18 Νοεμβρίου 2009

Η Lamda λογοκρίνει τη Wikipedia

Η εταιρεία του Ομίλου Λάτση ζήτησε με επιστολή της στην Βικιπαίδεια τη διαγραφή του λήμματος για το Mall, επειδή περιείχε αναφορές στο σκάνδαλο. Το χειρότερο; Η Βικιπαίδεια διέγραψε το άρθρο!



Πρωτοφανές: Η εταιρεία του Ομίλου Λάτση πέτυχε τη διαγραφή από τη Wikipedia του λήμματος για το Mall επειδή δεν της άρεσε!  Πολλοί αναγνώστες του facthemall ίσως να θεώρησαν υπερβολικό τον ισχυρισμό μας περί όμερτά στην υπόθεση του Mall. Διαβάστε όμως εδώ μια τελευταία εξέλιξη και μάλλον θα αναθεωρήσετε.

Μπορεί τα συμβατικά ΜΜΕ να κλείνουν μάτια και αφτιά μπροστά στο σκάνδαλο του Mall, αλλά ευτυχώς υπάρχει η Wikipedia. Κάπως έτσι σκεφτήκαμε και αποφασίσαμε, στις 7 Οκτωβρίου, να ανεβάσουμε στη Βικιπαίδεια (την ελληνική εκδοχή της διεθνούς διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας ελεύθερου περιεχομένου), ένα λήμμα με τη σύνοψη της υπόθεσης όπως παρουσιάζεται σε αυτό εδώ το σάιτ.

Ακολουθήσαμε τις οδηγίες σύνταξης, χρησιμοποιήσαμε πρωτογενείς πηγές αλλά και παραπομπές στο υλικό του www.facthemall.gr, φτιάξαμε ένα λήμμα θεμελιωμένο και αντικειμενικό, όπως αυτά της Wikipedia, που χρησιμοποιούμε κι εμείς συχνά ως δημοσιογράφοι. Και αν κάποιος (δημοσιογράφος ή μη) δεν το έβρισκε αντικειμενικό, δεν είχε παρά να το αλλάξει – με την ίδια ακριβώς διαδικασία που το κάναμε και μεις.


Mε το ίδιο σκεπτικό, επεξεργαστήκαμε και το αντίστοιχο, ήδη υπάρχον, λήμμα της αγγλόφωνης Wikipedia, που μέχρι εκείνη τη στιγμή περιείχε αποκλειστικά εμπορικά και επενδυτικά στοιχεία για το Mall Athens.


Το πείραμα ελευθερίας είχε ζωή ενός μηνός.
Στις 10 Νοεμβρίου, ανακαλύψαμε ότι το λήμμα The Mall Athens είχε εξαφανιστεί από τη Βικιπαίδεια. Η σελίδα μας ενημέρωνε ότι το άρθρο είχε διαγραφεί στις 3 Νοεμβρίου, ως «μη εγκυκλοπαιδικό». (Δείτε εδώ πώς ορίζει ο κανονισμός της Βικιπαίδειας την εγκυκλοπαιδικότητα).


Διαβάζοντας τα σχόλια των διαχειριστών γύρω από τη διαγραφή, φάνηκε πως οι λόγοι της διαγραφής είχαν να κάνουν περισσότερο με την τήρηση της δεοντολογίας της εγκυκλοπαίδειας και λιγότερο με κάποια μορφή εκ του πονηρού λογοκρισίας. Γι’ αυτό και θελήσαμε να συμμετάσχουμε στη συζήτηση, με νέα επιχειρήματα και διάθεση να βελτιώσουμε το λήμμα, έτσι ώστε να ξαναβρεί τη θέση του εκεί. (Μπορείτε να διαβάσετε την απάντησή μας εδώ.)


Λίγες μέρες αργότερα αποκαλύφθηκε τι είχε συμβεί. Στις 12 Νοεμβρίου, στη σελίδα της συζήτησης του λήμματος εμφανίστηκε μια επιστολή της εταιρείας LAMDA Development S.A. (κατασκευάστριας εταιρείας του Mall) που όμως είχε παραμείνει κρυφή 9 ολόκληρες μέρες (η επιστολή εμφανίζεται καταχωρημένη στις 3 Νοεμβρίου). Με την επιστολή αυτή, ο IT Manager της εταιρείας «καλούσε» τους διαχειριστές της εγκυκλοπαίδειας να διαγράψουν το πρόσφατα εισηγμένο λήμμα! Όπερ και εγένετο.

Αντιγράφουμε επί λέξει την επιστολή της Lamda:

