας».

Ξέχασε ότι ψηφίστηκε για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι προηγούμενοι και προπάντων για να διαφυλάξει και να βελτιώσει τον προαστιακό χαρακτήρα της πόλης, ώστε να μην εξαναγκαστούν ούτε όσοι κατέφυγαν στο Μαρούσι για ανθρώπινες συνθήκες ζωής, ούτε οι γηγενείς σε ξεσπίτωμα.

Αντί όμως αυτών η δημοτική αρχή επιδόθηκε προκλητικά στη σπατάλη, στην αδιαφάνεια, στη διαπλοκή και στην καταστροφή και των τελευταίων στοιχείων του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, που είναι απαραίτητα για την διατήρηση ανεκτών συνθηκών ζωής στο Μαρούσι..

Και για να απαντήσουμε στην απαισιοδοξία του Θ. Σταθόπουλου, που εξέφρασε σε προηγούμενο φύλλο της Αμαρυσίας, κανείς δεν θα έκτιζε όλα αυτά τα παράνομα στο Μαρούσι, αλλά και τα μισονόμιμα τερατώδη κτίρια γραφείων, που έγιναν με μεταφορά συντελεστού δομήσεως και κανείς δεν θα υπερθησαύριζε απ΄ τις παράνομες οικοδομικές άδειες σε βάρος της υγείας των κατοίκων, εάν υπήρχε δημοτική αρχή που να νοιάζεται για το Μαρούσι και να μην διαπλέκεται. Παράδειγμα ο Δήμος Νέου Ψυχικού που σταμάτησε τη μεταφορά συντελεστού δομήσεως, η οποία θα τον κατέστρεφε και που οι πολεοδομικές παρεμβάσεις που έκανε του επέτρεψαν να έχει ανθρώπινες συνθήκες κατοικίσεως, ευρισκόμενο μάλιστα στις παρυφές της πρωτεύουσας.

Είναι νομοτελειακή η κατάληξη αυτού του τρόπου διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων, που ακολουθεί και η παρούσα δημοτική αρχή, η οποία δεν είναι άλλη από την εσωτερική κατάρρευση της, την οποία την είδαμε στην προηγούμενη δημοτική αρχή, με τη διαφορά ότι για την παρούσα ήρθε πολύ γρήγορα και είναι πλέον φανερή :

 με τις παραιτήσεις βασικών στελεχών της, τα οποία όμως αποφεύγουν να εξήγησαν τους λόγους που τους ανάγκασαν σε αυτό,

 με την άρνηση της ανάληψης σε θέσεις ευθύνης δημοτικών συμβούλων της,

 με την δήλωση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου ότι δεν αποφάσιζε μόνος του για τις χρήσεις γης, με την οποία μας θύμισε το καράβι που βουλιάζει.

Εκεί άλλωστε οδηγεί και η προκλητική ανακοίνωση της δημαρχιακής πλειοψηφίας, με την οποία επεχείρησε να επιρρίψει τις ευθύνες σε εκείνους τους οποίους που εντός του δημοτικού συμβουλίου έδειραν υπάλληλοι του Δήμου, υπό την πλήρη απραξία του δημάρχου για την προστασία τους, καθώς για τους προπηλακισμούς κατά δημότη από «αγανακτισμένους» κατοίκους του Κάτω Σωρού, επειδή επεσήμανε ότι λόγω των παρανομιών της πολεοδομικής μελέτης, την οποία εισηγείτο ο Δήμαρχος, δεν θα καταστεί δυνατή η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλεως ( είναι η μελέτη που αφού είχε εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο, ο κ Τζανίκος, αντί να την στείλει για νομοθέτηση στο Υπεχωδε, την επανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο τροποποιημένη έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι μεγάλες ιδιοκτησίες και όχι μόνο αλλά σε βάρος των μικρών, χωρίς καμία εξήγηση για τους λόγους της τροποποίησης. Πράξη για την οποία κατηγορήθηκε ο Τζανίκος από σημερινούς συμβούλους του Δήμαρχου. Αυτή τη μελέτη για την οποία τότε κατηγορούσαν τον Τζανίκο, ψήφισαν σήμερα.

Τέτοιες πράξεις βιαιοπραγίας και προπηλακισμού δεν παρουσιάστηκαν ούτε επί Τζανίκου !

Δενν υπάρχει, ισχυρός μπροστά στη οργή του λαού των 100.000 ψυχών ! Το Μαρούσι με τους 100.000 κατοίκους, την Κηφισίας και την Αττική Οδό και τις δύο χιλιάδες υπαλλήλους όχι αυτά σταματάει, αλλά επιβάλει ότι θέλει, κι΄ ας στείλουν όσα ΜΑΤ μπορέσουν. Ακόμη και σήμερα μπορεί να επιβάλει ό,τι χρειάζεται για την αποκατάσταση της βλάβης που του προκάλεσαν και είναι πολλά τα όπλα που έχει !

Ποιος φταίει για αυτή την κατάσταση που έχει περιέλθει ο Δήμος είναι γνωστό.

Αυτοί που μας επέβαλλαν τη δημαρχιακή πλειοψηφία, που δεν είναι άλλοι από τα κόμματα και τα μεγάλα συμφέροντα.

Εκείνο που χρειάζεται, το έδειξαν οι ευρωεκλογές : Δήμος ανεξάρτητος από τα κόμματα, που τον έχουν καταστρέψει με τους δημάρχους που μας επέβαλλαν !

Αυτό είναι υποχρέωση όλων μας και κυρίως των δημοτών :

• εκείνων που πρέπει να διαθέσουν λίγο χρόνο για να ενημερωθούν καλύτερα και να βοηθήσουν ελάχιστα όποια προσπάθεια νομίζουν ότι συμβαδίζει με την αυτονομία του Δήμου από τα κόμματα
• και εκείνων που μετέχοντας σε κομματικά όργανα πρέπει πλέον να προτάξουν το Συμφέρον της πόλης από το κακώς εννοούμενο κομματικό, που ουσιαστικά συμβαδίζει και με το κομματικό αφού, άλλωστε, τη μεγαλύτερη ζημιά στα κόμματα την προκαλούν οι δημοτικές αρχές, που τα ίδια αναγορεύουν.


* Τα παραπάνω αφορούν μονό την ποιότητα ζωής στην πόλη και την καταστροφή της περιουσίας των δημοτών, για αυτό και θα επανέλθουμε και με τις οικονομικές δραστηριότητες του Δήμου, που μας κατάντησε να πληρώνουμε για τα σκουπίδια πιο ακριβά από όσο πληρώνουν οι Γερμανοί στηΝ πρωτεύουσας τους.