Κύριοι, Κατόπιν πλοήγησης στην ελληνική έκδοση της ηλεκτρονικής ‘ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας’ στον ιστότοπο http://el.wikipedia.org/wiki/The_Mall_Athens και χρησιμοποιώντας το σχετικό μηχανισμό αναζήτησης του εν λόγω ιστοτόπου, μετά μεγάλης λύπης και εκπλήξεως πληροφορηθήκαμε για τη συλλογή, παράθεση και αναπαραγωγή στοιχείων και πληροφοριών, κάθε άλλο παρά εγκυκλοπαιδικών, αναφορικά με το Εμπορικό Κέντρο «The Mall Athens», ιδιοκτησίας της εταιρείας μας «LAMDA Olympia Village S.A.».  Διατρέχοντας το κείμενο του συγκεκριμένου ιστοτόπου, http://el.wikipedia.org/wiki/The_Mall_Athens, γίνεται ευκόλως αντιληπτό ότι δεν πρόκειται αποκλειστικά για μια αυτούσια παράθεση πραγματικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένης τυχόν αναλυτικής περιγραφής και ιστορικής ανάλυσης αυτών εντός των πλαισίων ενός ιστοτόπου που στοχεύει αποκλειστικά στη διαφώτιση και στην εγκυκλοπαιδική επιμόρφωση των επισκεπτών αυτού, άνευ περαιτέρω προσωπικών εκτιμήσεων, χαρακτηρισμών κ.λπ. Αντιθέτως, η πλειονοψηφία του κειμένου χαρακτηρίζεται από την παράθεση και αναπαραγωγή ανακριβών και κακεντρεχών στοιχείων, πληροφοριών, προσωπικών εκτιμήσεων και δημοσιευμάτων εις βάρος της νομιμότητας, της φήμης και της αξιοπιστίας των εταιρειών του ομίλου LAMDA Development με στόχο τον αδιάλειπτο και βαρύ διασυρμό αυτού. Λαμβανομένου υπόψη ότι, διεθνώς η ηλεκτρονική ‘ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια’ ‘Wikipedia org’ καταγράφει στατιστικά επισκεψιμότητα διεθνών χρηστών του Internet, ποσοστού 10-11% κατά μέσο όρο περίπου ημερησίως καθώς ο εν λόγω ιστότοπος είναι έκτος σε επισκεψιμότητα παγκοσμίως και ένατος στην Ελλάδα, η αδρομερής ‘εγκυκλοπαιδική’ περιγραφή του «The Mall Athens», κατόπιν σχετικής αναζήτησης στην ελληνική έκδοση, αποτελεί βαρύ και ανεπανόρθωτο πλήγμα για τη νομιμότητα και τη φήμη της Εταιρείας και του Ομίλου γενικότερα το οποίο θεμελιούται με την παράθεση και αναπαραγωγή βαρύγδουπων χαρακτηρισμών, όπως «το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης» και επικεφαλίδων όπως «Το σκάνδαλο του Mall», «οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου», «προβλήματα νομιμότητας», «το πρόσχημα των Ολυμπιακών Αγώνων», οι οποίοι, τελολογικά, κάθε άλλο παρά εγκυκλοπαιδικό σκοπό έχουν αλλά αντιθέτως είναι πασίδηλο ότι πρόκειται για προσωπικές εμπαθείς και κακόβουλες βολές κατά συγκεκριμένων προσώπων βάσει υποκειμενικών και ανακριβών πληροφοριών, απόψεων και πεποιθήσεων. Συνεπώς, δεδομένης της φύσεως της εγκυκλίου παιδείας με απώτερο στόχο τη μεταλαμπάδευση σε αναγνώστες γνώσης και όχι παραπληροφόρησης επί συγκεκριμένου αντικειμένου, σας καλούμε να προβείτε άμεσα στη διαδικασία της γρήγορης διαγραφής, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα, των κάτωθι παραγράφων του ιστοτόπου http://el.wikipedia.org/wiki/The_Mall_Athens:
1. Παράγραφος με επικεφαλίδα «Το σκάνδαλο του Mall»
2. Παράγραφος με επικεφαλίδα «Το πρόσχημα των Ολυμπιακών Αγώνων»
3. Παράγραφος με επικεφαλίδα «Οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου»
4. Παράγραφος με επικεφαλίδα «Προβλήματα νομιμότητας»
5. Παράγραφος με επικεφαλίδα «Η δίκη του Mall στο ΣτΕ»
6. Παράγραφος με επικεφαλίδα «Η σιωπή των ΜΜΕ»
Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας σto 210-7450600 ή στο helpdesk@lamda-development.net για διευκρινήσεις εφόσον πιστεύετε ότι απαιτούνται.
Μάνος Φωτάκης
LAMDA Development S.A.
IT Manager

Τι συνέβη στη Βικιπαίδεια; Συνέπεσαν τόσο καλά χρονολογικά οι ενστάσεις των διαχειριστών της με τις «ενστάσεις» των στελεχών της Lamda; Και γιατί (ή μάλλον πώς;) «εξαφανίστηκε» από το σάιτ το κρίσιμο μέρος της μεταξύ τους συζήτησης, που καταδείκνυε σαφώς τη σειρά των γεγονότων, για να επανεμφανιστεί μόνο όταν μπήκαμε εμείς στην κουβέντα; Έχει τη δύναμη μια εταιρεία να επηρεάζει ακόμη και τις πηγές ενημέρωσης που ως τώρα θεωρούσαμε ελεύθερες;


Στη συζήτηση που ακολούθησε είναι φανερή η ενόχληση των διαχειριστών της Βικιπαίδειας από το ύφος της επιστολής της Lamda.
Κατά τα άλλα θα συμβούλευα διαταγές να δίνετε μόνο στην εταιρία σας. –The Elder
Αλλά αυτό δεν αναιρεί τη σοβαρότητα της απόφασης που πήραν: Να διαγράψουν το λήμμα επειδή δεν άρεσε στην εταιρεία!

Και μεις που νομίζαμε ότι αυτά γίνονται μόνο στα ΜΜΕ…

Ενώ αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, στην αγγλόφωνη Wikipedia η συζήτηση κάτω από το τροποποιημένο λήμμα του The Mall Athens περιστρέφεται γύρω από την αντικειμενικότητα και την εγκυκλοπαιδική αξία του άρθρου. Συμμετέχουμε και σε αυτή τη συζήτηση και περιμένουμε. Η Lamda δηλώνει ότι το εντόπισε και αυτό. Θα της είναι κι εκεί τόσο εύκολο να το εξαφανίσει;